Ervin
14 °C
21 °C

Kecskesajtért és operettgáláért lobbiztak a kisgazdák

2001.09.11. 11:49
A kormányfő egy televíziós interjúban bűncselekménynek tartotta, ha valaki pozícióját felhasználva befolyásolni próbálja a döntéshozatalt. Ám a képviselők olykor hivatali levélpapíron lobbiznak, sőt még az is előfordul, hogy fenyegetően lépnek fel egy-egy köztisztviselővel szemben - derül ki a Népszabadság összeállításából.
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már hónapok óta vizsgálódik az úgynevezett agrárcégek gazdálkodásáról, és ezekre a vizsgálatokra alapozva már több büntetőfeljelentést is tettek. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága fél tucat ügyben rendelt el nyomozást, és hosszabb-rövidebb időre több egykori agrárcégvezetőt helyeztek előzetes letartóztatásba hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének alapos gyanújával. A vizsgálódások azonban nem terjedtek ki arra, hogy az agrárcégek vezetői miért kötöttek olykor számukra előnytelen üzleteket, s a közhasznú társaságok miért finanszíroztak olyan programokat, amelyeket alapító okiratuk szerint nem is támogathattak volna?

A Népszabadság összeállításából kiderül, hogy a honatyák fejléces levélpapírra írt levelekkel lobbiztak választókerületük vállalkozói vagy az általuk valamilyen okból fontosnak tartott iparág, vagy rendezvény érdekében például a jelenleg is KEHI- vizsgálat alatt álló Agrármarketing Centrum Kht. (AMC) ügyvezető igazgatójánál. Amikor pedig támogatottjuk nem nyerte el az igényelt támogatást, "feljelentették" az AMC vezetőit a kht.-t felügyelő Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőinél.

Aki a virágot szereti...

Gyimóthy Géza, "a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Alelnöke" feliratú levelében például azt kérte az AMC akkori ügyvezetőjétől, Bercsényi Lászlótól, hogy a szülővárosában, Tatán, hagyományosan megrendezett Víz, Zene, Virág Fesztivált, amelyen levele szerint neves hazai és külföldi virágkötők részvétele várható vegye fel a támogatandó programok sorába."

Boros a kecskékért lobbizott

Szintén hivatali levélpapíron fordult az AMC-hez 2000 áprilisában Boros Imre PHARE-miniszter, aki egy korábbi megbeszélésre hivatkozva megküldte a kht. ügyvezetőjének a magyarszombatfai Naturbau Kft. pályázatát, amely - mint írja - "szervesen illeszkedik a terület ökorehabilitációs programjához, de a nyugat-dunántúli régió Bioszféra Rezervátum programjához is. A Boros által támogatott pályázat egy, akkor már megvalósítás alatt álló, kecskesajtot előállító kisüzem kapacitásbővítéséhez, valamint új kecskeólak felépítéséhez kért összesen 32,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

A AMC alapító okirata azonban a napilap megállapítása szerint kizárólag közösségi marketingtevékenységre, azaz hazai és nemzetközi kiállítások szervezésére, kiállítások megrendezésére, programfüzetek és kiadványok készítéséhez adhat támogatást, beruházásokra nem.

Boda Ilona környezetvédelmi minisztériumi politikai államtitkár 2000 januárjában FKGP képviselői levélpapíron írott, az AMC vezetőjéhez szóló leveléhez mellékelten megküldte Varga Sándornak, a Piac Marketing Üzletközpont Kecskemét ügyvezetőjének levelét, azzal, hogy "az abban foglaltakat magam is támogatom". A képviselő asszony felkéri az AMC vezetőjét, hogy "nevezett ügyében a szükséges intézkedéseket szíveskedjen megtenni, és arról az érdekelteket, valamint engem is szíveskedjen tájékoztatni".

Molnár Róbertnek az operett a szívügye

A múlt évben kért segítséget a kht.-től Molnár Róbert kisgazda honatya az Interestate Rt. számára egy lovascentrum megvalósítására, az állítása szerint 27 ezer nézőt vonzó kübekházi operettgála megrendezéséhez, valamint egy újabb alkalommal 300 ezer forintot egy vállalkozó számára, aki az általa felújított tsz-majorban negyven német gazdát kívánt vendégül látni.

A szintén kisgazda Czira Szabolcs "Nagykőrös Város Önkormányzata Kulturális és Kommunikációs Bizottsága elnöke" fejléces levélpapíron kért 1999 áprilisában támogatást az augusztus 20-21-i Nagykőrösi Bor- és Gasztronómiai Fesztivál megrendezéséhez. Levelét azonban megszokásból vagy a nagyobb nyomaték kedvéért országgyűlési képviselőként és bizottsági elnökként is aláírta.

Várhelyi kitartása végül ötvenmilliót eredményezett

Az FKGP képviselőcsoportjából nemrégiben kilépett Várhelyi András még a kisgazdák frakcióvezető-helyetteseként, és egyben a Lipicai Szövetség elnökeként kért és kapott ötvenmillió forintot a II. Lovas Világtalálkozó lebonyolítására. 1999 októberében kelt leveléhez Várhegyi mellékelte a Szilvásváradon megépítendő millenniumi kilátó tervét is, arra kérve a kht. képviselőit, hogy pályázatát oda sorolják be, ahol a legnagyobb valószínűséggel nyerhet. Az AMC azonban elutasította Várhelyi kérését, mondván: a kht. beruházásokat nem támogathat.

Szabadi megoldotta

Várhelyi novemberben egy újabb levélben már a II. Lovas Világtalálkozóval kapcsolatban "világszínvonalú installációk, eredményhirdető táblák, plakátok és szórólapok készítéséhez" kért támogatást. Az igényelt összeg továbbra is ötvenmillió forint volt.

Az ügyben végül Szabadi Béla politikai államtitkárnak kellett döntenie. A Székely Bertalan főosztályvezető által készített és Szabadi által jóváhagyott előterjesztés alapján Várhelyi pályázatának megvalósítását 14,5 millió forinttal az AMC költségvetéséből támogatták, 35,5 millió forintot pedig a mezőgazdasági alaptevékenységek beruházási célelőirányzatának terhére fizettek ki.

Egy másik levelében Várhelyi 1999 októberében az Árpád sínautó karbantartó helyreállítására vonatkozó dokumentumot mellékelt. Várhelyi levelében felszólította Bercsényi Lászlót, az AMC ügyvezető igazgatóját, hogy levelét tekintse pályázatként, és a sínautó helyreállításához kért összeget bocsássa rendelkezésre. A nyomaték kedvéért még hozzátette: "Jövőre, a 2000. évben, a millennium kapcsán - miniszter úrral történt egyeztetés alapján - az Árpád sínautóval határozott szakmai és politikai célunk van, ezért késlekedés nélkül kérem az intézkedését".