Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Demszky visszadobja a labdákat

2002.06.14. 20:59
Demszky Gábor továbbítja azokat a labdákat, amelyeket a Friss Levegő Polgári Kör tüntetői dobtak be csütörtökön Budapesten az Erzsébet téri közpark területére. A főpolgármester a játékokat Orbán Viktornak, Tirts Tamásnak és Rockenbauer Zoltánnak küldi el, mivel szerinte valójában ők felelősek a kialakult helyzetért. Demszky Gábor hozzátette: elvárja, hogy a "gödör" valódi felelősei, az exkormányfő, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, valamint a volt kulturális miniszter a labdákat eljuttatják a fóti gyermekvárosba.
Csütörtökön több mint kétezer tiltakozó követelte az Erzsébet téren Demszky Gábor főpolgármesteri ténykedésének befejezését, és demonstrált az előző kormány által létesített, de két hónapja zárva lévő V. kerületi közpark megnyitásáért. A tüntetők a rendezvény végén a szervezők által szétosztott labdáknak a kerítésen való átdobásával jelképesen birtokba vették a parkot.

Demszky szerint az előző kormány az oka mindennek

Budapest első embere tájékoztatóján kijelentette: mivel a főváros és az állam között megkötött szerződést a Nemzeti Színházról a Fidesz-kormány mondta fel, így valójában ők kreálták a "gödör-ügyet". Hozzátette: a főváros időközben új helyet talált a Nemzeti Színháznak, az Orbán-kormány mégsem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségét és ez év április 15-ig nem tudta átadni a közteret és az alatta lévő létesítményeket.

A fideszes politikusok emellett valótlant állítottak és nem ismerték be, hogy nem teljesítették a megállapodást - jelentette ki a politikus, hozzátéve: ezzel nem teremtődött meg a jogalapja annak, hogy az eredeti megállapodást módosítsák.

A kormányváltással rendeződött a helyzet

A főpolgármester szavai szerint a Medgyessy-kormány a helyzetet azonnal rendezte: a kultusztárca vezetője és ő csütörtökön írta alá azt az egyezményt, mely lehetővé teszi, hogy a park június 27-én megnyíljon a látogatók előtt.

"Kerényinek lehet, hogy nem kellett volna tüntetnie"

Demszky Gábor kérdésre válaszolva elmondta: Kerényi Imre, a Madách Színház igazgatója, aki a polgári kör tüntetésén aktív szerepet játszott, közalkalmazott, így a főváros kulturális bizottságának a feladata annak mérlegelése, hogy politikai nyilatkozata összeegyeztethető-e státusával. Hozzátette: eddig nincs tudomása arról, hogy bárki kezdeményezett volna ilyen jellegű vizsgálatot.

A főpolgármester kijelentette: elvárja, hogy a "gödör" valódi felelősei a labdákat eljuttassák a fóti gyermekvárosba.