Bernadett
-2 °C
4 °C

Felfüggesztett börtön a Magyar Nemzet főszerkesztőjének

2004.04.28. 08:37
Lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Liszkay Gábort a bíróság. A Magyar Nemzet főszerkesztője elfelejtette meghosszabbítani önvédelmi fegyvere 2001-ben lejárt engedélyét, a felszólításokat nem vette át. A főszerkesztő szerint megint a Magyar Nemzetet támadják.
Lejárt a fegyvertartási engedélye Liszkay Gábornak, a Magyar Nemzet főszerkesztőjének. A bíróság tiltott fegyvertartásban találta ezért bűnösnek a főszerkesztőt, akit egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. Liszkay és ügyvédje, Nehéz-Posony István fellebbezni fog a nem jogerős ítélet ellen.

Nem kereste

Liszkay 1992-ben vásárolt önvédelmi fegyvert, melynek engedélye 2001-ben valóban lejárt. Ez azonban a rendőrségnek is csak tavaly szúrt szemet - mondta el a Népszabadságnak Nehéz-Posony. A főszerkesztőt két alkalommal is tértivevényes levélben szólították fel az engedély meghosszabbítására, a leveleket azonban "nem kereste" megjegyzéssel a posta visszaküldte a feladónak.

Liszkayt tavaly ősszel kereste fel egy rendőr a lakásán, tájékoztatva a főszerkesztőt fegyverviselési engedélye visszavonásáról. Liszkay ezek után leadta fegyverét, ezzel lezártnak tekintette az ügyet - írja a Népszabadság.

Bűncselekménynek minősítették

A rendőrség azonban lőfegyverrel visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett, és nyomozás indult. Az ügyvéd sem vitatja, hogy Liszkay több mint két évig jogszerűtlenül tartotta magánál a pisztolyt, de álláspontja szerint ez nem bűncselekmény, mert a fegyvert szabályos körülmények között szerezte meg, az engedély meghosszabbításának elmulasztása pedig csupán szabálysértés - írja a Népszabadság.

A bíróság azonban nem osztotta az ügyvéd álláspontját, és az enyhítő körülményeket figyelembe véve egy év börtönre büntette az amúgy kettőtől nyolc évig terjedő büntetéssel sújtható bűncselekményben vétkesnek talált főszerkesztőt.

Politikai támadásnak véli

"Az ítélet olyan súlyú, mintha Uzi és Kalasnyikov géppisztolyokat vettem volna a kínai piacon, következésképpen azt kell mondanom, hogy ami a bíróságon történt, az a hatalom egy újabb durva támadása a Magyar Nemzet és az ellenzéki hangok ellen" - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Liszkay.