11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 0
Mexikó 0

Befejeződött a légiirányítók sztrájkja

2002.01.02. 16:06
Százszázalékos béremelést sürgetve sztrájkba lépett szerdán nulla órától a Magyar Légiforgalmi Szolgáltatók Szakszervezetének tagsága, reggelre azonban a munkabeszüntetők összesen hárman maradtak, délután pedig már senki nem sztrájkolt. Szerda reggel zavartalan volt a forgalom Ferihegyen.
A légiforgalmi irányítás területén szerdán reggel 7 és 8 óra között munkába állók közül csak hárman sztrájkolnak Ferihegyen - közölte Péterffy Gábor, a Hungarocontrol megbízott szóvivője szerdán reggel az MTI-vel. Péterffy Gábor elmondta, hogy a három sztrájkoló egyike sem irányító, valamennyien a repülés bejelentő szolgálatnál dolgoznak. A Hungarocontrol és a sztrájkot szervező Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete (MLSZSZ) délután 13 órakor újból egyeztetést tart. Péterffy Gábor hangsúlyozta: a munkáltató arra számít, hogy a sztrájk sikertelenségének ismeretében a szakszervezet lefújja a határozatlan idejűre hirdetett munkabeszüntetést.

Délután 14 óra után a sztrájkban addig részt vevő három munkavállaló is felvette a munkát Ferihegyen, így a szerdán 0 órától meghirdetett munkabeszüntetésben délután már senki nem vesz részt.

A légiforgalmi irányítók egy részének sztrájkja ellenére szerda reggel zavartalan volt a forgalom Ferihegyen. A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete nulla órától hirdette meg általános munkabeszüntetését. A szakszervezet elnöke, Metes György korábban úgy vélte, hogy munkabeszüntetésük megbéníthatja a magyar légtér forgalmát.

Péterffy szerint éjszaka 93 légiirányító volt szolgálatban, közülük 15 fő sztrájkolt. A sztrájkolók között volt hét körzeti irányító, két bevezető irányító, két irányítóasszisztens és négy tájékoztatási alkalmazott.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az említett időszakban 98 átrepülő gép irányítását végezték el a légiirányítók, továbbá hét gép érkezett és három indult Ferihegyről. Valamennyi járat menetrend szerint közlekedett, a forgalomban fennakadás nem volt.

Péterffy korábban az MLSZSZ sztrájkkal támogatott követeléseit irreálisnak nevezte. Elmondta, hogy az érdekképviselet a légiforgalmi irányítók bérének százszázalékos emelését szeretné elérni. Hozzátette, hogy ez mintegy egymillió forintos bért jelentene az irányítóknak, ami teljesíthetetlen.

'Rendbontók'

A sztrájk kezdetét megelőzően Gaskó István, a LIGA szakszervezetek vezetője és három társa megjelent a HungaroControl központja előtt, de mivel nem rendelkeztek a repülőtéri hatóságok által kiadott engedéllyel, a biztonsági őrség nem engedte be őket az irányító központ területére. Miután autóikkal elállták az épület bejáratát, az éjszakai szolgálat munkakezdését közel harminc percen át akadályozták. Ezen kívül az esti órákban az MLSzSz két tagja engedély nélkül videokamerát vitt be a repülőtér területére, ellenük a jegyzőkönyv felvétele után a repülőtér rendjének és a biztonsági előírások megsértése miatt eljárást indítottak a repülőtéri biztonsági szervek.  • Hírek
  • Bankszámla