Alfréd
-2 °C
2 °C

Sztrájkkal fenyegetőzik a légirányítók egyik szakszervezete

2001.11.05. 12:48
Még alig kezdődtek el az egyeztető tárgyalások a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete és a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság között, az érdekképviselet már a sztrájk mellett döntött, amennyiben nem teljesítik követeléseiket. Az LRI értetlenül áll a történtek előtt.
A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének (MLSZSZ) közgyűlése hétfő reggel egyhangúlag támogatta, hogy az érdekképviselet sztrájkot hirdessen, ha továbbra sem születik megállapodás a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon - közölte Metes György, a szakszervezet elnöke. Az érdekképviselet vezetője úgy véli, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) átalakítása következetlenül és kapkodva zajlik, veszélyeztetve ezzel a munkahelyek biztonságát. Vélemény szerint az LRI vagyonát titkos tárgyalásokon osztják szét, úgy, hogy a tervezett átalakításokkal kapcsolatban az érdekképviseletnek a munkáltató nem biztosított lehetőséget arra, hogy véleményezési jogával éljen.

A szakszervezet egyebek között azt követeli, hogy a munkáltató garantálja a dolgozók hosszú távú foglalkoztatását és rendezze az elmaradt fizetés-kiegészítések kérdését. Követelik továbbá, hogy a kormányzat azonnal állítsa le az LRI szétválasztását és a számvevőszék sürgősen kezdjen vizsgálatokat az igazgatóságnál.

A legnagyobb szakszervezet még nem gondolkozik a sztrájkon

Balogh Csongor, a Légiforgalmi Irányítók Független szervezetének elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a problémákat nem sztrájkkal, hanem tárgyalással szeretnék megoldani. Ugyanakkor nem osztják azt az érvet, hogy az LRI átszervezésével tönkre akarják tenni a céget. Balogh Csongor hangsúlyozta: Metes György - aki egyébként a MIÉP XVI. kerületi elnöke - csak fenyegetőzik, és várja a hatást. Amennyiben megijed az ellenfele, nyert, ha meg nem, akkor minden megy tovább a régiben.

Metes György elmondása szerint százhatvan légiirányítóból negyven tartozik a szakszervezetükhöz. Előzetes felmérésük szerint a többi szakszervezet hivatalos álláspontjának ellenére egy esetleges munkabeszüntetést a légiirányítók kétharmada támogatna.

Az LRI kész tárgyalni

Előbb meg kéne várni a tárgyalások befejezését, mielőtt sztrájkkal fenyegetőznének - nyilatkozta az Indexnek Péterffy Gábor, az LRI szóvivője. Az első egyeztető tárgyalás teljes sikerrel zárult, és kedden folytatják - közölte. Péterffy Gábor úgy véli, hogy Metes György súlyos vádjai mögött a szakszervezetének tájékozatlansága áll.