Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Húsz magyar egyetem hitelesítés nélkül

2005.10.20. 11:02
Húsz hazai egyetem és főiskola úgy működik, hogy hivatalosan lejárt minőségi hitelesítésük, azaz akkreditációjuk. Köztük olyan nagy múltú intézmények is vannak, mint a Közgáz, a szegedi, a pécsi, debreceni, a miskolci vagy a veszprémi egyetem. Az ok: az egyetemeket minősítő Magyar Akkreditációs Bizottságnak nincs ereje és ideje arra, hogy az újabb elismertetési eljárásokat időre elvégezze.

A hazai egyetemek és szakjaik csak úgy működhetnek, ha a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) hitelesíti, hogy képzéseik színvonala, infrastruktúrája megfelel a feltételeknek. Az egyetemeket a kilencvenes évek közepétől általában nyolc évre hitelesítette a testület. Azóta több intézménynél lejárt ez az idő, újra azonban egyelőre nem akkreditálták őket.

Áthidaló megoldás

A MAB honlapján olvasható intézmények és karok listája szerint a hetvenhárom hazai egyetem és főiskola közül húsz esetében járt le a minőséghitelesítés. Köztük van a Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz), a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi- és a Szegedi Tudományegyetem is.

„A Magyar Akkreditációs Bizottság már 2003-ban hozott egy határozatot arról, hogy a felsőoktatási intézmények hitelesítése addig érvényes, amíg nem minősítik újra őket” – mondta az Index megkeresésére Halmay Nóra. A MAB főtitkárhelyettese elismerte: az eredeti elképzelés az volt, hogy ilyen, minősítés nélküli időszak ne legyen az egyetemek életében. Bár az új hitelesítési eljárások megindultak, a MAB fizikailag képtelen időre elvégezni ezt a munkát.

Nem győzik a munkát

A fő oka ennek az, hogy a testület most az új alap- és mesterképzési szakok minősítésével van elfoglalva. A felsőoktatásnak át kell térnie a kétszintű képzésre, azaz az eddigi főiskolai és egyetemi szakok helyett mindenütt alap- és mesterképzési szakokat kell létrehozni.

Az idő sürget, a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatónak hamarosan nyomdába kell kerülnie. A Reggel című napilap információja szerint ebbe legfeljebb az alapképzések és mindössze tíz mesterképzési szak kerülhet majd be. A felvételizők nagy része tehát azt egyelőre nem fogja világosan látni, hogyan folytathatja tanulmányait az első három év elvégzése után.

Baj lehet

Bókay Antal, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektor-helyettese szerint jelentéktelen dolog, hogy intézményük akkreditációja lejárt. Mint mondta, a MAB határozata szerint minősítésük a következő hitelesítési eljárásig érvényben van, s a testület 2007-ben el is kezdi ezt az eljárást. Hasonlóképpen nyilatkozott a Veszprémi Egyetem oktatási osztályvezetője is.

Egy másik egyetem neve elhallgatását kérő illetékese ugyanakkor azt mondta: baj akkor lehet, ha a MAB elkésett akkreditációja során kiderül, hogy egy intézményben már régebb óta működik olyan képzés, amely nem felel meg a minőségi feltételeknek. Kérdésünkre, hogy ilyenkor, mi történik, a MAB főtitkárhelyettese nem tudott válaszolni.