Gyula
7 °C
20 °C

Lamperth felülvizsgálná a szabad iskolaválasztást

2007.11.10. 12:57
Felülvizsgálná a szabad iskolaválasztást a szociális és munkaügyi miniszter, hogy így csökkentse például azoknak a szegény családokból származó gyerekeknek a hátrányát, akiket nem tudnak szüleik messzebbre, városi iskolába vinni.

Ha igazi baloldali politikát akarunk folytatni, akkor felül kell vizsgálni a szabad iskolaválasztást, jelentette ki Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter az MSZP pedagógus tagozatának ülésén az MTI beszámolója szerint. A miniszter szerint a közoktatási rendszernek esélyt kell teremtenie, segítenie kell abban, hogy azt a hátrányt, amit a gyerekek otthon elszenvednek, ki lehessen valamennyire egyenlíteni.

Lamperth vitára számít

„Hogyan tudjuk ezt megcsinálni, ha egy nagyvárosi szülő meg tudja oldani a gyerek utaztatását egy általa kiválasztott iskolába?” - kérdezte Lamperth Mónika. Úgy vélte, vidéken ez százszorosan igaz, a polgármester, a jegyző, az orvos el tudja vinni a gyerekét a 20 kilométerrel arrébb lévő városi iskolában, míg helyben a szegény családból származó gyerekek maradnak. Ezzel együtt vándorolnak a pedagógusok is, fűzte hozzá.

Az elképzelés szerint csak abba a városba, faluba, esetleg kerületbe lehessen beíratni egy gyereket, ahol lakik. Mindezt azért, hogy a jó tanulók és tanárok ne vándoroljanak el, mert ez leszakadáshoz vezethet.

A miniszter úgy gondolta, javaslatáról nagy vita alakulhat ki. S lám, igaza lett. Az oktatás problémáit az oldaná meg, ha elvonások helyett több pénzt adnának az oktatásnak - mondta Sió László, fideszes politikus az RTL Klub híradójában. Szerinte ez a javaslat azt mutatja, hogy a kormány nem akar valódi megoldást találni a problémára, ráadásul a tervvel az alkotmányos jogokat korlátoznák.

A szabad iskolaválasztás a liberális oktatáspolitika alapelve. A szülő oda írathassa be gyermekét, ahova akarja. Ugyanakkor a pedagógus ott tanítson, ahol szeretne - mondta John Emese, SZDSZ-es oktatáspolitikus is.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint annyit megér az ötlet, hogy elgondolkodjanak rajta. Igaz, szerintük sem biztos, hogy beválna. Szerintük ugyanis nagyon sok kibúvó lesz, azok a családok, akik eddig is vitték el a gyerekeiket máshova, később is megtalálják ennek a módját.

Ausztria megnyitja munkaerőpiacát

Lamperth Mónika szólt a közmunkához társuló képzésről is. Elmondta, polgármesterek jelezték nála, nagy erőfeszítéseket kell tenniük, hogy kiválasszák, kik alkalmasak a programban való részvételre, mert nagyon sokan írni és olvasni sem tudnak, nemcsak az idősek, hanem a fiatalok sem.

A szociális és munkaügyi miniszter beszámolt arról, hogy január elsejétől Ausztria részlegesen megnyitja a munkaerőpiacát. Hozzátette, ötven szakmában lesz lehetőség munkavállalásra a szomszédos államban. Mint mondta, ennek az ötven szakmának a négyötöde fizikai munkakör.

Lamperth Mónika közölte, Ausztria, Szlovénia és Magyarország részvételével háromoldalú foglalkoztatási paktumot kezdeményezett. A paktum megkötése azért lenne fontos, mert Magyarország hamarosan a schengeni övezet tagja lesz, és a szabad mozgás mellé fokozatosan belép a munkaerőpiaci nyitás. Így tehát lennie kell egy közös stratégiának a szakemberek biztosítására, hiszen ebben a térségben vándorolni fognak az emberek, magyarázta.