Pál
-1 °C
5 °C

Összecserélte a mértékegységeket a polgármester

2007.11.28. 19:22
Tévedés következménye a lőrinci horgásztó nehézfémszennyezésének mértékéről napvilágot látott hír, mert a város vezetői összecserélték a mértékegységeket, mondta Jánosi László, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője. A település polgármestere, Víg Zoltán elismerte: laikusként nem fedezte fel "a mértékegységeken alapuló tévedést".

Egy magáncég által készített vizsgálati anyagban a víz literjének nehézfémtartalmát mikrogrammban adták meg, miközben az egészségügyi határértékek meghatározására a miligramm/litert használják a jogszabályok, közölte Jánosi László.

Ebben a helyzetben rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz Víg Zoltán szocialista támogatottságú polgármester ellen.

Sárosi Károly, a Heves megyei település alpolgármestere hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy környezetkárosítás miatt tett feljelentést Lőrinci önkormányzata, azt követően, hogy a határértékeket több százszorosan meghaladó nehézfémszennyezést mutattak ki a helyi horgásztóban.

A vizsgálatok szerint - mint mondta- arzénból 519-szer, bórból 341-szer, a báriumból 313-szor, kadmiumból kétszer, krómból 46-szor, rézből 31,4-szer, higanyból pedig 40-szer több található a tóban az egészségügyi határértéknél.

Egyben arra kérték a helyieket, hogy ne horgásszanak a tóban, illetve kerüljék a vízzel a fizikai érintkezést is, mondta akkor az alpolgármester.

Jánosi László szerint a város vezetői mérhetetlen károkat okoztak felelőtlen nyilatkozataikkal a településnek, illetve a halastavon kialakított hétvégi horgászházak tulajdonosainak, ezért tett feljelentést, mondta.

Víg Zoltán a település polgármestere felidézte: Jánosi László korábban felelőtlenséggel vádolta, mert nem hozza nyilvánosságra a magáncégtől megrendelt vizsgálat eredményét.

Végül azért döntöttek a fideszes politikus szorgalmazása mellett a publikálásról, mert polgármesterként nem a pártpolitikát, hanem a helyben élők egészségének megóvását tartja legfontosabb feladatának. Most viszont rémhírterjesztéssel vádolja a városatya.

Arról is szólt, hogy a jelentést korábban elküldte a környezetvédelmi szakhatóságnak, sőt a környezetvédelmi minisztériumnak is, de senki nem tette szóvá a mértékegységeken alapuló tévedést. Laikusként viszont nem fedezte fel az eltérést, mondta.

A víz nehézfémtartalma 3-4 kémiai elem esetében még így is meghaladja az egészségügyi határértéket. Igaz, közel sem olyan mértékben, mint amit korábban publikálták.