Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Lendvai Ildikó fogadta a Kossuth térieket

2007.02.14. 14:30
Petíciót adott át Lendvai Ildikónak a Forradalami Nemzeti Bizottmány ügyvivője, Gonda László. A Kossuth téri tüntetők vezetője szerint az MSZP frakcióvezetőjének gesztusa, hogy fogadta őket, hozzájárult szalonképességükhöz, így nem tartják meg a Lendvai Ildikó háza elé tervezett tüntetést.

A Kossuth téri tüntetők követeléseit tartalmazó petíciót adott át Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottmány 2006 ügyvivője Lendvai Ildikónak, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének szerda délelőtt a képviselői irodaházban. A Kossuth téri tüntetők egyik vezetője elmondta, a találkozót azért kezdeményezték, hogy a szükségállapot veszélyét elkerüljék, és megbeszéljék, hogyan lehetne csökkenteni a hónapok óta tartó politikai feszültséget a tüntetők és a kormánypárt között. Hozzátette, nem tárgyalni, hanem követelni mentek az irodaházba, ezért a társadalmi béke érdekében egy petíciót adott át a frakcióvezetőnek.

Addig tüntetnek, míg Gyurcsány le nem mond

A dokumentum tartalmát ismertetve elmondta, mivel a kormányfő a Miniszterelnöki Hivatalba koncentrál minden pénzt és politikai hatalmat, ezért addig folytatják tüntetésüket, amíg Gyurcsány Ferenc és kormánya nem mond le, és a jelenlegi alkotmány helyett a Szent Korona-tan alapjaira épülő törvényeket nem léptetik életbe. Követelik a Kossuth tér demonstrációs célra való használatának lehetőségét és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány azonnali elmozdítását is.

Gonda László azt is elmondta, javasolták, hogy a Parlament előtti parkoló területén civilizált módon egy állandó demonstrációs helyet alakítsanak ki, de nem Hyde Park-ot kívánnak létrehozni, tette hozzá. Visszautasította, hogy fegyveres támadást terveznének az Országház ellen, mert a Parlament számukra egy szentély, és az erőszakot elkerülik. A Magyar Nemzeti Bizottmány 2006 ügyvivőjének tájékoztatása szerint követeléseiket Lendvai Ildikó továbbítja a frakciónak.

Ha nyitnak feléjük, békések

Gonda László a találkozó után beszélt arról is, hogy március 15-én szeretnének a Kossuth téren demonstrálni, de ha addig nem nyitják meg a teret, akkor a jelenlegi elképzelések szerint a Batthyány-örökmécsesnél tüntetnek majd. Kérdésre válaszolva hozzátette: "A kordon lebontását szeretnénk minden áron elkerülni, de meg kell mondjam, hogy az indulatok, a tömegpszichózis adott esetben engem is elkaphat, és akkor teszek olyan lépest, ami adott esetben elkerülhető és meggondolatlan". Hangsúlyozta, amennyiben megnyitják a teret, akkor garantálja, hogy békés jellegű marad a tüntetés.

A szervezet vezetője elmondta azt is, hogy korábbi terveikkel ellentétben mégsem mennek Lendvai Ildikó háza elé tüntetni, mint ahogyan azt korábban több kormánypárti politikussal - így Gyurcsány Ferenc kormányfővel, Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel és Hiller István MSZP-elnökkel is - megtették. Gonda László szerint az MSZP frakcióvezetőjének gesztusa, hogy fogadta őket, hozzájárult szalonképességükhöz. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Fidesszel nem kezdeményeznek hasonló megbeszélést, amíg az ellenzéki párt a sajtón keresztül nem jelzi, hogy nyitott lenne egy tárgyalásra.