Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Gyurcsány nyomása alatt az MSZP és az SZDSZ

2008.09.08. 19:16
Kiszelly Zoltán politológus szerint Gyurcsány Ferenc célja az volt, hogy ne az SZDSZ alakítsa a játékszabályokat, most az SZDSZ terve meghiúsult, nem tud novemberig packázni a szocialistákkal. A miniszterelnök közben azt üzente az MSZP-nek, hogy még ő maga dönthet sorsáról. Juhász Attila, a Political Capital elemzője azt mondta, Gyurcsány felméri támogatottságát, mielőtt benyújtják a költségvetést.

Politológusok szerint Gyurcsány Ferenc saját pártját és az SZDSZ-t is nyomás alá helyezte azzal, hogy szeptember 27-re rendkívüli MSZP-kongresszus összehívását kezdeményezte, mondta Kiszelly Zoltán politológus és Juhász Attila, a Political Capital elemzője.

Kiszelly Zoltán úgy ítélte meg, hogy Gyurcsány Ferenc visszavette a kezdeményezést, dramatizálni szeretné a helyzetet, nyomás alá akarja helyezni a saját pártját és az SZDSZ-t is.

Gyurcsány Ferenc egyik legfontosabb célja az volt, hogy ne az SZDSZ alakítsa a játékszabályokat. Eddig a liberálisok helyezték őt nyomás alá, most ő teheti ugyanezt az egykori koalíciós partnerrel. A mostani döntéssel meghiúsult az SZDSZ azon terve, hogy novemberig packázik az MSZP-vel, hangsúlyozta a szakember.

A lépéssel az MSZP-re is nyomást gyakorol, azt mutatja, hogy most még ő maga dönthet a saját sorsáról, mondta Kiszelly Zoltán. A költségvetés benyújtása, szeptember vége előtt tiszta viszonyokat akar teremteni a miniszterelnök, látni szeretné, hogy meglesz-e a többség a büdzsé megszavazásához, tette hozzá.

Juhász Attila is azt hangsúlyozta, hogy még az adótörvényekről szóló szavazás kezdete előtt szeretné látni Gyurcsány Ferenc, hogy van-e a támogatottsága a párton belül. Ha igen, akkor tovább fogja vinni saját programját. Ha nincs meg a bizalom, akkor Gyurcsány Ferencnek nem érdemes megvárnia a parlamenti kudarcot, vélte az elemző.

Gyurcsány Ferenc nyilván azért hívta össze a kongresszust, mert bízik abban, hogy ott megerősítik pozíciójában. A kongresszuson a többségében a Gyurcsány Ferencet támogató helyi szervezetek nyomást gyakorolhatnak a pártvezetésre is. Ez azonban nem kockázatmentes vállalkozás, mondta Juhász Attila.

Kiszelly Zoltán szerint több forgatókönyvvel kell számolni. Egyrészt szeptember 27-ig nemcsak abban kellene megegyezni, hogy maradjon-e Gyurcsány Ferenc a helyén, hanem abban is, hogy egy esetleges új, szakértő miniszterelnök milyen programot vigyen. Gyurcsány Ferenc azonban valószínűleg csak akkor állna fel önként a miniszterelnöki székből, ha biztosítani tudná későbbi visszatérését oda, fűzte hozzá.

Ha viszont az MSZP megerősíti Gyurcsány Ferencet pozíciójában, az SZDSZ-ben pedig Fodor Gábor erősödik meg, akkor ugyanaz a patthelyzet marad, mint most, mondta Kiszelly Zoltán. Azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az MSZP a parlament feloszlatása mellett dönt. Ez azt jelentené, hogy a kis pártok kiesnének, és kétpártrendszer alakulna ki Magyarországon, tette hozzá.

Juhász Attila szerint nagyon nehéz megjósolni, mi következhet, az utóbbi hetekben ugyanis úgy tűnik, azok a főbb politikai szereplők sem látják a következő lépésüket, akik elindítanak egy-egy folyamatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!