Ágnes
-5 °C
2 °C

A Lungo Drom az MSZP-hez húzna

2002.11.15. 08:12
Nem az a lényeg, hogy hova tartozik egy szervezet - állítja Fátyol Mihály a Lungo Drom alelnöke. Véleménye szerint, "ha úgy hozza a politikai széljárás, hogy a Lungo Drom programjának végrehajtásában az MSZP partner lenne, akkor ám legyen". A Farkas Flórián vezette szervezet a választások előtt lépett szövetségre a Fidesszel.
A Lungo Dromnak önálló programja van, de azt korábban csupán a Fidesz vállalta fel - jelentette ki Fátyol Mihály alelnök, aki szerint ez volt a mozgatórugója a két szervezet között az áprilisi választások előtt létrehozott együttműködésnek.

A Lungo Drom és a jobboldal

Fátyol szerint azonban a Lungo Drom nem jobboldali tömörülés. A roma polgári kört alakító alelnök ugyanis úgy véli: nem az a lényeg, hogy hova tartozik egy szervezet, hiszen amikor Horváth Aladár és Hága Antónia az SZDSZ színeiben ült az Országgyűlésben, akkor sem tartotta senki a Roma Parlament tagszervezeteit szabad demokratának. Fátyol, aki a Rádió C-ben vetette fel a váltás lehetőségét, az Index kérdésére úgy vélekedett, hogy "ha a politikai széljárás úgy hozza", hogy a szocialisták hajlandóak támogatni a Lungo Dromot programjának végrehajtásában, akkor együtt kell működni.

A szocialisták alakítják a romapolitikát

A Fidesz frakciójában helyet foglaló roma politikus, Varga József, aki bár nem tagja a szervezetnek, a Lungo Drom támogatásával került a parlamentbe, szintén úgy vélekedett: be kell látni, hogy nem a Fidesz, hanem az MSZP alakítja a romapolitikát. Ennek elismerése Varga szerint nem azt jelenti, hogy Farkas Flóriánnak és Lukács Mihálynak, akik a megállapodás eredményeképp kaptak befutó helyet a Fidesz országos listáján, el kellene hagyniuk a párt frakcióját.

Farkas Flórián, a Lungo Drom és az Országos Cigány Önkormányzat elnökét az Indexnek nem sikerült utolérnie. Lukács Mihály szerint azonban Fátyol nem volt felhatalmazva arra, hogy a szervezet stratégiai kérdéseiben nyilatkozzon. Mint emlékezetes, az 1998-as választások előtt Farkas Flórián jó kapcsolatokat ápolt Horn Gyulával, aki miniszterelnökként részt is vett az első roma önkormányzati választáson. A 2002-es választások előtt azonban Pokorni Zoltán, volt Fidesz-elnökkel kötött együttműködést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!