Piroska
-2 °C
5 °C

Valótlan sztrádaszámok

2006.02.11. 10:01
Valótlannak tartja a Gyurcsány-kormány sztráda építésekről közzétett adatait a Magyar Nemzet, még az idén elkészülhet a méhnyakrák elleni védőoltás, írta meg a Népszabadság. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakértő szerint az orosz-kínai gázvezeték elkészültével fokozódik Európa kiszolgáltatottsága.
Valótlannak tartja a Gyurcsány-kormány sztráda építésekről közzétett adatait a Magyar Nemzet: a lap szerint miközben a kampányban most a szocialisták azt állítják, 511 kilométer sztráda épült, ennek egy részének kivitelezésének megkezdése még a kormányváltás előttre, egy másik részének átadása pedig mostani választások utánra datálható. A lap számításai szerint a 2002-es kormányváltáskor már 200 kilométeres nyomvonalon folytak az építkezések, de az M3-as Füzesabony-Polgár közötti már a burkolat is elkészült 2002 tavaszára.
További részletek a Nemzetben itt.
Az Index autópálya-számlálója itt.

Kína gázigénye veszélyezteti Európát

Hét éve maradt Magyarországnak és Európának arra, hogy megoldást találjon az orosz gázfüggősége enyhítésére -- mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Szemerkényi Réka. A biztonságpolitikai szakértő szerint az energiaellátottság kérdése eddig az elemzők hobbija volt, a tény, hogy a mostani orosz-ukrán válság elhúzódása súlyos gazdasági válságot idézett volna elő több országban, most ráirányította a problémára a figyelmet. A megoldásra pedig nem sok idő maradt: az egyensúlyt ma az tartja fenn, hogy míg Európa az orosz gázra, az orosz büdzsé az ebből befolyó európai pénzre van rászorulva, ha azonban hét év múlva elkészülnek a Szibérián át Kína ellátását szolgáló vezetékek, az orosz függőség jelentősen csökken.
Részletek a Magyar Hírlapban itt.
Az Index gázháborúja dossziéja itt.

Védőoltás méhnyakrák ellen

Még az idén elkészülhet a méhnyakrák elleni védőoltás, írta meg a Népszabadság. Magyarországon évente 1000-12000 megbetegedést regisztrálnak, és 500-600 nő hal bele a méhnyakrákba, ám a lap szerint hamarosan megelőzhető lesz a betegség. A védőoltást 12-13 éves korban kell majd beadni, még a szexuális élet megkezdése előtt, ezzel a szervezet védettséget szerez a nemi úton terjedő HPV-vírustörzs ellen. Az orvosok szerint leggyakrabban ez a vírus tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásában, arról azonban még nincs hír, hogy itthon milyen támogatás mellett lehet majd megvásárolni a védőoltást. Szakorvosok szerint a szűrés továbbra is fontos marad, hiszen ha idejében felfedezik a betegséget, akkor száz százalékos a túlélés esélye.
Részletek a Népszabadságban, itt.

Los Angeles is célpont volt

Los Angeles is a terroristák célpontja volt négy évvel ezelőtt. Az al-Kaida egy Los Angeles-i Bank épülete, egy toronyház ellen tervezett öngyilkos terrortámadást. George W. Bush szerint a merénylet terve ugyanattól a Khalid Sejk Mohammedtől származik, aki a szeptember 11-i támadás részleteit is kidolgozta. A terv szerint a terroristák a cipőjük sarkába rejtett robbanószer segítségével térítették volna el a repülőt, ám a végrehajtásra kiszemelt négy személyt, majd Mohammedet is elfogták a hatóságok. A terv a szeptember 11-i merényletek folytatása lett volna: hírszerzési információk alapján Mohammed eredetileg tíz repülő eltérítését tervezte, hogy aztán Amerika különböző részein épületeknek irányítsa azokat.
Részletek a Népszabadságban, itt.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft