Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Lendvai Ildikó fogadta a Kossuth térieket

2007.02.14. 14:30
Petíciót adott át Lendvai Ildikónak a Forradalami Nemzeti Bizottmány ügyvivője, Gonda László. A Kossuth téri tüntetők vezetője szerint az MSZP frakcióvezetőjének gesztusa, hogy fogadta őket, hozzájárult szalonképességükhöz, így nem tartják meg a Lendvai Ildikó háza elé tervezett tüntetést.

A Kossuth téri tüntetők követeléseit tartalmazó petíciót adott át Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottmány 2006 ügyvivője Lendvai Ildikónak, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének szerda délelőtt a képviselői irodaházban. A Kossuth téri tüntetők egyik vezetője elmondta, a találkozót azért kezdeményezték, hogy a szükségállapot veszélyét elkerüljék, és megbeszéljék, hogyan lehetne csökkenteni a hónapok óta tartó politikai feszültséget a tüntetők és a kormánypárt között. Hozzátette, nem tárgyalni, hanem követelni mentek az irodaházba, ezért a társadalmi béke érdekében egy petíciót adott át a frakcióvezetőnek.

Addig tüntetnek, míg Gyurcsány le nem mond

A dokumentum tartalmát ismertetve elmondta, mivel a kormányfő a Miniszterelnöki Hivatalba koncentrál minden pénzt és politikai hatalmat, ezért addig folytatják tüntetésüket, amíg Gyurcsány Ferenc és kormánya nem mond le, és a jelenlegi alkotmány helyett a Szent Korona-tan alapjaira épülő törvényeket nem léptetik életbe. Követelik a Kossuth tér demonstrációs célra való használatának lehetőségét és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány azonnali elmozdítását is.

Gonda László azt is elmondta, javasolták, hogy a Parlament előtti parkoló területén civilizált módon egy állandó demonstrációs helyet alakítsanak ki, de nem Hyde Park-ot kívánnak létrehozni, tette hozzá. Visszautasította, hogy fegyveres támadást terveznének az Országház ellen, mert a Parlament számukra egy szentély, és az erőszakot elkerülik. A Magyar Nemzeti Bizottmány 2006 ügyvivőjének tájékoztatása szerint követeléseiket Lendvai Ildikó továbbítja a frakciónak.

Ha nyitnak feléjük, békések

Gonda László a találkozó után beszélt arról is, hogy március 15-én szeretnének a Kossuth téren demonstrálni, de ha addig nem nyitják meg a teret, akkor a jelenlegi elképzelések szerint a Batthyány-örökmécsesnél tüntetnek majd. Kérdésre válaszolva hozzátette: "A kordon lebontását szeretnénk minden áron elkerülni, de meg kell mondjam, hogy az indulatok, a tömegpszichózis adott esetben engem is elkaphat, és akkor teszek olyan lépest, ami adott esetben elkerülhető és meggondolatlan". Hangsúlyozta, amennyiben megnyitják a teret, akkor garantálja, hogy békés jellegű marad a tüntetés.

A szervezet vezetője elmondta azt is, hogy korábbi terveikkel ellentétben mégsem mennek Lendvai Ildikó háza elé tüntetni, mint ahogyan azt korábban több kormánypárti politikussal - így Gyurcsány Ferenc kormányfővel, Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel és Hiller István MSZP-elnökkel is - megtették. Gonda László szerint az MSZP frakcióvezetőjének gesztusa, hogy fogadta őket, hozzájárult szalonképességükhöz. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Fidesszel nem kezdeményeznek hasonló megbeszélést, amíg az ellenzéki párt a sajtón keresztül nem jelzi, hogy nyitott lenne egy tárgyalásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?