Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szivárogtatós ki mit tud

2004.08.11. 12:02
Teljes erőbedobással szivárogtat az MSZP számos, egymással rivalizáló érdekcsoportja, hogy a maga számára kedvező forgatókönyvvel megpróbálja befolyásolni a küszöbön álló kormányátalakítást. Az országos politikai napilapok szerdán egymásnak szinte teljesen ellentmondó prognózisokat jelentettek meg a változások lehetséges verzióiról.
Kaotikus összképet eredményezett a várható kormányátalakítás kimeneteléről az MSZP-ben felbolydult belső lobbiharc. Szerdán a négy országos politikai napilap Medgyessy Péter várható személyi döntéseit taglalva szinte minden szóba jöhető tárcátról egymásnak ellenmondó értesüléseket közöl.

Bonyolult csúcsminisztérium

A tervezett fejlesztési csúcsminisztérium sorsáról csak a Magyar Nemzet nem bocsátkozik találgatásokba, a három másik lap információi viszont eltérőek. A Népszabadság szerint a posztra esetleg Baráth Etele, a MeH nemzeti fejlesztési ügyekért felelős politikai államtitkára lehet a befutó akkor, ha a leendő minisztérium hosszú távú fejlesztésekkel foglakozik majd. Ha nem, akkor egy meg nem nevezett szocialista megyei elnök kinevezése is elképzelhető. A Magyar Hírlap szerint két minisztérium is foglakozhat majd - bonyolult rendben - fejlesztési ügyekkel: az egyik az integrációs minisztérium apparátusára épülve hosszú távú projektekkel, a másik - Terület- és Vidékfejlesztési Minisztériumként - több tárcától vonna el hatásköröket. A lap szerint Balázs Péter uniós biztos, Baráth Etele vagy egy szabad demokrata politikus kinevezése esélyes a két helyre. A Népszava viszont úgy tudja, hogy az új minisztérium vezetését egy régi kormánytag, Csillag István jelenlegi gazdasági miniszter láthatja el.

Kovács-utódok

Zavaros információkhoz jutottak a lapok a Kovács László távozásával megüresedő külügyi tárca lehetséges új vezetőjéről is. A Népszabadság szerint ugyan korábban Simonyi András washingtoni nagykövet látszott esélyesnek, de ő nem népszerű az MSZP-ben egy, az előző ciklusban tett gesztusa miatt, ezért Balázs Péter lehet a befutó. A Népszava szerint viszont mégis Simonyi kaphatja a kinevezést, a Magyar Nemzet azonban a jelenlegi államtitkár, Bársony András előre lépését jósolja.

A holtbiztos távozás

Időzítés
Medgyessy Péter várhatóan a jövő hét első felében jelenti be a kormány átalakításával kapcsolatos döntéseit, értesült az Index több forrásból. Bár a miniszterelnök augusztus végére, szeptember elejére ígérte a változások nyilvánosságra hozását, többen úgy vélik, hogy ez korábban, még augusztus 20-a előtt megtörténhet. Az elmúlt napokban a miniszterelnök és koalíciós politikusok is úgy nyilatkoztak, hogy a döntéseket minél előbb meg kellene hozni.
A négy lap egyetlen változást kezel tényként: Gyurcsány Ferenc biztosan nem lesz miniszter. A Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium sorsa azonban a Népszava szerint továbbra is bizonytalan. A lap szerint ugyan a kormányfő kitart a tárca megszüntetése mellett, de emellett idézi azt az értesülést, miszerint a Mozaik Klub valószínűleg sikeresen lobbizott az eddigi államtitkár, Mesterházy Attila mellett. A mozaikosok és a miniszterelnök hétfői találkozója nyomán Mesterházyt tartja a legfőbb esélyesnek a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap is. A Népszabadság szerint azonban rajta kívül a GyISM vezetői posztjára kerülhet még akár Baráth Etele is.

Vagy megszűnik, vagy nem

Az egyik SZDSZ-es minisztérium, az IHM sorsát is bizonytalannak látja a Népszava. A megszüntetésről felröppent híreket a szerdai lapok többsége azonban már nem erősíti meg. A Magyar Nemzet, kitérve a kakaóbiztos gépek negatív sajtóvisszhangjára, csupán Kovács Kálmán menesztését prognosztizálja.

További cserék

A Népszabadság úgy tudja, hogy - Medgyessy Péternek tulajdonított szándékok szerint - elképzelhető a munkaügyi miniszter menesztése is, Burány Sándor helyét Szekeres Imre foglalhatja el, akit a MeH általános politikai államtitkári székében Baja Ferenc, a miniszterelnök újabban befolyásos bizalmasa követhet. A Népszabadság szerint megszűnhet Keller László közpénzügyi államtitkársága is. Keller bizottsági elnökséget kaphat cserébe, az államtitkárság "jogutódjaként" a közbeszerzési botrányok elkerülése érdekében egy "megelőzésügyi államtitkárság" jöhet létre.

Az Index tippjei
Több lap értesüléséhez hasonlóan az Index információi szerint is Baráth Etele a tervezett fejlesztési tárca vezetésére a legesélyesebb. A Gyurcsány Ferenc távozása után Mesterházy Attila foglalhatja el a megmaradó sporttárca bársonyszékét, Bársony András pillanatnyilag befutónak látszik Kovács László helyére. A hozzánk eljutott hírek szerint megmarad az informatikai tárca is, Kovács Kálmánnal az élén.