Olivér
5 °C
8 °C

Hány politikus tisztességes? - megfejtés

2006.09.26. 17:24
Hétvégén logikai feladvánnyal kedveskedtünk Önöknek, amit Raymond Smullyan A hölgy vagy a tigris? című könyvében találtunk. "Egy gyűlésen száz politikus vett részt. Minden politikus vagy tisztességtelen, vagy tisztességes. A következőket tudjuk: 1. volt köztük legalább egy tisztességes politikus; 2. bármelyik kettő közül legalább az egyik tisztességtelen volt. Meg lehet-e mondani ezek alapján, hogy hány politikus volt tisztességes, és hány volt tisztességtelen?" - kérdeztük.

A megoldás ugyanonnan: "Válasszunk ki egy tisztességes embert a társaságból, akinek a neve, mondjuk Frank. Ezután válasszunk ki egy másik valakit a maradék 99 ember közül, mondjuk Johnt. A második feltétel szerint a két ember közül legalább az egyik tisztességtelen. Mivel Frank nem tisztességtelen, ez csak John lehet. Mivel John bárki lehet a maradék 99 ember közül, mind a 99-nek tisztességtelennek kell lennie. Vagyis az a válasz, hogy egy tisztességes és 99 tisztességtelen." (Esküszünk, hogy szó szerint idéztünk, nem mi neveztük el Frank-nek a tisztességes politikust! Soha nem hazudnánk Önöknek.)

Több száz megfejtés érkezett, szinte mindegyik hibátlan, és ha az "igen, meg lehet mondani" jellegű minimálválaszokat leszámítjuk, szinte mindegyik tartalmazott kommentárt is. A legtöbben azt fűzték hozzá, hogy "pont mint a való életben", sokan pedig a 99 feketeseggűt is kevesellték. Néhányan tudni vélték, hogy Orbán Viktor az egy darab patyolatlelkű, mások úgy vélekedtek, azt az egyet is gyorsan leváltotta a többi. A "ha néhány 'SMAUG' egyben 'THOR' is, néhány 'THOR' pedig egyben 'THRAIN' is, akkor néhány 'SMAUG'-nak feltétlenül 'THRAIN'-nak kell lennie" válasz remekül áthidalta a legalább egy tisztességes ember problémáját, a "hello szarkeverők" megszólítással érkezett levél javasolt harmadik pontját ("3. bármelyik kettő közül legalább az egyik volt indexes sajtómunkás") viszont nem tudtuk elfogadni, mert nem sajtótájékoztató szerepelt a példában.

A helyes megfejtők nyereménye egyéves Index előfizetés, és talán némi remény, mert lám, még a matematika is ad esélyt a politikusoknak. A többieket vigasztalja Sixy nevű olvasónk trükkös megoldása:

"Minden látszat ellenére pontosan 2.

1) Természetesen Gyurcsány Ferenc egész biztosan tisztességes, hiszen ő szemére vetette a többi kilencvenkilenc politikusnak, hogy tisztességtelenek és hogy a jó útra kell térniük. És Istenemre mondom, ezek a böszme politikusok utána jó útra is tértek és ők is tisztességesek lettek.

2) Másrészt Orbán Viktor. Még ha nincs is bent a gyűlésen, akkor is. Hiszen ő soha sem hazudott.

3) Nyilván felmerülhet a kérdés, hogy ha kettejüket kiválasztjuk, vajon melyikük a tisztességtelen (hiszen a feladat szerint egyikük biztosan az). De hát ugyan kérem, mutasson nekem egy olyan embert, aki kettejüket egyszerre választaná ki."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?