11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Nem szankcionálható Lázár Mózes feledékenysége

2002.03.26. 11:22
Módosítja vagyonnyilatkozatát Lázár Mózes. A fideszes képviselő ugyanis a Népszabadságban napvilágot látott hír szerint négy éve lobbizik pénzért a Vértes Erőműnek, ez mégsem szerepel vagyonbevallásában.
A Népszabadság birtokába jutott iratok szerint parlamenti képviselővé történt választása után, 1998. július 1-jén kötött szerződést a fideszes Lázár Mózes a többségi állami tulajdonban lévő Vértesi Erőmű Rt.-vel. A szerződésben Lázár vállalta, hogy folyamatosan tájékoztatja a társaság vezetését az országos energetikai koncepció változásairól, a várható módosulásokról, és népszerűsíti a céget. Lázárnak ezért havi bruttó 120 ezer forint díjazás jár. Így a képviselő az elmúlt négy évben több mint ötmillió forintot kapott a Vértesi Erőmű Rt.-től.

E szerződés megkötése előtt Lázár már tagja volt a parlament gazdasági bizottságának, 1998. július 9-én pedig az energetikai albizottság elnökévé is megválasztották. E tisztségek nem voltak összeférhetetlenek azzal, hogy Lázár külön díjazás ellenében lobbitevékenységet vállalt a Vértesi Erőműnek - hangsúlyozta a Népszabadság. Az összeférhetetlenség gyanúja azonban felvethető, mert a képviselőt az 1998-as önkormányzati választásokat követően a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökévé választották.

Csirkét és villanykörtét oszt
Lázár Mózes fideszes képviselő tavaly decemberben négy tonna fagyasztott csirkét osztott szét Oroszlányban. A csomagokat a hivatalos verzió szerint rászorulóknak, pedagógusoknak, egészségügyi dolgozóknak juttatták el a képviselő üdvözlőkártyája kíséretében. A csomagokból szinte minden második család kapott Oroszlányban. Lázár Mózes néhány évvel korábban, egy hasonló akcióban energiatakarékos villanykörtéket adományozott nagy mennyiségben a "rászorulóknak".
A helyi önkormányzatokról szóló törvény pedig kimondja: megyei közgyűlés elnöke azonos jogállású a főállású polgármesterrel, így tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt - az országgyűlési képviselői megbízatás kivételével - nem létesíthet. A Népszabadság megkereste az erőmű régi és új vezetőit, ám ők nem kívántak reagálni.

A vagyonnyilatkozatban nincs nyoma a pénznek

A lap szerint Lázár megszegte a képviselők jogállásáról szóló törvényt, mert vagyonnyilatkozataiban több alkalommal nem tüntette fel az rt.-től származó jövedelmét. Lapunk betekintett a képviselő nyilvános vagyonnyilatkozatába, ahol a megyei közgyűlés elnökeként kapott havi bruttó 429 ezer forintos fizetésén kívül a megbízási szerződésből származó jövedelmét nem jelezte. A vagyonnyilatkozatban pedig szerepeltetnie kellene a parlamenti képviselőségen kívüli valamennyi olyan tevékenységét, amelyből adóköteles jövedelme származik.

Kifogás alapján indulhat eljárás

A törvény előírása szerint amennyiben egy képviselő nem a tényleges helyzetnek megfelelően tölti ki a vagyonnyilatkozatát, s ezt bármelyik állampolgár kifogásolja, akkor az illető ellen a parlament mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsága eljárást indíthat. Ennek során felkérik a képviselőt, hogy javítsa ki vagyonnyilatkozatát.

Ha ennek nem tesz eleget, akkor vizsgálat indul ellene, s az eljárás végeredményéről a testület tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.

Az Index kérdésére Isépy Tamás, az illetékes bizottság elnöke elmondta, hogy amennyiben valaki hiányosságokat fedez fel bármely honatya bevallásában, észrevételét a házelnökhöz kell eljuttatnia. A beadványt az Országgyűlés elnöke küldi át a bizottságnak, az pedig felszólítja a képviselőt a hiányok pótlására. Ha azonban a képviselő elismeri, hogy hiányosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, akkor csupán az adatok pótlását kell elvégezni a parlamenti és a nyilvános bevallásokban.

Lázár feledékenységre hivatkozott

Lázár Mózes a Népszabadságnak feledékenységére hivatkozott. Elmondta: korábban a Vértesi Erőmű Rt.-nél dolgozott pr-megbízottként. Parlamenti képviselővé történt megválasztása után a cég korábbi vezérigazgatója ajánlotta fel számára a megbízási szerződést, amit elfogadott. Jogászokkal is konzultált, akik szerint ez a szerződés nem összeférhetetlen a megyei közgyűlési elnöki megbízatásával. A szerződés ugyanis még azelőtt köttetett, hogy őt a megyei közgyűlés elnökévé választották.

A lap azon felvetésére, hogy a havi bruttó 120 ezer forintos pluszjövedelmét miért nem tüntette fel a parlamenti képviselői vagyonnyilatkozataiban, Lázár Mózes úgy válaszolt: "ez elkerülte a figyelmemet, amit végtelenül sajnálok". A korábbi vagyonnyilatkozatokban ugyanis még nem kellett szerepeltetni az egyéb jövedelmeket, és ő a régi másolatok alapján készítette el a nyilatkozatait.

Kiegészíti vagyonnyilatkozatát a fideszes képviselő
Lázár Mózes fideszes országgyűlési képviselő kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztat, hogy a vagyonbevallásában elkövetett figyelmetlenséget a lehető legrövidebb időn belül korrigálja. A fideszes politikus emlékeztet arra, hogy a Vértesi Erőmű Rt. volt az első munkahelye, ahol 1998-ig dolgozott, majd képviselővé választásával egyidejűleg jogi állományba került. "Az a megbízási szerződés, amelyet ekkor, 1998-ban kötöttünk, minden tekintetben megfelel a törvényes előírásoknak" - szögezi le közleményében Lázár Mózes.


  • Hírek
  • Bankszámla