Szilárda
-4 °C
2 °C

Mádl nem siet a Sándor-palotába költözni

2002.08.15. 09:10
A köztársasági elnök programjában egyelőre nem szerepel a Sándor-palota jövőbeni hasznosításáról szóló megbeszélés a parlamenti pártokkal - értesült a Népszava. Mádl Ferenc Az államfői sajtóiroda szerint a megbeszélés csak augusztus 21. után, Mádl Ferenc szabadságának leteltével esedékes, de egyelőre nem került szóba az egyeztetés.
A köztársasági elnök a hivatalos programjai mellett napi 2-3 szabad órát tud szakítani, hogy lefolytathassa a megbeszélést.

Ki fizesse a palotát?

A kormányszóvivő a kabinet július 26-i ülését követően jelentette be, hogy a kormány támogatja a köztársasági elnök juttatásairól szóló törvény módosítását, annak érdekében, hogy a jövőben már a törvény szövegében is szerepeljen: a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére a budavári Sándor-palota szolgál. A jogszabály módosításához a képviselők kétharmadának egyetértő szavazata szükséges. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint az előzetes egyeztetések alapján várható, hogy mind a négy parlamenti párt kész a módosítás megszavazására. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, amely eddig állta a Sándor-palota havi 2,4 millió forintos fenntartási költségét, továbbra is biztosítaná a szükséges összeget. A NKÖM szerint azonban csak akkor terheli a tárcát a fenntartási kötelezettség, ha nem a Sándor-palota lesz az államelnöki hivatal új épülete. A Népszava szerint a minisztériumban a támogatás további formájával kapcsolatban arra várnak, hogy a köztársasági elnök mikor dönt a beköltözésről.

Nem fér be mindenki

A döntés sürgetné az üzemeltető Budai Várgondnokság Kht. műszaki vezetője. Szandavári Csabáné lapunknak elmondta, hogy amennyiben nem biztosítják a működéshez szükséges költségeket, kénytelenek lesznek bezárni az épületet, mert a kormányzati támogatás csak augusztus végéig elegendő, és nem tudják kifizetni például az idegenvezetők bérét sem. Szandaváriné azonban bízik benne, hogy a szabadságolások lejárta után a kormányzati szervek napirendre veszik a témát. A kht. műszaki vezetője szerint még mindig sok érdeklődő szeretné megtekinteni a felújított palotát. Naponta 6-700 látogatójuk lenne, de egy nap csak 480 látogatót engednek be az épületbe. Még nem lehet tudni, hogy mikor tárgyal a köztársasági elnök a parlamenti pártok képviselőivel a Sándor-palota jövőjéről. Az eszmecsere és az államelnök költözéséről szóló döntés halogatása viszont oda vezethet, hogy a hó végén -- pénz híján -- be kell zárni az épületet. A felújított palotát naponta 6-700 látogató tekintené meg, de az épületbe egy nap csak 480 embert engednek be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!