Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mádl nem írja alá a PSZÁF-törvényt

2003.12.20. 09:39
A Népszabadság információi szerint a köztársasági elnök nem írja alá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével kapcsolatos törvénymódosítást. Hétfőn Mádl Ferenc előzetes normakontrollt kér majd az Alkotmánybíróságtól.
A "lex Szász" néven ismertté vált, a befektetők és a betétesek fokozott védelmével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt az Országgyűlés hétfő késő este fogadta el 192 szavazattal, négy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett - írja a Népszabadság.

Kivonulás és tiltakozás

Az ellenzék nem szavazott, sőt a voksolás után tiltakozásképpen kivonult a parlamenti ülésteremből. A Fidesz és az MDF szerint ugyanis a törvénymódosítás egyetlen célja a PSZÁF jelenlegi elnökének, a Pannonplast-ügyet, s ezzel a K&H Equities-botrányt feltáró Szász Károlynak az eltávolítása a felügyelet éléről.

A korrekció értelmében a jövőben a felügyeletet egy tanács irányítaná, amelynek vezetőjét a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés egyszerű többséggel választja meg - azaz a kormánypártok szándéka szerint.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásakor arról is döntött: felkérik a köztársasági elnököt, hogy sürgősséggel kerüljön sor a törvény kihirdetésére. Eszerint Mádl Ferencnek öt nap áll a rendelkezésére hogy aláírja a törvényt. Mivel a PSZÁF-törvény módosítását hétfőn fogadta el a T. Ház, a határidő hétfőn lejár.