Lehel
17 °C
27 °C

A kormány nyilvánosságra hozza az M5-ös szerződést

2004.03.09. 18:14
Szijjártó Péter kedden bejelentette: ismét arra kéri Keller Lászlót, hogy indítson vizsgálatot az M5-ös autópályát üzemeltető cég állami kivásárlásával kapcsolatban. A közpénzügyi államtitkár ígéri, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a szerződést.
Szijjártó Péter fideszes politikus keddi sajtótájékoztatóján Keller László közpénzügyi államtitkárt arra szóllította fel, indítson vizsgálatot az M5-ös autópályát üzemeltető cég állami kivásárlásával kapcsolatban. Szijjártó ugyanis nem tudja, hova lett a Postabank eladásából származó 101 milliárd forint, amelyet az M5-ösre akartak fordítani, végül azonban a kormány nem ezt a forrást használta fel a 40 százalékos tulajdonrész megszerzésére.

Az üvegzsebtörvény értelme

Az üvegzsebtörvény értelmében a kormány nyilvánosságra hozza az M5-ös autópályát üzemeltető társaság 40 százalékának megvásárlásáról szóló szerződést - közölte Keller László Szijjártó felvetésére. Az államtitkár hangsúlyozta: fideszes kezdeményezésre épp kedden kezdi meg az Országgyűlés a vitát annak a vizsgálóbizottságnak a felállításáról, amely az autópályával kapcsolatos kormányzati döntéseket tekintené át.

Érdemben összehasonlítani

Szijjártó már februárban is sürgette Kellert a vizsgálat megkezdésére. Keller László ezzel kapcsolatban azt mondta, Szijjártó Péter februári nyílt levelét csak most kapta meg, a képviselő ugyanis "elfelejtette azt korábban postára adni". Az államtitkár a nyílt levél kapcsán kijelentette: nem mindegy, hogy a kiadások hosszú időre elosztva terhelik-e meg a költségvetést, vagy most azonnal kell az államnak egy nagyobb összeget kifizetni. "Csak azonos időpontra kiszámított összegeket lehet érdemben összehasonlítani" - hangsúlyozta az államtitkár Szijjártó Péter kijelentésére reagálva, amely szerint 2030-ig mintegy 670 milliárd forintot kell az államnak kifizetnie a sztráda jelenlegi üzemeltetőjének.