Sára, Márió
2 °C
6 °C

A szülő fizet az igazolatlan órákért

2006.10.04. 15:08
Ha egy tanköteles korú diák igazolatlanul hiányzik az iskolából, a közoktatási törvény szerint akár 500 ezer forintos büntetést is kiróhatnak szüleire. Az Infó rádió szerint a kecskeméti polgármesteri hivatal a gyakorlatban 10 ezer forintos bírságot szokott kiszabni, azt se mindig sikerül behajtani.

A közoktatási törvény értelmében, ha egy tanköteles korú gyerek öt óráról igazolatlanul hiányzik az iskolából, értesíteni kell a szüleit, ha eléri a 10 órát, a jegyzőt is tájékoztatják, ennél több hiányzást pedig a családvédelmi hatóságoknak is jelenteni kell, mondta el az Infó rádiónak a kecskeméti polgármesteri hivatal oktatási osztályának főtanácsosa.

Kovácsné Tóth Ibolya hozzátette, hogy a bírság elérheti az 500 ezer forintot is, ennyit azonban csak akkor szabnak ki, ha már felhívták a szülők figyelmét a hiányzásokra, és a diák továbbra sem teljesíti tankötelezettségét.

Kecskeméten középiskolások hiányzásai miatt évi 4-5 alkalommal indítanak eljárást, de rendszeresen előfordul általános iskolások esetében is, elsősorban nyolcadikosoknál, hogy büntetnek. A gyakorlatban a hivatal 10 ezer forintos bírsággal próbálja motiválni a szülőket, ami a törvény értelmében adók formájában is behajtható.