Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A Fidesz feljelentést fontolgat Gyurcsány ellen

2005.01.21. 12:22
Feljelentést fontolgat Szijjártó Péter fideszes képviselő a miniszterelnök ellen, mert úgy véli, hogy Gyurcsány Ferenc ingatlanszerzései nem feleltek meg a lízingelés követelményeinek, mert nem volt például kamat megállapítva, nem követték a törlesztőrészletek az inflációt. Szijjártó kifogásolja azt is, hogy a kormányfő még nem tárta a nyilvánosság elé az állammal kötött szerződéseit.

Annak érdekében, hogy az igazságosságról csak beszélő miniszterelnöknek valóban ki kelljen állnia az igazságosság próbáját, "két ügyben, a balatonöszödi volt kormányüdülő (...) és a Szalay utcai volt miniszterelnöki hivatali ingatlan ügyében jogi szakértőink, a nyilvánosságra került adatok alapján vizsgálják a feljelentés megtételének a lehetőségét" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

"Színlelt lízing szerződések"

A fideszes a politikus szerint ennek alapja, hogy Gyurcsány Ferenc többszöri kérésük és felszólításuk ellenére sem hozta nyilvánosságra az ügyekre vonatkozó lízingszerződéseket és visszabérlési szerződéseket. Hozzátette, a megkötött "színlelt lízingszerződések" formailag nem feleltek meg a formai követelményeknek, mert sem kamatatot, sem pedig infláció követő törlesztő részleteket nem állapítottak meg.

Szijjártó azt is hiányolja, hogy nem volt az eladó kancellária és a vevő Altus csoport közé beiktatva pénzintézet vagy lízingcég, holott ez elengedhetetlen része az ilyen típusú üzleteknek. A politikus az Index felvetésére, hogy korábban már tett feljelentést a balatonőszödi házvásárlás miatt, úgy reagált, akkor még nem ismerte a szerződések részleteit és azt tudakolta az ügyészségtől, nem ütköznek-e a jó erkölcsbe a szerződések.

A két ügyben az a közös, hogy "a vevői oldalon a miniszterelnök egyik cége áll" - mondta Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, hogy amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként hivatalba lépett, bátorságról, igazságosságról, és arról beszélt, hogy a gazdagoknak több felelősséget kell vállalniuk.

Magyarország nem lépett előre"

Magyarország egyáltalán nem lépett előre az igazságosság tekintetében, viszont "azt látjuk, Gyurcsány Ferencnek és Gurcsány Ferenc barátainak persze sikerült, ők egyre gazdagabbak" - jegyezte meg. "Az elmúlt időszakban felgyorsult annak a folyamata, hogy a közvagyon hogyan vált magánvagyonná, és a közpénz hogyan került bele a magánzsebekbe" - mondta.

Leszögezte, hogy a Fidesz nem értett egyet a Nemzeti Tankönyvkiadó "meglehetősen furcsa privatizációjával", ahol szintén "egy olyan társaság lett a befutó, amelynek tulajdonosa Gyurcsány Ferenc korábbi üzleti partnere volt". Hozzátette, hogy a Kőér utcai sporttelep eladásával sem értettek egyet.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy 1998 és 2001 között Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó cég Luxemburgban offshore vállalatot hozott létre, az pedig olyan tranzakciókat hajtott végre, ami a "magyarországi adófizetési kötelezettség megkerülésére is alkalmasnak látszik".

MSZP: másfél éve fontolgatják a feljelentést

Szitka Péter MSZP-s országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta: Szijjártó Péter "kommunikációja stílusában agresszív, lejáratós, riogatós, ugyanakkor pedig politikailag nem mond semmit, hiszen ezt az ügyet, hogy majd különböző hatóságokhoz beadják a feljelentést, már körülbelül vagy másfél éve fontolgatják, de mégsem történik semmi". "Az látható, hogy a Fideszen belül nagy a baj, ezt értem egyrészről politikai, másrészről pedig kommunikációs oldaláról, amit a mai sajtótájékoztató egyértelműen megmutatott" - tette hozzá.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.