Szilárda
-4 °C
2 °C

Mádl: az unió a lehetőségeket jelenti

2003.01.01. 00:35
- Reálisan kell látnunk, hogy európai uniós tagságunkkal nem a Kánaán jön el, hanem a lehetőségek kora. Ezekkel kell jól gazdálkodnunk, s akkor közeli és távolabbi reményeink is valóra válhatnak - hangsúlyozta hangsúlyozta újévi köszöntőjében Mádl Ferenc köztársasági elnök, kiemelve: "Európa újraegyesülése nemzeti újraegyesülésünk esélyét is ígéri".
- Még egy év, és politikai, gazdasági értelemben is része leszünk annak az Európának, melyhez történelmünk, kultúránk Szent István óta és ma is ezer szállal köt bennünket. Még egy év, és nemzeti sorsunk európai sors is lesz - mondta az államfő az EU-csatlakozás 2004. május 1-jei időpontjára utalva. Mádl Ferenc szerint Magyarország előtt a nyugat-európai felemelkedés lehetősége nyílik meg, de "rajtunk is múlik, hogy az előnyök vagy a hátrányok fognak jobban érvényesülni".

- Reálisan kell látnunk, hogy európai uniós tagságunkkal nem a Kánaán jön el, hanem a lehetőségek kora. Ezekkel kell jól gazdálkodnunk, s akkor közeli és távolabbi reményeink is valóra válhatnak - hangsúlyozta a köztársasági elnök. Felhívta a figyelmet arra, hogy bízni kell benne és főleg tenni érte, hogy az "európai álom" és a nemzeti célkitűzések az egész magyarság javára "többet hozzanak jogban, otthonban, békében és biztonságban, kenyérben, hitben, erkölcsi és kulturális felemelkedésben, a gyengébbek szolidáris támogatásában, önbecsülésben és egymásnak szeretetében, életünk jobb minőségében".

A köztársasági elnök köszöntőjében az elmúlt év értékelése kapcsán az európai integráció folyamatára utalva kijelentette: "a mögöttünk hagyott esztendőben ez a talpalatnyi föld, Magyarország olyan lépést tett, mely valamennyiünk életét érinteni fogja". Az egyéni sorsok alakulásáról szólva, az emberek életének jelentős eseményeire, sorsfordulóira kitérve hangsúlyozta, hogy "a mögöttünk hagyott év sokak számára hozott jelentős változásokat".

A nemzetet egy családhoz hasonlítva, a karácsonyra és az újévre utalva Mádl Ferenc úgy fogalmazott, az ünnep üzenetével könnyebb félretenni a nézetkülönbségeket, a háborúskodást. Mint mondta, az ünnep közösségében megbocsátani is könnyebb. - Fogadjuk hát meg, hogy a következő esztendőben jobban tekintettel leszünk egymásra, mint az előző évben voltunk. Szülő a gyermekére, gyermek a szüleire, tanár a diákjára, orvos a betegére, házastárs a házastársára, politikus az ellenfelére, anyaországiak a határon kívül élő magyarokra, gazdagok a szegényekre. S mindannyian egymásra - szólított fel a köztársasági elnök.

Mádl hangoztatta, hogy az ünnep üzenetével és a szeretet erejével a köszönet és a hála is hangsúlyosabb lesz a cselekedetekben; "ellenfeleinket is könnyebb lesz szeretni". Köszönetét fejezte ki az államfő mindazoknak, akik védték az emberek életét és nyugalmát, és azoknak is, akik hozzásegítették az embereket ahhoz, hogy életük tartalmasabb és értékesebb legyen.

Mádl Ferenc az elhangzott gondolatok jegyében mindenkinek békés és sikeres új esztendőt kívánt.

- Isten éltesse mindnyájukat. Isten áldja Magyarországot - zárta köszöntőjét a köztársasági elnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!