Sára, Márió
2 °C
6 °C

Orbán berendelte magához a rádió vezetőjét?

2005.12.14. 06:58
Politikai játszmák a rádióban, költségvetési bakik a parlamentben, meglepő fideszes jelöltállítások, kidobott oktatási minisztériumi pénzek - szerdai lapszemlénk.

A Kossuth adó főszerkesztője munkaviszonyának megszüntetése miatt lett politikai ügy a 109 rádióst érintő létszámleépítés - állítja a Népszabadságnak nyilatkozva Hollós János, a rádió alelnöke, aki később visszavonta a döntést. Pető Iván, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint politikai nyomásra. Pető a demokráciában elfogadhatatlannak minősítette, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök magához rendelte Hollóst és intézkedéseinek visszavonását kérte tőle.

Egy szavazási malőr folytán fedezet biztosítása nélkül döntött az önkormányzati szektorban foglalkoztatottak bérének emeléséről az Országgyűlés - írja a Napi Gazdaság. A keddi volt az utolsó szavazás a 2006-os büdzséhez benyújtott módosító javaslatokról, így elvileg már nem lehetne korrigálni a hibát a jövő hétfői zárószavazás előtt, a kormány azonban az úgynevezett koherenciazavarra hivatkozva akár a zárószavazás megkezdése előtt egy órával is élhet módosítások benyújtásával.

Jelöltállítás a Fideszben

Több ismert politikusát sem indítja egyéni választókerületben a Fidesz a jövő évi országgyűlési választásokon. A fővárosban nem kapott indulási lehetőséget a 2002-ben még egyéni jelölt Deutsch Tamás, Rockenbauer Zoltán, Simicskó István, Révész Máriusz, de Sasvári Szilárd és Juharos Róbert sem - írja a Népszava. A lap megtudta, hogy Gödöllőn várhatóan nem lesz jobboldali ellenfele az MDF-es Gémesi Györgynek a választásokon.

A Magyar Nemzet számításai szerint csaknem 800 millió forintot fizettek ki a tanulók olyan diákigazolványokra, amelyeknek használhatatlan a chipkártyája. Az oktatási miniszter ugyanis a felsőoktatásban már 1998-ban bevezette a chipes okmányokat, ám a használhatóság feltételeit nem biztosították. A diákok most új igazolványokat kapnak - háromszoros áron.