Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olcsó romok kalandvágyóknak

2004.07.28. 13:09
"Akár ezer euróért" is lehet horvátországi ingatlant vásárolni - tudtuk meg a hét elején az isztriai nyaralótulajdonos Demszky Gábortól. A háromhavi átlagkeresetből megvásárolható nyári rezidencia reményében az Index végigkutatta a négyezer kilométer hosszú horvát tengerpartot, hogy végül egy megrendítően hajnali beszélgetés során igazi gyöngyszemre bukkanjon.
"Ha valaki nyaralót szeretne, akkor ezer és harmincezer euró között talál felújításra szorulót a krsani önkormányzatnál" - nyilatkozta az Indexnek horvátországi - egyes szakértők szerint százmillió forintot érő - ingatlanával kapcsolatban Demszky Gábor. A főpolgármester közlése jelentős felbuzdulást keltett a szerkesztőségben, így utánajártunk, milyen tengerközeli nyaralót is lehet venni háromhavi átlagkeresetből.

A nagy vételek kora lejárt

45000 euró
Első kísérletként magyarországi ingatlanközvetítőknél próbálkoztunk, de csalódnunk kellett. Az interneten fellelhető ajánlatok legolcsóbbika is tizenhárommillió forintot kóstált. A porecsi lakás előnye, hogy alig háromszáz méterre van a tengerparttól. "Csak mosolyogni tudok" - reagálta ezer eurós felvetésünkre a horvátországi ingatlanok egyik magyarországi specialistájának számító cég titkárnője. Kis rábeszélés után annyit enged korábbi mereven elutasító álláspontjából, hogy lerobbant épületeket végül is lehet olcsón szerezni. "Utána kell járni" - búcsúzik nem túl bíztatóan.

"A nagy vételek kora lejárt" - ábrándít ki minket Póta János, a Horvát Ingatlan Centrum vezetője. Mint mondja, néhány éve lehetett igazán olcsón ingatlanokhoz jutni. A főpolgármester a Blikknek adott nyilatkozata szerint az árrobbanás előtt, még 2002-ben vette ötmillióért isztriai házát, amit azóta fel is újított. Póta szerint egy ingatlan értéke az árrobbanás óta akár évi 30-40 százalékkal is nőhetett. Mint mondja, a házakat néhány éve a mostani ár negyedéért-ötödéért is meg lehetett venni.

Tájékozott eladók

Demszkyfalva az Isztrián
Demszky Gábor a Blikk ingatlanszakértője szerint százmillió forintot érő isztriai nyaralóját állítása szerint ötmillió forintért vette, még a nagy horvát ingatlanár-robbanás előtt. A telken csupán egy romos ház állt, így a főpolgármester másfél éve fogott építkezésbe. Az isztriai stílusban felépült rezidenciát annak ellenére övezi zöldellő pázsit, hogy közművek hiányában lajtoskocsival kell hozni a vizet. A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának közlése szerint Demszky négy barátjával egy öt házból álló falut vett meg. A Kusari nevű település házainak megvételét családi kölcsönökből és ingatlaneladásokból fedezték.
Mostanra azonban már "tájékozottak lettek" a horvátországi ingatlantulajdonosok. A nagy vételek lehetőségéről a külföldiek többnyire már nem is értesülnek. Az önkormányzati ingatlanok esetén is leginkább lerobbant hoteleket lehet szerezni viszonylag olcsón, már amennyire egy hotel megfizethető egy magánszemélynek. Nem véletlen, hogy a Horvát Ingatlan Centrum ügyfeleinek nyolcvan százaléka az árak miatt immár inkább apartmant vásárol.

Megváltozott a helyzet a szerb tulajdonban lévő ingatlanokkal is. Pár éve, amikor a két ország viszonya még rendezetlen volt, nevetséges árakon cseréltek gazdát a nyaralók. A két ország viszonyának fokozatos javulásával azonban "a szerbek is jobban kivárnak" - mondja Póta, egyben eloszlatva azt a tévhitet is, hogy ezeket az ingatlanokat a horvát állam mind kisajátította.

Hajnali meglepetés

Ingatlanvásárlási kedvünket azonban mindez nem törte meg, kihasználva 1992 óta fennálló bensőséges horvát kapcsolatrendszerünket előbb horvát ingatlanközvetítőkkel próbálkozunk, a magyarhoz hasonló kudarccal. Az elborzasztó, 120-250 ezer eurós (30-60 millió forint) ajánlatok között ugyan megbújik egy-két 50-70 ezres is, de híre sincs ezer eurós ingatlanoknak. Legközelibb találatunk egy tengerparttól öt kilométerre fekvő romhalmaz 39 ezer euróért (10 millió forintért). Nincs más hátra, meg kell küzdeni a horvát bürokrácia sajátos munkaidő-beosztásával. (Fél év zágrábi élet alatt megtapasztalható, hogy a közhivatalok munkaideje minden kiírással ellentétben a valóságban déltől negyed egyig tart)

398000 euró
Két nap kitartó próbálkozás után a főpolgármester által is emlegetett krsani önkormányzat munkatársa szerda reggel hét órát jelöli meg beszélgetésünk időpontjának. Az átverésnek tűnő javaslat ellenére - jelezve az ingatlanbiznisz kiemelt fontosságát - minden várakozásunkkal szemben sikerül elérni Ruzsica Lazicsot, a krsani önkormányzat ingatlanügyi előadóját. Lazics asszony előbb kitérő válaszokat ad, "tessék idejönni, és akkor megmutatom az ingatlanokat", majd mikor végképp elvesztenénk a reményt, robbantja a bombát: "Éppen van egy eladásra kínált ingatlanunk ezer euróért".

Olcsó romok

Amikor aztán részletekbe menően kezdenénk tárgyalni, kiderül, hogy a filléres álomnyaralónknak pillanatnyilag nincs teteje, alig három fala áll, nem tartozik hozzá földbirtok és le kellene mondanunk olyan luxusszolgáltatásokról is, mint a folyó víz, a csatorna és az elektromosság. Kalandvágyók azonban kis időráfordítással és horvát nyelvtudással valóban találhatnak olcsó, bár használhatatlan ingatlanokat a legközelebbi mediterrán tengerparton.