Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Figyelmeztető lövések voltak a tévé ostrománál

2006.11.23. 19:28
Huszonnyolc figyelmezető lövést adtak le az MTV ostroma idején a rendőrök a Szabadság téren. A rendőrségi szóvivő szerint a figyelmeztető lövés nem számít fegyverhasználatnak, a lövések pedig nem okoztak sérüléseket.

A rendőrök valóban leadtak figyelmeztető lövéseket az MTV-székház ostromakor a szolgálati fegyverükből, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

Előzőleg Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke egy csütörtöki konferencián közölte: a rendőrök éles lőszerrel is lőttek a magyar televízió székházánál szeptember 18-án. Közölte: Császár Attila, a Hír TV riportere azt mondta el, hogy a televízió ostromakor talált lőszerhüvely egy éles, kilőtt lőszer volt, olyan lőszer, amit ma Magyarországon kizárólag a rendőrség használhat és tarthat.


Az MTV ostroma

Ezzel kapcsolatban Németh Lajos helyettes rendőrségi szóvivő közölte, az MTV-székház ostromáról készített nyilvános jelentés (amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra) szerint a rendőrök 28 figyelmeztető lövést adtak le az este folyamán saját testi épségük védelme érdekében. Ezek a lövések személyi sérülést, anyagi kárt nem okoztak.

"Tekintettel arra, hogy ezeket a figyelmeztető lövéseket a rendőrök szolgálati fegyverükből adták le, a hivatkozott töltényhüvely származhat ilyen fegyverből" - mondta. A Rendőrségi törvény valamint a Rendőrség Szolgálati Szabályzata alapján a figyelmeztető lövés nem minősül fegyverhasználatnak, tehát a székháznál "jogi értelemben lőfegyver-használatra nem került sor", mondta.