Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Megszüntették a Medgyessyt leárulózó egyetemista elleni eljárást

2003.01.31. 13:54
Megszüntette az eljárást a Medgyessy Pétert leárulózó egyetemista ellen a Veszprém Megyei Bíróság. A véleménynyilvánítás alkotmányos alapjog, a közszereplőknek tűrnie kell a kritikát - indokolt a másod fokon eljáró testület.
Megszüntette az eljárást a másod fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság Loppert Dániel ellen, aki tavaly nyáron a kapolcsi művészeti fesztiválon a lehazaárulózta Medgyessy Pétert. A Tapolcai Városi Bíróság január 13-án rendzavarás szabálysértése miatt figyelmeztetésben részesítette Loppertet a kiabálás kapcsán.

A véleménynyilvánítás alapjog

Az egyetemista ellen a tapolcai rendőrkapitányság tett feljelentést, mert a fiatalember tavaly július 28-án Kapolcson, a művészeti fesztivált magánemberként meglátogató Medgyessy Péter miniszterelnök után háromszor azt kiáltotta, hogy "áruló". A Veszprém Megyei Bíróság tanácsa az Alkotmánybíróság azon határozatával indokolta döntését, amely szerint a szabad véleménynyilvánítás a plurális demokrácia alapvető értékei közé tartozik, ezért az alkotmányos alapjogok között kitüntetett szerepe van - nyilatkozta az MTI-nek Kármán Miklósné, a megyei bíróság elnökhelyettese.

A közszereplőknek tűrnie kell a kritikát

A bíróság álláspontja szerint ezt a jogot nem lehet korlátozni még a köznyugalom érdekében sem. A másod fokon eljáró bírói fórum az Alkotmánybíróság korábbi döntésére alapozva határozatában kimondta azt is, hogy a közszereplést vállaló személyeknek nagyobb türelmet kell tanúsítaniuk a kritikai megnyilvánulásokkal szemben.