Árpád
-2 °C
3 °C

Lungo Drom a választási megállapodásról

2002.01.05. 17:37
Tizennégy romaszervezet csatlakozott a Lungo Drom és a kormányon lévő pártok választási együttműködési megállapodásához - jelentette be szombaton a cigány szervezet Szolnokon tartott kibővített elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatóján Farkas Flórián elnök.
Tizennégy romaszervezet csatlakozott a Fidesz-Magyar Polgári Párt, a Magyar Demokrata Fórum, valamint a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség által a 2002. évi országgyűlési választásokra vonatkozóan megkötött együttműködési megállapodáshoz

A csatlakozók közül dél-somogyi, Győr-Moson-Sopron, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezeteket, illetve a Phralipe Független Cigány Szervezetet említette Farkas Flórián. A Lungo Drom elnöke egyben az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is. Az országban 876 településen jelenlévő Lungo Drom a most partnerré vált közösségek révén újabb kétszáz helységben működő szervezettel erősödött.

Farkas Flórián úgy vélekedett, ezzel jelentősen megnőtt esélyük is a választási sikerre. Mint elmondta, más roma közösségek is jelezték csatlakozási szándékukat, ám ezek befogadása előtt a Lungo Drom elnöksége megvizsgálja, ténylegesen létező szervezetekről van-e szó.

Farkas Flórián a kormánykoalíció két pártjával kötött megállapodást méltatva hangsúlyozta: ezzel a felek sorsközösséget vállaltak, s arra törekszenek, hogy a polgárosodás, a nemzet felemelkedése a cigánysággal együtt következzék be.

A sajtótájékoztatón Zsigmond Károly békés megyei cigány vezető kiemelte: ez megállapodás a romákat legalább olyan bizakodással tölti el, amilyen a rendszerváltáskor volt tapasztalható körükben. Nézete szerint nem egy pártért, hanem egy ügyért kell síkra lépniük az országgyűlési képviselői választásokon - tette hozzá.

Osztojkán Béla, a Phralipe vezetője azt húzta alá, hogy az együttműködési megállapodást megismerve számukra nyilvánvalóvá vált: annak minden pontja vállalható egészen a 2002 őszén esedékes helyhatósági választásokig.

Farkas Flórián kérdésre válaszolva elmondta: a Fidesz-MDF országos listáján három jelöltet állíthatnak, akik a Lungo Drom elnökségének döntése alapján szervezetük országos vezetői, vagyis Lukács Mihály, Varga József és ő maga.

A területi listák közül a fővárosin egy személy jelölésére van lehetőségük, ott Raduly József, a 100 tagú Cigányzenekar Kulturális Egyesület elnöke képviseli a szervezetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?