János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz informatikusára húzták az adatlopási balhét

2006.02.21. 13:29
Embereket függesztettek fel, új szóvivőket neveztek ki kedden a Fidesznél. A szocialista kampányanyagok ellopásának többek között egy informatikus lett az áldozata, Révész Máriusz helyett Szijjártó Péter és Selmeczi Gabriella lett a párt új szóvivője.

"A Hiller Pisti retro Che Guevara pólók és Wunderbaum illatosítók ügyében belső vizsgálatot rendeltem el. A vizsgálat három ember lehetséges felelősségét állapította meg. A mai napon mindhármójukat felfüggesztettük. Nevüket, tekintettel a személyiségi jogok védelmére, nem kívánjuk nyilvánosságra hozni. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség ezzel az ügyet a maga részéről lezártnak tekinti" - áll Rogán Antal kampányfőnök keddi, szűkszavú közleményében.

Informatikus az áldozat

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz kampányát kizökkentő adatlopási ügy egyik áldozata a párt parlamenti frakciójának informatikai kabinettitkára, aki az Orbán-kormány idején az informatikai kormánybiztos mellett is dolgozott.

Az MSZP az úgynevezett szerverügy politikai felelőseinek megnevezését várja az a Fidesztől, mondta Burány Sándor, a párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján. "A közvélemény joggal várja el, a Fidesz mondja meg, hogy ki a lopás felelőse: R. Antal, vagy H. János, vagy R. Máriusz, vagy maga O. Viktor" - fogalmazott a szocialista politikus.

A szocialisták szerint 2006. február 3-án a Fidesz szerveréről "betörtek" az MSZP választási anyagai közé, és onnan csaknem háromezer dokumentumot, köztük Hiller István, Szili Katalin, Lamperth Mónika, Toller László, Lendvai Ildikó kampányanyagait is ellopták. Az ügyben a rendőrség is nyomozást rendelt el.

A Fidesz szerint nyilvános fórumokon találták a szocialisták kampányában részt vevő reklámcég oldalaira bejutást engedélyező kódokat. A szocialisták arra kérték a Fideszt, nevezze meg azokat a fórumokat, ahonnan a jelszavakhoz hozzájutottak, de ezután a Fidesz módosított magyarázatán, és azt állította, hogy emailen kapták a kódokat.

Orbán Viktor nyilvánosan provokációnak minősítette az adatlopást, a háttérben azonban a szőnyeg szélére állították a kampányt megakasztó botrányért Rogán Antal kampányfőnököt. A pártvezetés tagjai a múlt hét elején még megpróbálták elbagatellizálni az adatlopás jelentőségét, Pokorni Zoltán pénteken viszont már arra utalt a Napkeltében, hogy a történtekért "vállalnia kell a felelősséget annak a Fidesz-munkatársnak, aki kampányanyagokat töltött le az MSZP szerveréről". "Egy lelkes aktivista, vagy túlbuzgó, ostoba és felelőtlen ember hibát követett el, ennek a hibának álljon elébe" - fogalmazott az alelnök, aki elsőként ismerte el, hogy az ügy "elég rosszul" jött a Fidesznek.

Új szóvivők

Az áldozatok mellett kinevezésekről is döntöttek a Fidesznél. Kedden sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Révész Máriusz helyett Szijjártó Péter és Selmeczi Gabriella lett a párt két új szóvivője. Révész Máriusz eddigi pártszóvivő Orbán Viktor kommunikációs tanácsadójaként dolgozik tovább, Halász János pedig, aki a frakció szóvivője volt, a debreceni kampányt vezeti.

"Bárki, bármilyen ügyben, bármelyik szóvivőt keresheti, mondta Deutsch, aki azt kérte Selmeczitől és Szijjártótól, hogy mindig pontosan és őszintén nyilatkozzanak a Fidesz álláspontjáról, sőt, többet mondjanak, mint amit az újságírók elvárnak. "Ne a média, hanem az emberek érdekében" - fűzte hozzá.

Deutsch-Für Tamás elmondta, egyesítették a párt és a frakció sajtóosztályát, amelynek vezetésével Hammerstein Juditot bízták meg, míg Fekete Zoltán, a párt eddigi kommunikációs vezetője az ő kabinetfőnökeként dolgozik tovább.

Mint hétfőn megírtuk, a választások előtt másfél hónappal átalakítja kommunikációs osztályait a Fidesz. A frakció sajtóosztályának és a Szentkirályi utcai központ kommunikációs csapatának egyesítése személyi konzekvenciákkal is jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!