Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mádl május 15-ére hívta össze a T. Házat

2002.05.02. 11:42
A köztársasági elnök május 15-én délután 2 órára hívja össze az új Országgyűlés alakuló ülését. Mádl Ferenc az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök délutáni ülése után haladéktalanul megkezdi a négyszemközti tárgyalásokat a parlamenti pártok vezetőivel.
Megbeszélés kezdődött csütörtök délelőtt 11 órakor Mádl Ferenc köztársasági elnök és az új Országgyűlésbe jutott négy párt elnöke között a Parlamentben.

A pártok egyetértettek az időpontttal

Mádl Ferenc
Az államfő a megbeszélésére még az Országos Választási Bizottság hivatalos végeredményét kihirdető ülése előtt, hétfőn hívta meg Kovács Lászlót (MSZP), Pokorni Zoltánt (Fidesz), Dávid Ibolyát (MDF) és Kuncze Gábort (SZDSZ).

Az egyeztetésen a köztársasági elnök május 15-ére délután 2 órára hívta össze az új Országgyűlés alakuló ülését. A parlamenti pártok vezetői egyetértek a döntéssel, Kovács László és Kuncze Gábor egyaránt elfogadhatónak nevezte az időpontot.

Akár már ma tárgyalhat Mádl Kováccsal

A szocialista pártelnök tájékoztatása szerint Mádl Ferenc ígéretet tett arra, hogy a választási bizottság a választások végeredményéről szóló hivatalos bejelentését követően haladéktalanul megkezdi a négy parlamenti párt vezetőivel a négyszemközti egyeztetéseket is. Elsőként a legnagyobb létszámú képviselőcsoporttal rendelkező szocialista párt elnökével.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerencsésnek nevezte a május 15-ei alakuló ülést. Utalt arra, hogy ettől a naptól kezdve az Orbán-kormány ügyvezető kabinetté válik. A pártelnök szerint ez azért fontos, mert így a jelenlegi kormány nem tudja folytatni a most tanúsított "etikátlan" magatartást. Kuncze úgy ítélte meg, hogy az állami földek eladásáról szóló keddi bejelentés is ilyen, a polgárok körében jó pontokat szerző, de a következő kabinetet nehéz, esetenként teljesíthetetlen kötelezettségek elé állító lépés volt.

Hétfőn döntenek a bizottságokról

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke az egyeztetés után arról számolt be, hogy hétfőn megkezdődnek az alakuló ülést előkészítő pártok közötti egyeztetések. Ezek során döntenek arról, hogy hány bizottsága legyen az új Országgyűlésnek, kik vezessék azokat és javaslatokat tesznek az Országgyűlés tisztségviselőinek - így az elnöknek, az alelnöknek és a jegyzőknek - a személyére is.

Az MDF parlamenti frakciója tudomásul vette a köztársasági elnök bejelentését, amely szerint május 15-én lesz az új országgyűlés alakuló ülése. A testület csütörtöki tanácskozása után Balsai István újonnan megválasztott frakcióvezető elmondta, a képviselőcsoport döntött arról, hogy delegáltjai milyen álláspontot képviseljenek a parlamenti frakciók hétfőn kezdődő egyeztetésén, amelyen egyebek mellett a bizottsági helyek és tisztségek elosztásáról kell határozni.