Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Munkagép miatt büntették meg a sztrádán autózókat

2005.08.24. 14:07
Egy munkagép által átvagott kábel miatt kapott tévedésből fizetési felszólítast 1856, július 30-án, az M3-ason közlekedő autós. Az autópályakezelő elismeri a hibát, és visszafizeti a büntetést azoknak a naiv ügyfeleknek, akik befizették a legalább 13 800 forintos büntetést.

"Nemrég kaptam egy levelet, amiben tájékoztattak, hogy fizessek be 3 napon belül 13 800 Ft büntetést az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt-nek, mivel 2005.07.30-án nyilvántartásuk szerint, matrica nélkül közlekedtem az M3-as autópályán. Felhívták a figyelmem, hogy ne nagyon húzzam az időt mert 3 nap után már 23 000 Ft, 15 nap után pedig már 46 000 Ft a büntetés. Kicsit furcsáltam a dolgot, mert mindig szoktam matricát venni" - írja gyermekünk, a Tékozló Homár egyik olvasója.

Az olvasó nem tévedett, aznap ugyanis rajta kívül az egész országban még 1855-en kaptak felszólító levelet, noha előzőleg megvették a matricát. Az Index címlapján megjelent hírt Winkler-Virág András, az ÁAK Rt. szóvivője is olvasta, és nem sokkal később az Index érdeklődésére megerősítette, valóban "hiba történt".

Fizet mint a katonatiszt

A tévedésből felszólított autósok között volt olyan, aki be is fizette a büntetést, ők visszakapják a pénzüket, mondta a szóvivő. Az Állami Autópálya Kezelő Rt. tőlük is, és minden egyes felszólítottól elnézést kér, mondta Winkler-Virág.

A szóvivő elmondása szerint aznap, július 30-án, az M3-as autópályán, csomópontépítés közben, egy munkagép megrongált egy optikai kábelt. A magyar autópályákon fix kamerás ellenőrzőpontok működnek. A matrcia megvásárlásakor rögzített adatok(rendszám) és a kamera által rögzített kép - az adatvédelmi biztos legnagyobb megelégedésére - külön adatbázisban fut. A munkagép a két adatbázis szinkronizációját ellátó berendezés vezetékében tett kárt. (A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen munkagép rongálta meg a vezetéket.)

A kárt maguk is észlelték, de "a rendszerbe kívülről nem lehet belenyúlni", így az egész program végigfutott. Ez azt jelenti, hogy rendszám alapján a BM-től bekérték az autók tulajdonosainak adatait, majd kiértesítették őket. A procedúra több mint egy hétig tartott, mondta a szóvivő.

Winkler-Virág szerint a hiba miatt az ügyfélszolgálatot még mindig ez az ügy terheli le, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a jövőben nem fordul elő hasonló eset. A cég szerint nagy presztízsveszteség érte őket, de elismerik a hibát. A szóvivő mindehhez hozzátette, hogy a tervek szerint január 1-től nem kell majd benzinkutaknál beszerezni a matricát, mert mobiltelefonon keresztül is megvásárolhatjuk az autópályahasználat jogát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!