Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Lungo Drom az MSZP-hez húzna

2002.11.15. 08:12
Nem az a lényeg, hogy hova tartozik egy szervezet - állítja Fátyol Mihály a Lungo Drom alelnöke. Véleménye szerint, "ha úgy hozza a politikai széljárás, hogy a Lungo Drom programjának végrehajtásában az MSZP partner lenne, akkor ám legyen". A Farkas Flórián vezette szervezet a választások előtt lépett szövetségre a Fidesszel.
A Lungo Dromnak önálló programja van, de azt korábban csupán a Fidesz vállalta fel - jelentette ki Fátyol Mihály alelnök, aki szerint ez volt a mozgatórugója a két szervezet között az áprilisi választások előtt létrehozott együttműködésnek.

A Lungo Drom és a jobboldal

Fátyol szerint azonban a Lungo Drom nem jobboldali tömörülés. A roma polgári kört alakító alelnök ugyanis úgy véli: nem az a lényeg, hogy hova tartozik egy szervezet, hiszen amikor Horváth Aladár és Hága Antónia az SZDSZ színeiben ült az Országgyűlésben, akkor sem tartotta senki a Roma Parlament tagszervezeteit szabad demokratának. Fátyol, aki a Rádió C-ben vetette fel a váltás lehetőségét, az Index kérdésére úgy vélekedett, hogy "ha a politikai széljárás úgy hozza", hogy a szocialisták hajlandóak támogatni a Lungo Dromot programjának végrehajtásában, akkor együtt kell működni.

A szocialisták alakítják a romapolitikát

A Fidesz frakciójában helyet foglaló roma politikus, Varga József, aki bár nem tagja a szervezetnek, a Lungo Drom támogatásával került a parlamentbe, szintén úgy vélekedett: be kell látni, hogy nem a Fidesz, hanem az MSZP alakítja a romapolitikát. Ennek elismerése Varga szerint nem azt jelenti, hogy Farkas Flóriánnak és Lukács Mihálynak, akik a megállapodás eredményeképp kaptak befutó helyet a Fidesz országos listáján, el kellene hagyniuk a párt frakcióját.

Farkas Flórián, a Lungo Drom és az Országos Cigány Önkormányzat elnökét az Indexnek nem sikerült utolérnie. Lukács Mihály szerint azonban Fátyol nem volt felhatalmazva arra, hogy a szervezet stratégiai kérdéseiben nyilatkozzon. Mint emlékezetes, az 1998-as választások előtt Farkas Flórián jó kapcsolatokat ápolt Horn Gyulával, aki miniszterelnökként részt is vett az első roma önkormányzati választáson. A 2002-es választások előtt azonban Pokorni Zoltán, volt Fidesz-elnökkel kötött együttműködést.