Árpád
-2 °C
3 °C

A bíróknak is meg kell fújniuk a szondát

2004.09.15. 11:55
Lomnici Zoltán egy nemrégiben történt eset kapcsán azt mondta, a bírák mentelmi joga nem arra való, hogy a felelősségre vonás alól kivonják magukat.
A bírák mentelmi joga nem szolgálhat a felelősségre vonás alóli kibújásra, így például nem helyes, ha a közlekedési ellenőrzés során erre hivatkozva nem vetik alá magukat az alkoholszondás ellenőrzésnek, mondta Lomnici Zoltán főbíró kedden. A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke elmondta, hogy egy a közelmúltban történt eset kapcsán a tanács keddi ülésén is felvetette a problémát.

Kifejtette, hogy világszerte minden jogállamban mentelmi jog illeti meg a bírákat, s ez Magyarországon kiterjed a szabálysértési ügyekre is. Ugyanakkor kiemelkedően fontos, hogy a bíró rendeltetésszerűen gyakorolja jogait, hiszen vele szemben fokozott erkölcsi követelményeket támaszt a társadalom.

"Ennek fényében rendkívül súlyosan ítélem meg azt a közelmúltban előfordult esetet, amikor egy bírónő a közlekedési ellenőrzés során mentelmi jogára hivatkozva nem vetette alá magát az alkoholszondáztatásnak" - mondta Lomnici Zoltán. Kijelentette, a bírák mentelmi jogukat nem használhatják visszaélésszerűen, a mentelmi jog nem arra való, hogy a felelősségre vonás alól kivonják magukat.

Költségvetési egyeztetés
Lomnici Zoltán kedden egyeztetett Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel a bíróságok jövő évi költségvetésével kapcsolatban. A főbíró az egyeztetésen jelentősel csökkentette az eredetileg tervezett támogatási igényét és "ez az alacsonyabb összeg kerül majd a parlament elé".

"Én, mint fejezetgazda a parlament illetékes bizottságai előtt érvelek majd további támogatások megadása mellett. Ezek elsősorban a jogszabály-változások miatt a bíróságokat kötelezően érintő többletkiadások fedezetét szolgálnák" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?