Zsófia
17 °C
21 °C

A magyar ló csak kolbásznak jó?

2002.02.26. 15:18
- Éhendöglünk, a lovakkal együtt, ha nem csináltok valamit - kiáltotta a füves tér közepéről egy hajtó. A versenylovak becsörtettek a térre, a kutyasétáltatott ölebek sandán bámulták a nem mindennapi jelenetet. A japán turisták viszont nagyon megörültek: vihogva csattogtatták fényképezőgépeiket, miközben gőzük nem volt arról mi is készül.
Nem tudhatták, hogy lázadás, valóságos palotaforradalom tört ki a magyar lósport berkein belül. A Magyar Lovaregylet, hat versenylóval, hajtókkal, több szakmai egyesület képviselőivel, és sportbaráttal együtt kedd délben tüntetést tartott a Kossuth téren. A résztvevők azért tiltakoztak, mert szerintük a sportot irányító Nemzeti Lóverseny Kft (NL). - mely az ÁPV Rt. százszázalékos tulajdona -, néhány év alatt teljesen taccsra vágta a korábban ígéretes jövőt sejtető, 175 évet megért lóversenysportot.

Nézdmá'

A hajtók körbe-körbe járnak a téren. - Nézdmá', valami állatvédők, vagy mi a fasz - szól oda egy plázacica a barátjának. Megállnak, csatlakoznak a demonstrálókhoz. A tér szélén egy csapat gyerek bámulja a spontán zoot: osztálykirándulás, kis közjátékkal. A szervezők nekikészülnek, hogy felolvassák a parlamentnek címzett petíciót, ekkor azonban meglepő dolog történik.

Kormányfői villámlátogatás

Egyszer csak megjelenik a színen Orbán Viktor miniszterelnök. Ember, állat köréje sereglik. Senki nem tudja, hogy került oda, azt végkép nem, hogy miért: a miniszterelnök figyelmét megosztva egyszerre beszél a lovasokkal, és simogatja a kiránduló gyerekek buksi fejecskéit. Csattognak a kamerák, mindenki örül. Az egyik szószóló afelől érdeklődik, hogy a miniszterelnök úr, a lósportot szerető ember létére miért hagyta tönkremenni a szakágat.
- De hát önök minden évben több százmilliós támogatást kapnak - kontráz a kormányfő.
- Igen, csakhogy azt a kft. elnyeli, mi semmit nem látunk belőle.

Orbán Viktor láthatóan tisztában van a helyzettel, nincs szüksége kórismére, közli: utánanéz, hogy hová is folyt el a sok százmillió. Taps, ováció.
- Miniszterelnök úr, megkapta tőlünk ezt a levelet? - kérdezi az egyik rendező.
- Nem kaptam én semmilyen levelet, mi ez? - Még tavaly elküldtük önnek. Arról szól, hogy mi történt velünk, és hogy szerintünk, miként lehetne változtatni a helyzeten - mondja a lovas, miközben átnyújtja Orbánnak a levelet.
A miniszterelnök sietve el.

Petíció a parlamentnek

A tömeg a tér közepére gyűlik: a centrumban megáll Farkas Ferenc, a lovaregylet elnöke, és a petíció közvetítője, a fideszes Horváth János honatya. A laikus itt kerül képbe, az elnök megmondja a frankót. Azokat a gondokat sorolja, melyeket már az Orbánnak címzett, 8 hónapos levél is tartalmaz. A bilit azóta számtalanszor, több helyen kiborították - a kutyát se érdekelte. (Ezért is volt most kivételes nagy öröm, hogy közvetlenül Orbán Viktort sikerült szembesíteni a soványodó lóállománnyal.)

Farkas Ferenc, a lovaregylet elnöke
Horváth János fideszes honatya

Az elnök elmondta, hogy 1999-től nincs fix szerződése a lóversenyfuttatóknak, a pályák 100 százalékig állami tulajdonban vannak, a lovak és a szakma több szegmense privát kézben. Magyarul káosz van. Az ügyben hozott kormányhatározat ellenére nem valósultak meg az ígért beruházások, elmaradt az országos fogadóhálózat kiépítése. A miniszterelnöknek írott levélben szerepel, hogy a kft. vezetői légkondicionált, őrző-védő céggel (Defend Kft., havi hatmilliós kvóta) és elektronikus beléptető rendszerrel védett irodáiban milliós jutalmakat vesznek fel. Ugyanakkor a lóversenyzést életben tartó tenyésztők, tulajdonosok, idomárok a csőd szélére jutottak.

Csak a kolbász megy az EU-ba

A tüntetők attól tartanak, hogy az EU-ba vezető úton megszűnik a lóversenyzés, és egy korábbi magyar jelkép, a ló, csak kolbászként jut be az unióba. Az egyesületek szerint az jelenthet csak megoldást, ha a kormány megszünteti az NL Kft.-t.

Az öt szakmai egyesület által aláírt levél szerint az NL "tíz éve, vízfejként elszívja meggondolatlan, pazarló, dilettáns gazdálkodásával az állam által a lóverseny életben tartására szánt évi több százmilliós támogatást".

- A tüntetés előtt az NL kft. egy szerződést ajánlott a hajtóknak a versenydíjról, de ezt a szakma nem tudja elfogadni - mondta az elnök.

Válasz a vádakra

A petíció felolvasása után többen kérdőn néznek körbe. A kft. vezetőit keresik. - Az előbb még láttam őket, itt bujkálnak.

- A lovassport jelenlegi szerkezetében tényleg nem működhet gazdaságosan - ismerte el kérdésünkre Pécsi István, az NL marketing igazgatója, miután a tüntetés után megkerestük. - A többi vádat el kell utasítanunk, mivel a lovassport működése során jelenleg olyan veszteségekkel kell számolni, melyet nem lehet mindenki megnyugvásával kezelni. Emellett a forgalmunk így is nőtt, a gazdálkodásunk tiszta, és négy év alatt 50 százalékos létszámleépítést hajtottunk végre.

A téren a tömeg oszladozik. A szervezők kapnak egy fülest: a kft. vezetői a közeli könyvesboltba "menekültek". A nép a bolt elé vonul. - Hozzátok ki őket! - kiáltanak többen. Néhány markosabb lovas beszalad az üzletbe, de hamar felbukkannak az ajtóban: már elmentek. Csalódott moraj: na vigyük vissza a pacikat, mert ma még futniuk kell.