Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

László Péter lett a pápa halálába belebukó Nika utódja

2005.04.29. 21:01
László Pétert nevezte ki az MTV hírműsorainak igazgatói rangú főszerkesztőjévé Rudi Zoltán tévéelnök pénteken. Nika Györgyöt, a korábbi hírigazgatót április elején távolították el azért, mert a közszolgálati televízió nem szakította meg műsorát II. János Pál pápa halálakor.

László Pétert nevezte ki a Magyar Televízió (MTV) hírműsorainak igazgatói rangú főszerkesztőjévé Rudi Zoltán, a közszolgálati médium elnöke pénteken, közölte az intézmény szóvivője.

Rudi április elején vonta vissza a Híradó főszerkesztőjének és egyben hírigazgatójának, Nika Györgynek a vezetési megbízását. A köztévé elnöke által lefolytatott vizsgálat ugyanis őt tette felelőssé azért, hogy az MTV nem szakította meg műsorát II. János Pál halálakor. Az Index információi szerint Nikának a pápai bakitól függetlenül is távoznia kellett volna.

Alapértékek: pontosság, tárgyilagosság stb.

Az elnök "azt várja az új vezetőtől, hogy a megújuló struktúrában megteremtse azokat a szakmai, emberi és szervezeti feltételeket, amelyek segítségével érvényre juttathatók a közszolgálati hírszolgáltatás alapértékei, így a pontosság, a tárgyilagosság, a kiegyensúlyozottság és a hitelesség" - olvasható a közleményben.

"A 44 éves újságíró nagy tapasztalatokat szerzett a közszolgálati hírszolgáltatásban. Tizennégy évet dolgozott a Magyar Rádió és a Magyar Televízió hírműsoraiban" - írta Holub Katalin. László Péter irányítja ezentúl a korábbi hírigazgatóság utódaként létrejött új szervezeti egységet, a Hírfőszerkesztőséget, állt az MTV közleményében.

László Péter 1986-tól tizenegy éven át volt a Magyar Rádió, 1997-től három esztendeig az MTV munkatársa.

Ősszel kiderülhet, ki építi az MTV új székházát

Májusban közzétehetik a Magyar Televízió új székházának felépítésére és üzemeltetésére kiírandó pályázati felhívást, közölte Czeglédi László, az MTV közalapítványának kuratóriumi elnöke pénteken. "Ha ez megtörténik, szeptemberben vagy októberben eredményt hirdethetnek, és a munkálatok még az idén megkezdődhetnek" - mondta. Jelenleg arra várnak, hogy a parlament jóváhagyja az állami és magánberuházásos (PPP) konstrukciót, tette hozzá. Reményeik szerint az erről szóló pénzügy-minisztériumi előterjesztés a jövő héten a plenáris ülés elé kerül, és megkapja a szükséges támogatást.

A kormány tavaly június 30-án döntött úgy, hogy magántőke bevonásával épül fel a Magyar Televízió új székháza Budapesten.