Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kiért lobbizott Keller az OEP-nél?

2003.04.02. 15:03
A Fidesz szerint a közpénzügyi államtitkár egy olyan ügyvédi irodával vállal közösséget, mely állami támogatást próbál magának kijárni. Frajna Imre fideszes képviselő szerint Keller László ugyanazt a levelet küldte el az OEP főigazgatójának az otthon ápolt betegek oxigénellátásával kapcsolatban, melyet egy ügyvédi iroda az egészségügyi miniszterhez küldött el, lobbizva megbízója érdekében. Keller alaptalan támadásnak nevezte Frajna állításait.
A Fidesz szerint aggályos, hogy Keller László közpénzügyi államtitkár, ha burkoltan is, de "közösséget vállal egy olyan ügyvédi irodával, amely állami támogatást próbál kijárni". Frajna Imre fideszes parlamenti képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Keller László január végén levelet írt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójának, amelyben állampolgári megkeresésre hivatkozva az otthon ápolt betegek oxigénellátása ügyében kért segítséget.

Szóról szóra megegyező levelek

A képviselő szavai szerint érdekes módon egy jó nevű ügyvédi iroda is hasonló témában írt levelet az egészségügyi miniszternek. Elhangzott, a levélben az ügyvédi iroda nem is titkolta: ügyfelei érdekében fordul a tárcavezetőhöz, hogy az a kifogásolt jelenséget orvosolja. A levél mellé egy emlékeztetőt is csatoltak. Frajna Imre felhívta a figyelmet arra, hogy Keller László levele és az ügyvédi iroda emlékeztetője szóról szóra egyezik.

Azonnali szerződésbontást

A politikus hangsúlyozta: az emlékeztető arról is szól, hogy rendőrségi eljárás folyik az egyik oxigénforgalmazó cég ellen. Elmondta: az egyik oxigénforgalmazó cég valóban feljelentette a betegeket 16 megyében ellátó céget azzal, hogy nem orvosi, hanem ipari oxigént forgalmaz. Frajna Imre utalt arra, hogy a rendőrség a feljelentés nyomán kérte az OEP-et: azonnal bontsa fel a szerződést az érintett céggel. A politikus megfogalmazása szerint az OEP malmai szerencsére lassan őröltek, mert néhány nap után a rendőrség arról tájékoztatta az egészségbiztosítót, hogy a feljelentés alaptalan volt.

A fideszes képviselő az ügyben több kérdést is intéz Kiss Péter kancelláriaminiszterhez. Tudakolja többek között, hogy kinek az érdekeit képviselte Keller László "állampolgári segítségkérés mögé rejtőzve".

Keller: alaptalan támadás

Keller László meggondolatlannak és alaptalannak tartja Frajna Imre fideszes képviselő "újabb támadását, amire valószínűleg ismét OEP-es felbujtói vették rá". Keller László közleményében emlékeztet: az OEP főigazgatója február 10-én közölte vele, hogy az oxigénellátás területén rendkívüli vizsgálatot tart indokoltnak. A vizsgálat megállapította, hogy orvosszakmai szempontból a magyarországi felírási gyakorlat eltér a nemzetközitől, és az oxigénkezelés komplex reformra szorul, illetve a három ellátási forma egységes kezelése, finanszírozása indokolt.

A közbeszerzés hiánya

A közlemény szerint a vizsgálat eredménye azt is tartalmazza, hogy az ellátásban kétségkívül fennáll a monopolhelyzet, illetve 2000. július 1. óta a közbeszerzési eljárások lefolytatásának hiánya. A közleményben Keller László felszólítja Frajna Imrét: "az ismételt rágalmazás helyett arról nyilatkozzon, hogy államtitkárként milyen érdekek miatt nem tett semmit a járulékfizetőket megkárosító rendszer megszüntetése érdekében". Keller László bízik abban, hogy az OEP számára előbb-utóbb fontosabb lesz az örökölt rossz rendszer átalakítása, mint "a Fidesz hetente ismétlődő megalapozatlan támadásainak elősegítése".