Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Lungo Drom a választási megállapodásról

2002.01.05. 17:37
Tizennégy romaszervezet csatlakozott a Lungo Drom és a kormányon lévő pártok választási együttműködési megállapodásához - jelentette be szombaton a cigány szervezet Szolnokon tartott kibővített elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatóján Farkas Flórián elnök.
Tizennégy romaszervezet csatlakozott a Fidesz-Magyar Polgári Párt, a Magyar Demokrata Fórum, valamint a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség által a 2002. évi országgyűlési választásokra vonatkozóan megkötött együttműködési megállapodáshoz

A csatlakozók közül dél-somogyi, Győr-Moson-Sopron, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezeteket, illetve a Phralipe Független Cigány Szervezetet említette Farkas Flórián. A Lungo Drom elnöke egyben az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is. Az országban 876 településen jelenlévő Lungo Drom a most partnerré vált közösségek révén újabb kétszáz helységben működő szervezettel erősödött.

Farkas Flórián úgy vélekedett, ezzel jelentősen megnőtt esélyük is a választási sikerre. Mint elmondta, más roma közösségek is jelezték csatlakozási szándékukat, ám ezek befogadása előtt a Lungo Drom elnöksége megvizsgálja, ténylegesen létező szervezetekről van-e szó.

Farkas Flórián a kormánykoalíció két pártjával kötött megállapodást méltatva hangsúlyozta: ezzel a felek sorsközösséget vállaltak, s arra törekszenek, hogy a polgárosodás, a nemzet felemelkedése a cigánysággal együtt következzék be.

A sajtótájékoztatón Zsigmond Károly békés megyei cigány vezető kiemelte: ez megállapodás a romákat legalább olyan bizakodással tölti el, amilyen a rendszerváltáskor volt tapasztalható körükben. Nézete szerint nem egy pártért, hanem egy ügyért kell síkra lépniük az országgyűlési képviselői választásokon - tette hozzá.

Osztojkán Béla, a Phralipe vezetője azt húzta alá, hogy az együttműködési megállapodást megismerve számukra nyilvánvalóvá vált: annak minden pontja vállalható egészen a 2002 őszén esedékes helyhatósági választásokig.

Farkas Flórián kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesz-MDF országos listáján három jelöltet állíthatnak, akik a Lungo Drom elnökségének döntése alapján szervezetük országos vezetői, vagyis Lukács Mihály, Varga József és ő maga.

A területi listák közül a fővárosin egy személy jelölésére van lehetőségük, ott Raduly József, a 100 tagú Cigányzenekar Kulturális Egyesület elnöke képviseli a szervezetet.