Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem szankcionálható Lázár Mózes feledékenysége

2002.03.26. 11:22
Módosítja vagyonnyilatkozatát Lázár Mózes. A fideszes képviselő ugyanis a Népszabadságban napvilágot látott hír szerint négy éve lobbizik pénzért a Vértes Erőműnek, ez mégsem szerepel vagyonbevallásában.
A Népszabadság birtokába jutott iratok szerint parlamenti képviselővé történt választása után, 1998. július 1-jén kötött szerződést a fideszes Lázár Mózes a többségi állami tulajdonban lévő Vértesi Erőmű Rt.-vel. A szerződésben Lázár vállalta, hogy folyamatosan tájékoztatja a társaság vezetését az országos energetikai koncepció változásairól, a várható módosulásokról, és népszerűsíti a céget. Lázárnak ezért havi bruttó 120 ezer forint díjazás jár. Így a képviselő az elmúlt négy évben több mint ötmillió forintot kapott a Vértesi Erőmű Rt.-től.

E szerződés megkötése előtt Lázár már tagja volt a parlament gazdasági bizottságának, 1998. július 9-én pedig az energetikai albizottság elnökévé is megválasztották. E tisztségek nem voltak összeférhetetlenek azzal, hogy Lázár külön díjazás ellenében lobbitevékenységet vállalt a Vértesi Erőműnek - hangsúlyozta a Népszabadság. Az összeférhetetlenség gyanúja azonban felvethető, mert a képviselőt az 1998-as önkormányzati választásokat követően a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnökévé választották.

Csirkét és villanykörtét oszt
Lázár Mózes fideszes képviselő tavaly decemberben négy tonna fagyasztott csirkét osztott szét Oroszlányban. A csomagokat a hivatalos verzió szerint rászorulóknak, pedagógusoknak, egészségügyi dolgozóknak juttatták el a képviselő üdvözlőkártyája kíséretében. A csomagokból szinte minden második család kapott Oroszlányban. Lázár Mózes néhány évvel korábban, egy hasonló akcióban energiatakarékos villanykörtéket adományozott nagy mennyiségben a "rászorulóknak".
A helyi önkormányzatokról szóló törvény pedig kimondja: megyei közgyűlés elnöke azonos jogállású a főállású polgármesterrel, így tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt - az országgyűlési képviselői megbízatás kivételével - nem létesíthet. A Népszabadság megkereste az erőmű régi és új vezetőit, ám ők nem kívántak reagálni.

A vagyonnyilatkozatban nincs nyoma a pénznek

A lap szerint Lázár megszegte a képviselők jogállásáról szóló törvényt, mert vagyonnyilatkozataiban több alkalommal nem tüntette fel az rt.-től származó jövedelmét. Lapunk betekintett a képviselő nyilvános vagyonnyilatkozatába, ahol a megyei közgyűlés elnökeként kapott havi bruttó 429 ezer forintos fizetésén kívül a megbízási szerződésből származó jövedelmét nem jelezte. A vagyonnyilatkozatban pedig szerepeltetnie kellene a parlamenti képviselőségen kívüli valamennyi olyan tevékenységét, amelyből adóköteles jövedelme származik.

Kifogás alapján indulhat eljárás

A törvény előírása szerint amennyiben egy képviselő nem a tényleges helyzetnek megfelelően tölti ki a vagyonnyilatkozatát, s ezt bármelyik állampolgár kifogásolja, akkor az illető ellen a parlament mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsága eljárást indíthat. Ennek során felkérik a képviselőt, hogy javítsa ki vagyonnyilatkozatát.

Ha ennek nem tesz eleget, akkor vizsgálat indul ellene, s az eljárás végeredményéről a testület tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.

Az Index kérdésére Isépy Tamás, az illetékes bizottság elnöke elmondta, hogy amennyiben valaki hiányosságokat fedez fel bármely honatya bevallásában, észrevételét a házelnökhöz kell eljuttatnia. A beadványt az Országgyűlés elnöke küldi át a bizottságnak, az pedig felszólítja a képviselőt a hiányok pótlására. Ha azonban a képviselő elismeri, hogy hiányosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, akkor csupán az adatok pótlását kell elvégezni a parlamenti és a nyilvános bevallásokban.

Lázár feledékenységre hivatkozott

Lázár Mózes a Népszabadságnak feledékenységére hivatkozott. Elmondta: korábban a Vértesi Erőmű Rt.-nél dolgozott pr-megbízottként. Parlamenti képviselővé történt megválasztása után a cég korábbi vezérigazgatója ajánlotta fel számára a megbízási szerződést, amit elfogadott. Jogászokkal is konzultált, akik szerint ez a szerződés nem összeférhetetlen a megyei közgyűlési elnöki megbízatásával. A szerződés ugyanis még azelőtt köttetett, hogy őt a megyei közgyűlés elnökévé választották.

A lap azon felvetésére, hogy a havi bruttó 120 ezer forintos pluszjövedelmét miért nem tüntette fel a parlamenti képviselői vagyonnyilatkozataiban, Lázár Mózes úgy válaszolt: "ez elkerülte a figyelmemet, amit végtelenül sajnálok". A korábbi vagyonnyilatkozatokban ugyanis még nem kellett szerepeltetni az egyéb jövedelmeket, és ő a régi másolatok alapján készítette el a nyilatkozatait.

Kiegészíti vagyonnyilatkozatát a fideszes képviselő
Lázár Mózes fideszes országgyűlési képviselő kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztat, hogy a vagyonbevallásában elkövetett figyelmetlenséget a lehető legrövidebb időn belül korrigálja. A fideszes politikus emlékeztet arra, hogy a Vértesi Erőmű Rt. volt az első munkahelye, ahol 1998-ig dolgozott, majd képviselővé választásával egyidejűleg jogi állományba került. "Az a megbízási szerződés, amelyet ekkor, 1998-ban kötöttünk, minden tekintetben megfelel a törvényes előírásoknak" - szögezi le közleményében Lázár Mózes.