Erzsébet
1 °C
4 °C

A magyar ló csak kolbásznak jó?

2002.02.26. 15:18
- Éhendöglünk, a lovakkal együtt, ha nem csináltok valamit - kiáltotta a füves tér közepéről egy hajtó. A versenylovak becsörtettek a térre, a kutyasétáltatott ölebek sandán bámulták a nem mindennapi jelenetet. A japán turisták viszont nagyon megörültek: vihogva csattogtatták fényképezőgépeiket, miközben gőzük nem volt arról mi is készül.
Nem tudhatták, hogy lázadás, valóságos palotaforradalom tört ki a magyar lósport berkein belül. A Magyar Lovaregylet, hat versenylóval, hajtókkal, több szakmai egyesület képviselőivel, és sportbaráttal együtt kedd délben tüntetést tartott a Kossuth téren. A résztvevők azért tiltakoztak, mert szerintük a sportot irányító Nemzeti Lóverseny Kft (NL). - mely az ÁPV Rt. százszázalékos tulajdona -, néhány év alatt teljesen taccsra vágta a korábban ígéretes jövőt sejtető, 175 évet megért lóversenysportot.

Nézdmá'

A hajtók körbe-körbe járnak a téren. - Nézdmá', valami állatvédők, vagy mi a fasz - szól oda egy plázacica a barátjának. Megállnak, csatlakoznak a demonstrálókhoz. A tér szélén egy csapat gyerek bámulja a spontán zoot: osztálykirándulás, kis közjátékkal. A szervezők nekikészülnek, hogy felolvassák a parlamentnek címzett petíciót, ekkor azonban meglepő dolog történik.

Kormányfői villámlátogatás

Egyszer csak megjelenik a színen Orbán Viktor miniszterelnök. Ember, állat köréje sereglik. Senki nem tudja, hogy került oda, azt végkép nem, hogy miért: a miniszterelnök figyelmét megosztva egyszerre beszél a lovasokkal, és simogatja a kiránduló gyerekek buksi fejecskéit. Csattognak a kamerák, mindenki örül. Az egyik szószóló afelől érdeklődik, hogy a miniszterelnök úr, a lósportot szerető ember létére miért hagyta tönkremenni a szakágat.
- De hát önök minden évben több százmilliós támogatást kapnak - kontráz a kormányfő.
- Igen, csakhogy azt a kft. elnyeli, mi semmit nem látunk belőle.

Orbán Viktor láthatóan tisztában van a helyzettel, nincs szüksége kórismére, közli: utánanéz, hogy hová is folyt el a sok százmillió. Taps, ováció.
- Miniszterelnök úr, megkapta tőlünk ezt a levelet? - kérdezi az egyik rendező.
- Nem kaptam én semmilyen levelet, mi ez? - Még tavaly elküldtük önnek. Arról szól, hogy mi történt velünk, és hogy szerintünk, miként lehetne változtatni a helyzeten - mondja a lovas, miközben átnyújtja Orbánnak a levelet.
A miniszterelnök sietve el.

Petíció a parlamentnek

A tömeg a tér közepére gyűlik: a centrumban megáll Farkas Ferenc, a lovaregylet elnöke, és a petíció közvetítője, a fideszes Horváth János honatya. A laikus itt kerül képbe, az elnök megmondja a frankót. Azokat a gondokat sorolja, melyeket már az Orbánnak címzett, 8 hónapos levél is tartalmaz. A bilit azóta számtalanszor, több helyen kiborították - a kutyát se érdekelte. (Ezért is volt most kivételes nagy öröm, hogy közvetlenül Orbán Viktort sikerült szembesíteni a soványodó lóállománnyal.)

Farkas Ferenc, a lovaregylet elnöke
Horváth János fideszes honatya

Az elnök elmondta, hogy 1999-től nincs fix szerződése a lóversenyfuttatóknak, a pályák 100 százalékig állami tulajdonban vannak, a lovak és a szakma több szegmense privát kézben. Magyarul káosz van. Az ügyben hozott kormányhatározat ellenére nem valósultak meg az ígért beruházások, elmaradt az országos fogadóhálózat kiépítése. A miniszterelnöknek írott levélben szerepel, hogy a kft. vezetői légkondicionált, őrző-védő céggel (Defend Kft., havi hatmilliós kvóta) és elektronikus beléptető rendszerrel védett irodáiban milliós jutalmakat vesznek fel. Ugyanakkor a lóversenyzést életben tartó tenyésztők, tulajdonosok, idomárok a csőd szélére jutottak.

Csak a kolbász megy az EU-ba

A tüntetők attól tartanak, hogy az EU-ba vezető úton megszűnik a lóversenyzés, és egy korábbi magyar jelkép, a ló, csak kolbászként jut be az unióba. Az egyesületek szerint az jelenthet csak megoldást, ha a kormány megszünteti az NL Kft.-t.

Az öt szakmai egyesület által aláírt levél szerint az NL "tíz éve, vízfejként elszívja meggondolatlan, pazarló, dilettáns gazdálkodásával az állam által a lóverseny életben tartására szánt évi több százmilliós támogatást".

- A tüntetés előtt az NL kft. egy szerződést ajánlott a hajtóknak a versenydíjról, de ezt a szakma nem tudja elfogadni - mondta az elnök.

Válasz a vádakra

A petíció felolvasása után többen kérdőn néznek körbe. A kft. vezetőit keresik. - Az előbb még láttam őket, itt bujkálnak.

- A lovassport jelenlegi szerkezetében tényleg nem működhet gazdaságosan - ismerte el kérdésünkre Pécsi István, az NL marketing igazgatója, miután a tüntetés után megkerestük. - A többi vádat el kell utasítanunk, mivel a lovassport működése során jelenleg olyan veszteségekkel kell számolni, melyet nem lehet mindenki megnyugvásával kezelni. Emellett a forgalmunk így is nőtt, a gazdálkodásunk tiszta, és négy év alatt 50 százalékos létszámleépítést hajtottunk végre.

A téren a tömeg oszladozik. A szervezők kapnak egy fülest: a kft. vezetői a közeli könyvesboltba "menekültek". A nép a bolt elé vonul. - Hozzátok ki őket! - kiáltanak többen. Néhány markosabb lovas beszalad az üzletbe, de hamar felbukkannak az ajtóban: már elmentek. Csalódott moraj: na vigyük vissza a pacikat, mert ma még futniuk kell.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?