Judit
2 °C
7 °C

Mádl: Be kell tartani a törvényes formákat

2002.07.05. 17:30
Megnyugtató, hogy valamennyi közjogi intézmény és minden parlamenti párt tisztában van azzal, hogy egy törvénytelen megmozdulás semmilyen formában sem elfogadható - hangsúlyozta Mádl Ferenc köztársasági elnök a csütörtöki budapesti demonstrációk kapcsán. Hozzátette: különösen örömteli, hogy azok is belátták ezt, akiknek korábban más véleményük volt az ilyen jellegű megmozdulásokról.
Mádl Ferenc leszögezte: Magyarország stabilitását a törvényes és alkotmányos rend, illetve ezek betartása biztosítja. "A csütörtökön történtekkel kapcsolatban azt kell világossá tenni, hogy néhány száz ember demonstrációjáról volt szó; ez önmagában még nem indokolná, hogy az államfő véleményt mondjon, mégsem lehet szó nélkül hagyni, hiszen a demonstráció törvényellenes volt" - fűzte hozzá.

A köztársasági elnök rámutatott: a rendszerváltoztatás óta Magyarországon teljes körűen érvényesülnek az emberi szabadságjogok, így a szólás-, a sajtó- és a gyülekezési szabadság is. Mindenki, aki betartja az ezekkel kapcsolatos szabályokat, korlátozás nélkül élhet ezen jogaival - mondta az államfő, kiemelve, hogy a demokrácia értékeit mindnyájunknak védeni kell.

Mádl jelezte: a köztársasági elnök feladata, hogy őrködjék az államszervezet demokratikus működése felett, ami természetesen a maga jogkörében felelőssége minden közjogi intézménynek, az Országgyűlésnek, a kormánynak, a pártoknak, hiszen ehhez jogi-operatív cselekvési hatalmuk is van. "Mindezek megfontolásával kötelességemnek érzem, hogy mindenkit arra kérjek: még a kritikus véleményét is a törvényes formákat megtalálva mondja el, és a törvénytelen eljárástól mindenki álljon el" - mondta Mádl Ferenc.

A köztársasági elnök kijelentette: be kell látni, hogy a törvényes rend biztosítása a mindenkori kormány felelőssége, és ehhez a törvények rendelkezései szerint kell cselekednie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?