Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Levegőt, lócitromosat, pénzt és vízfejet!

2002.10.17. 13:49
Újra utcára vonultak csütörtökön a hajtók és idomárok, lovastól kocsistól, mert úgy érzik, tönkremennek ha a jelenlegi vezetés kezében marad a lósport irányítása. Februárban is hasonló okok miatt tüntettek az elkeseredett sportolók a Kossuth tér előtt. Ezúttal nem csak a Parlament elé vitték ki lovaikat: az ÁPV Rt. székházát is "meglátogatták".
"A helyzetünk február óta csak romlott, a Nemzeti Lóverseny Kft. felelőtlen gazdálkodása miatt csőd fenyegeti a szakmát - panaszolja Jónás Lajos, a Hivatásos Hajtók és Idomárok Egyesületének képviselője. - A kft. három hónapja nem fizeti ki a lótulajdonosoknak a megnyert díjakat. Emiatt a lovakat nem tudjuk etetni, lesoványodnak, és lassan megszűnik Magyarországon a lósport."

Ejtőernyős pártkatona

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Jónás Lajos átadta a tüntetők által írt, Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatójának címzett petíciót, melyben a hajtók és idomárok azt kérik, azonnal hívják vissza a kft. vezetőjét, Winkler Tamást. Szerintük Winkler "a Fidesz ejtőernyős pártkatonája", aki vezető társaival "óriási prémiumokat vesz fel a veszteséges gazdálkodás ellenére, és szakmailag elfogadhatatlan dolgokra költi az évi több százmilliós állami támogatást".

A lázadók szerint, "amíg ettől a vízfejtől a lóversenyzés nem szabadul meg, addig az életképtelen és veszteséges lesz". Jónás Lajos szerint érthetetlen, hogy az ágazat felfuttatását célzó tervek elkészítésére hogyan bízhatott meg a kormányváltás után az ÁPV Rt. "egy szakmailag ennyire dilettáns embert, aki korábban azt sem tudta mi fán terem a lósport".

Kötött pálya

"A versenypályák körül kialakult helyzet is növeli bizonytalanságunkat - mondta Jónás. - Winkler Tamás eladta az ügetőpályát, azzal a feltétellel, hogy cserébe a Kincsem Parkban létrehozzák Európa legmodernebb lóversenycentrumát. Ebből egy versenyzésre alkalmatlan ügetőpályán kívül semmi nem valósult meg".

Az egyesület tagjai azt kérik az ÁPV Rt. vezetőjétől, hogy keressék meg, ki a felelős a helyzetért, a továbbiakban hallgassák meg a szakma véleményét, küldjék el Winkler Tamást, és nevezzenek ki a kft. élére egy általuk választott személyt.

A petíciót Werner Gábor, az ÁPV Rt. egyedi projektjeinek ügyvezető igazgatója vette át. A tüntetőket azzal nyugtatta, hogy tisztában vannak a kialakult helyzettel, és intézkedtek volna a petíció nélkül is.

A Nemzeti Lóverseny Kft. a hajtók és az idomárok vádjait már februárban is elutasította, mivel szerintük a lósport működése során jelenleg olyan veszteségekkel kell számolni, melyet nem lehet mindenki megnyugvásával kezelni.

Most Pécsi István marketing igazgató azt közölte, hogy nem a vezetőn múlik a lóversenysport jövője, ugyanis teljes szerkezetátalakításra van szükség az ágazaton belül. Pécsi szerint a kft. gazdálkodását az ÁPV Rt. rendszeresen ellenőrzi, és eddig nem találtak szabálytalanságokat. Az igazgató szerint annak sincs jelentősége az ügy szempontjából, hogy politikailag elkötelezett-e vagy sem Winkler Tamás.

A Duna Kör feljelentené az ÁPV Rt.-t

Az akcióhoz csatlakozott a Duna Kör is. A mozgalmat Droppa György, a Centrum Párt főpolgármester-jelöltje képviselte. A kör tagjai azt sérelmezik, hogy egy több mint 12 hektáros zöldterületet, az ügetőpályát el akarja eladni a kormány az ÁPV Rt.-n keresztül egy kereskedelmi központ építéséhez. Droppa kilátásba helyezte, ha az ÁPV Rt. eladja a területet, a bírósághoz fordulnak visszaszerzéséért, mert a városnak szüksége van a maradék zöldterületekre, "a lócitromos jó levegőre".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!