Auguszta
-4 °C
2 °C

Minimumbüntetés a Magyar Nemzet főszerkesztőjének

2005.05.12. 12:12
A fegyvertartási engedély meghosszabbításának elmulasztása miatt megrovásban részesítette Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet című napilap igazgató-főszerkesztőjét a Fővárosi Bíróság csütörtökön, megváltoztatva ezzel az első fokú ítéletet, amelyben lőfegyverrel való visszaélés bűntettének vádjával egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Két évig nem hosszabbította meg fegyvertartási engedélyét Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, akit e mulasztás miatt megrovásban részesített a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság csütörtökön. Tavaly áprilisban a kerületileg illetékes bíróság lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a lapigazgatót.

Mint a rendelkezésre álló iratokból kiderült, Liszkay maroklőfegyverre kapott engedélye 2001 őszén járt le, de mivel ekkor elköltözött, a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól érkező felszólítások nem jutottak el hozzá. A főszerkesztőt két alkalommal is tértivevényes levélben szólították fel az engedély meghosszabbítására, a leveleket azonban "nem kereste" megjegyzéssel a posta visszaküldte a feladónak.

Az ügyész is felmentést kért

2003 novemberében Liszkayt felkereste egy rendőr a lakásán, tájékoztatva a főszerkesztőt fegyverviselési engedélye visszavonásáról, ezután az előírt 15 napon belül leadta fegyverét. A rendőrség azonban lőfegyverrel visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett, és nyomozás indult.

Az ismert tények alapján, valamint tekintettel arra, hogy Liszkay tettének társadalmi veszélyessége igen alacsony, a csütörtöki tárgyaláson mind a védelem, mind a Fővárosi Főügyészség képviselője a vádlott felmentését indítványozta.

Némileg szándékos gondatlanság

A Székely Ákos vezette bírói tanács a jogerős döntésével megváltoztatta az első fokú ítéletet, határozatával "a hatóság rosszallását kifejezve" a főszerkesztő gondatlansága miatt, amiben a "szándékosság igen-igen csekély foka megállapítható". A bíróság szerint Liszkay Gábornak tudnia kellett a szigorú és szigorodó fegyvertartási szabályokról, különös tekintettel arra, hogy lapja is sokat és kiemelten foglakozott a témával.

A bíró az ítélet indoklásában megemlítette, hogy a lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés bűncselekménye 2-8 évig terjedő szabdságvesztéssel büntethető, a jogszabályt azonban nyilvánvalóan nem a Liszkayéhoz hasonló, inkább gondatlan mint szándékos magatartással kapcsolatban állapítottak meg. Ezt az elsőfokú bíróság is észlelte, amikor ítéletében a minimumbüntetést szabta ki, azonban a bírói gyakorlat nem ez, ugyanis más hasonló esetekben is megrovást alkalmazott a bíróság, indokolta az enyhébb ítéletet Székely Ákos.