Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Levegőt, lócitromosat, pénzt és vízfejet!

2002.10.17. 13:49
Újra utcára vonultak csütörtökön a hajtók és idomárok, lovastól kocsistól, mert úgy érzik, tönkremennek ha a jelenlegi vezetés kezében marad a lósport irányítása. Februárban is hasonló okok miatt tüntettek az elkeseredett sportolók a Kossuth tér előtt. Ezúttal nem csak a Parlament elé vitték ki lovaikat: az ÁPV Rt. székházát is "meglátogatták".
"A helyzetünk február óta csak romlott, a Nemzeti Lóverseny Kft. felelőtlen gazdálkodása miatt csőd fenyegeti a szakmát - panaszolja Jónás Lajos, a Hivatásos Hajtók és Idomárok Egyesületének képviselője. - A kft. három hónapja nem fizeti ki a lótulajdonosoknak a megnyert díjakat. Emiatt a lovakat nem tudjuk etetni, lesoványodnak, és lassan megszűnik Magyarországon a lósport."

Ejtőernyős pártkatona

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Jónás Lajos átadta a tüntetők által írt, Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatójának címzett petíciót, melyben a hajtók és idomárok azt kérik, azonnal hívják vissza a kft. vezetőjét, Winkler Tamást. Szerintük Winkler "a Fidesz ejtőernyős pártkatonája", aki vezető társaival "óriási prémiumokat vesz fel a veszteséges gazdálkodás ellenére, és szakmailag elfogadhatatlan dolgokra költi az évi több százmilliós állami támogatást".

A lázadók szerint, "amíg ettől a vízfejtől a lóversenyzés nem szabadul meg, addig az életképtelen és veszteséges lesz". Jónás Lajos szerint érthetetlen, hogy az ágazat felfuttatását célzó tervek elkészítésére hogyan bízhatott meg a kormányváltás után az ÁPV Rt. "egy szakmailag ennyire dilettáns embert, aki korábban azt sem tudta mi fán terem a lósport".

Kötött pálya

"A versenypályák körül kialakult helyzet is növeli bizonytalanságunkat - mondta Jónás. - Winkler Tamás eladta az ügetőpályát, azzal a feltétellel, hogy cserébe a Kincsem Parkban létrehozzák Európa legmodernebb lóversenycentrumát. Ebből egy versenyzésre alkalmatlan ügetőpályán kívül semmi nem valósult meg".

Az egyesület tagjai azt kérik az ÁPV Rt. vezetőjétől, hogy keressék meg, ki a felelős a helyzetért, a továbbiakban hallgassák meg a szakma véleményét, küldjék el Winkler Tamást, és nevezzenek ki a kft. élére egy általuk választott személyt.

A petíciót Werner Gábor, az ÁPV Rt. egyedi projektjeinek ügyvezető igazgatója vette át. A tüntetőket azzal nyugtatta, hogy tisztában vannak a kialakult helyzettel, és intézkedtek volna a petíció nélkül is.

A Nemzeti Lóverseny Kft. a hajtók és az idomárok vádjait már februárban is elutasította, mivel szerintük a lósport működése során jelenleg olyan veszteségekkel kell számolni, melyet nem lehet mindenki megnyugvásával kezelni.

Most Pécsi István marketing igazgató azt közölte, hogy nem a vezetőn múlik a lóversenysport jövője, ugyanis teljes szerkezetátalakításra van szükség az ágazaton belül. Pécsi szerint a kft. gazdálkodását az ÁPV Rt. rendszeresen ellenőrzi, és eddig nem találtak szabálytalanságokat. Az igazgató szerint annak sincs jelentősége az ügy szempontjából, hogy politikailag elkötelezett-e vagy sem Winkler Tamás.

A Duna Kör feljelentené az ÁPV Rt.-t

Az akcióhoz csatlakozott a Duna Kör is. A mozgalmat Droppa György, a Centrum Párt főpolgármester-jelöltje képviselte. A kör tagjai azt sérelmezik, hogy egy több mint 12 hektáros zöldterületet, az ügetőpályát el akarja eladni a kormány az ÁPV Rt.-n keresztül egy kereskedelmi központ építéséhez. Droppa kilátásba helyezte, ha az ÁPV Rt. eladja a területet, a bírósághoz fordulnak visszaszerzéséért, mert a városnak szüksége van a maradék zöldterületekre, "a lócitromos jó levegőre".