Ágnes
-1 °C
2 °C

Lovas: Önök tudják, kik a közös ellenségek

2005.02.24. 16:32
A Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója, Lovas István tagadja, hogy ő lenne az az álnéven cikkező újságíró, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "arab terroristás" viccelődéséről tájékoztatta a szaúd-arábiai sajtót. A Horkai álnéven író magyar szerint a kormányfő kijelentése minden budapesti arab nagykövetet megsértett. Lovas a kettosallampolgarsag.hu-n egy hete azonban valóban megjelentetett egy nyílt levelet a a budapesti arab nagyköveteknek címezve, amelyben a jobboldal támogatására szólította fel őket és országaikat.

Nem vagyok Horkai, állította az Indexnek küldött emailben Lovas István, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója azt követően, hogy több, általa csak balliberálisnak titulált médiumban megjelent olyan találgatás, amely szerint ő küldött álnéven cikkeket egy szaúd-arábiai hírszájthoz annak érdekében, hogy biztosan értesüljenek a magyar miniszterelnök "arab terroristázó" szerencsétlen kijelentéséről.

Vége a barátságnak

Az Arab News című szaúd-arábiai internetes oldal erő bevetését, gazdasági vagy katonai szankciókat javasol Magyarország ellen csütörtöki vezércikkében, hozzátéve, hogy a szaúdiak felháborodása jogos Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sértő kijelentései miatt.

A kommentár azt követően jelent meg, hogy egy magát Horkai Istvánnak nevező magyar újságírótól a lap olvasótábora tudomást szerezhetett a kormányfő terroristázós viccelődéséről, amely egyébként az MSZP egyik rendezvényén egy alkalmi Hetei hetes imitáció keretében hangzott el. Az álnéven író újságíró február 15-én közzétett cikkében méltatja Orbán Viktor diplomáciai ténykedését, azt állítva, hogy az exminiszterelnök szaúdi látogatása új fejezetet nyitott az arab-magyar kapcsolatokban, Gyurcsány kijelentése viszont megszüntette a két ország közötti barátságot. Horkai azt is állította, hogy a kormányfő kijelentésével minden budapesti arab nagykövetet megsértett.

Megfialó szivességbanki forintok

Lovas István két nappal később a kettosallampolgarsag.hu-n tett közzé egy nyílt levelet a budapesti arab nagyköveteknek címezve. "Önöknek nagyon jól esett, hogy 2001. szeptember 11-e után Orbán Viktor személyesen nyugtatta meg önöket: kormánya nem tekinti az "arabokat" terroristáknak" - írja a levélben hozzátéve, most pedig meghallhatták Gyurcsány Ferenctől, hogy mi az igazi véleménye a másik oldal első emberének az arab nemzetről.

Lovas ezek után értetlenségét fejezi ki, hogy az arab országok az elmúlt tizenöt évben miért nem voltak hajlandók "jobb kapcsolatokat kiépíteni a magyar konzervatívokkal, és az önök hosszú távú érdekeinek előmozdítása céljából (is) segíteni őket olyan időkben, mint a mostani, amikor a szívességbankba tett forintjaik jelentősen megfialnának. Holott önök pontosan tudják, hogy mi történik Magyarországon, és mennyiben közösek az önök és a magyar konzervatívok érdekei és kik a közös ellenségei."

Tunyák, tohonyák, korlátoltak

Lovas szerint az arab országokkal az a probléma, ami a hazai jobboldallal: soha nem tudott egységesen fellépni a különböző ügyekben. A Magyar Nemzet újságírója szerint ezt leginkább a a palesztin-izraeli viszonyban megmutatkozó fellépés jelzi, és az, hogy "az önök által képviselt országok közül vannak olyanok, amelyeket az amerikaiak - ahogyan a pesti vagánynyelv mondja - kilóra megvettek". Lovas úgy véli, a hazai jobboldallal rokonítja az arab országokat az is, hogy az ellenség legnagyobb örömére "lusták, tunyák, tohonyák, korlátoltak és tehetetlenek".

Lovas az Indexnek küldött emailben perrel fenyegette mindazokat, akik a jövőben Horkaival azonosítják.