Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megkezdték az új lóversenypálya építését

2000.09.05. 15:39
Fülsiketítő zajban tartották meg kedden a Nemzeti Lóverseny Kft. sajtótájékoztatóját, amelynek az volt a célja, hogy - állítólagos korábbi híresztelésekkel szemben - demonstrálják: igenis megkezdődött a kőbányai Kincsem parkban a galopp-pálya átépítése, illetve egy ügetőpálya kialakítása. Az már csak az éles szemű (és fülű) újságíróknak tűnhetett fel, hogy amint véget ért a sajtótájékoztató, a bokrokat kitépő munkagépek azonnal abbahagyták a bokrok kitépkedését, és ismét elcsendesett a lóversenytér.
Az építkezés a tervek szerint halad
Várhatóan jövő márciusra elkészül az új pálya
Winkler Tamás, a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. vezetője elmondta, hogy az építkezés a tervek szerint halad, és várhatóan jövő márciusra elkészül az új pálya, valamint a hozzá tartozó közművek a Kincsem parkban. Az új istállók és lelátók viszont csak az építési engedély kiadása után tíz hónappal fejezhetők be. Az új lelátók a régiek előtt épülnek fel, miután a jelenleg használtak műemléknek minősülnek, így lebontásuk tilos.

Jelenleg is zajlik a vita az NL Kft. és a galopp-pálya kisebbségi társtulajdonosa, a Ficsor Autóház Kft. között, ez utóbbi ugyanis nem egyezett bele a Kincsem park átépítésébe. Ficsor úr (az autóház tulajdonosa) beleegyezése nélkül azonban nem adható ki építési engedély, márpedig a lelátó és az istálló létesítése engedélyköteles beruházás.

Még idén elkezdhetik a füvesítési munkákat az új pályán
Fonyódi András, a kivitelezést ellenőrző szakember arról beszélt, hogy várhatóan még idén, a fagyok beállta előtt elkezdhetik a füvesítési munkákat az új pályán (a korábbi 2800 méteres helyett 2000 méteres lesz a leghosszabb kör a Kincsem parkban).

Ugyanakkor várhatóan megszüntetik azt a föld alatti, gyalogosoknak épült alagutat, amely a Pillangó utca metróállomást és a lóversenypálya középső részét köti össze - mondta Fonyódi András.

Hetven éve nem volt ilyan nagyságrendű beruházás a magyar lóversenysportban
Winkler Tamás arról is beszélt, hogy csaknem hetven éve nem volt olyan nagyságrendű beruházás a magyar lóversenysportban, mint amilyen most folyik. A Bouygues francia építőipari konszern (pontosabban annak egyik magyar leányvállalata) a Kerepesi úti Ügetőpálya tulajdonjogáért cserében vállalta ugyanis, hogy körülbelül egymilliárd forintért egy ügetőnek és galopp-pályának egyaránt helyet adó létesítményt alakít ki a Kincsem parkban.

Az átépítés alatt Alagon (Dunakeszin) zajlanak a galoppversenyek, s az NL Kft. szerint mind a látogatók száma, mind pedig a forgalom (a megkötött fogadások értéke) növekszik, és egyre jobban megközelíti a Pesten rendezett futamok mutatóit. Winkler Tamás nem tagadta azonban, hogy csökkent az árbevétel az alagi futamokon - a Kincsem parkban rendezett korábbi eseményekhez képest.

Lovastúra XII. Károly svéd király emlékére

Amikor XII. Károly 1714. november 11-én az - akkor még - svéd erődváros, Stralsund kapuján kopogtatott, 2400 kilométeres út állt mögötte, amelyet tizennégy nap alatt, lóháton és lovaskocsin tett meg. A Carolus Rex Revivat Egyesület azt a célt tűzte ki, hogy 2000 szeptemberében újra feleleveníti e hőstettet.

Az egyesületet 1998 februárjában alapították, elnöke Ake Sagren főhadnagy. Támogatói között találjuk a Stockholmi Hadi Múzeumot és a Budapesti Hadtörténeti Múzeumot. Az egyesület bizonyítani szeretné, hogy napjaink lovasai is képesek arra, hogy megtegyék a legendás utat (amelynek a budapesti Váci utcában tábla is őrzi az emlékét), a közép-romániai Pitestiből Magyarországon, Ausztrián és Németországon keresztül Stralsundig.

A hőstett ,,utánzói" szeptember nyolcadikán Pitestiből indulnak, és szeptember 22-én érkeznek meg a tervek szerint Stralsundba. A történelmi elődökhöz híven, a három résztvevő lovas az utazás alatt csak négy éjszakát tölthet ágyban. (A svéd király lábáról 1714-ben - kéthetes lovaglás után - késsel kellett levágni a csizmát, ugyanis az anyag feldörzsölt egy régi sebet, és utóbb még egy felcsernek is be kellett avatkoznia.)

A tervek szerint a román-magyar határt szeptember nyolcadikán lépik át a lovasok Hosszúpályinál, ezután Debrecen, Hortobágy, Tiszafüred, Poroszló és más helységek érintésével érnek Budapestre, szeptember kilencedikén, a délutáni órákban. A Hősök terén ünnepséget rendez tiszteletükre a fővárosi önkormányzat. Az esti órákban a lovasok elhagyják Budapestet, és Mosonmagyaróvárnál lépik át a határt Ausztria felé.

A lovastúra eseményei az interneten is követhetők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!