Auguszta
-7 °C
0 °C

Lomnici Zoltán lehet a Legfelsőbb Bíróság új elnöke

2002.06.10. 16:36
Magához kérette ma Mádl Ferenc köztársasági elnök Lomnici Zoltánt, a Legfelősbb Bíróság elnökhelyettesét - értesült az Index. Információnk szerint ez egyben azt is jelenti, hogy Lomnici lehet az államfő jelöltje Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnökének utódjaként.
Magához kérette ma Mádl Ferenc köztársasági elnök Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesét - értesült az Index. Úgy tudjuk, hogy beszélgetésen a Legfelsőbb Bíróság elnökének hamarosan lejáró mandátuma és lehetséges utóda volt a téma. Ezzel úgy tűnik, hogy jelen pillanatban Lomnici Zoltán a legesélyesebb arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke legyen. Az érintett nem kívánta sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni értesülésünket.

Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének mandátuma június 25-én jár le. A bírósági törvény értelmében vezető csak bíró lehet, kinevezése pedig hat évre szól. Az LB elnökét minősített kétharmados többséggel a Parlament választja meg. Azaz az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges.

Az Index úgy tudja, hogy Lomnici Zoltán személye valamennyi parlamenti párt számára elfogadható, a kinevezését bírótársai is támogatják. A Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének esélyes ellenfele Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!