Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Olcsó romok kalandvágyóknak

2004.07.28. 13:09
"Akár ezer euróért" is lehet horvátországi ingatlant vásárolni - tudtuk meg a hét elején az isztriai nyaralótulajdonos Demszky Gábortól. A háromhavi átlagkeresetből megvásárolható nyári rezidencia reményében az Index végigkutatta a négyezer kilométer hosszú horvát tengerpartot, hogy végül egy megrendítően hajnali beszélgetés során igazi gyöngyszemre bukkanjon.
"Ha valaki nyaralót szeretne, akkor ezer és harmincezer euró között talál felújításra szorulót a krsani önkormányzatnál" - nyilatkozta az Indexnek horvátországi - egyes szakértők szerint százmillió forintot érő - ingatlanával kapcsolatban Demszky Gábor. A főpolgármester közlése jelentős felbuzdulást keltett a szerkesztőségben, így utánajártunk, milyen tengerközeli nyaralót is lehet venni háromhavi átlagkeresetből.

A nagy vételek kora lejárt

45000 euró
Első kísérletként magyarországi ingatlanközvetítőknél próbálkoztunk, de csalódnunk kellett. Az interneten fellelhető ajánlatok legolcsóbbika is tizenhárommillió forintot kóstált. A porecsi lakás előnye, hogy alig háromszáz méterre van a tengerparttól. "Csak mosolyogni tudok" - reagálta ezer eurós felvetésünkre a horvátországi ingatlanok egyik magyarországi specialistájának számító cég titkárnője. Kis rábeszélés után annyit enged korábbi mereven elutasító álláspontjából, hogy lerobbant épületeket végül is lehet olcsón szerezni. "Utána kell járni" - búcsúzik nem túl bíztatóan.

"A nagy vételek kora lejárt" - ábrándít ki minket Póta János, a Horvát Ingatlan Centrum vezetője. Mint mondja, néhány éve lehetett igazán olcsón ingatlanokhoz jutni. A főpolgármester a Blikknek adott nyilatkozata szerint az árrobbanás előtt, még 2002-ben vette ötmillióért isztriai házát, amit azóta fel is újított. Póta szerint egy ingatlan értéke az árrobbanás óta akár évi 30-40 százalékkal is nőhetett. Mint mondja, a házakat néhány éve a mostani ár negyedéért-ötödéért is meg lehetett venni.

Tájékozott eladók

Demszkyfalva az Isztrián
Demszky Gábor a Blikk ingatlanszakértője szerint százmillió forintot érő isztriai nyaralóját állítása szerint ötmillió forintért vette, még a nagy horvát ingatlanár-robbanás előtt. A telken csupán egy romos ház állt, így a főpolgármester másfél éve fogott építkezésbe. Az isztriai stílusban felépült rezidenciát annak ellenére övezi zöldellő pázsit, hogy közművek hiányában lajtoskocsival kell hozni a vizet. A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának közlése szerint Demszky négy barátjával egy öt házból álló falut vett meg. A Kusari nevű település házainak megvételét családi kölcsönökből és ingatlaneladásokból fedezték.
Mostanra azonban már "tájékozottak lettek" a horvátországi ingatlantulajdonosok. A nagy vételek lehetőségéről a külföldiek többnyire már nem is értesülnek. Az önkormányzati ingatlanok esetén is leginkább lerobbant hoteleket lehet szerezni viszonylag olcsón, már amennyire egy hotel megfizethető egy magánszemélynek. Nem véletlen, hogy a Horvát Ingatlan Centrum ügyfeleinek nyolcvan százaléka az árak miatt immár inkább apartmant vásárol.

Megváltozott a helyzet a szerb tulajdonban lévő ingatlanokkal is. Pár éve, amikor a két ország viszonya még rendezetlen volt, nevetséges árakon cseréltek gazdát a nyaralók. A két ország viszonyának fokozatos javulásával azonban "a szerbek is jobban kivárnak" - mondja Póta, egyben eloszlatva azt a tévhitet is, hogy ezeket az ingatlanokat a horvát állam mind kisajátította.

Hajnali meglepetés

Ingatlanvásárlási kedvünket azonban mindez nem törte meg, kihasználva 1992 óta fennálló bensőséges horvát kapcsolatrendszerünket előbb horvát ingatlanközvetítőkkel próbálkozunk, a magyarhoz hasonló kudarccal. Az elborzasztó, 120-250 ezer eurós (30-60 millió forint) ajánlatok között ugyan megbújik egy-két 50-70 ezres is, de híre sincs ezer eurós ingatlanoknak. Legközelibb találatunk egy tengerparttól öt kilométerre fekvő romhalmaz 39 ezer euróért (10 millió forintért). Nincs más hátra, meg kell küzdeni a horvát bürokrácia sajátos munkaidő-beosztásával. (Fél év zágrábi élet alatt megtapasztalható, hogy a közhivatalok munkaideje minden kiírással ellentétben a valóságban déltől negyed egyig tart)

398000 euró
Két nap kitartó próbálkozás után a főpolgármester által is emlegetett krsani önkormányzat munkatársa szerda reggel hét órát jelöli meg beszélgetésünk időpontjának. Az átverésnek tűnő javaslat ellenére - jelezve az ingatlanbiznisz kiemelt fontosságát - minden várakozásunkkal szemben sikerül elérni Ruzsica Lazicsot, a krsani önkormányzat ingatlanügyi előadóját. Lazics asszony előbb kitérő válaszokat ad, "tessék idejönni, és akkor megmutatom az ingatlanokat", majd mikor végképp elvesztenénk a reményt, robbantja a bombát: "Éppen van egy eladásra kínált ingatlanunk ezer euróért".

Olcsó romok

Amikor aztán részletekbe menően kezdenénk tárgyalni, kiderül, hogy a filléres álomnyaralónknak pillanatnyilag nincs teteje, alig három fala áll, nem tartozik hozzá földbirtok és le kellene mondanunk olyan luxusszolgáltatásokról is, mint a folyó víz, a csatorna és az elektromosság. Kalandvágyók azonban kis időráfordítással és horvát nyelvtudással valóban találhatnak olcsó, bár használhatatlan ingatlanokat a legközelebbi mediterrán tengerparton.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!