József, Bánk
-7 °C
0 °C

Nem lett nyolcadik centivágó Mádl

2004.11.02. 11:58
Nem vág centit a Magyar Honvédség jelenlegi főparancsnoka, Mádl Ferenc. Az Index információi szerint a köztársasági elnök levélben lemondta a részvételt a sorozott haderő utolsó tíz napját jelképező eseménysorozaton. A honvédelmi miniszter a múlt héten pártpolitikai elfogultsággal vádolta meg az államfőt, miután Mádl hivatala jelezte, hogy a köztársasági elnök nem tud a számára küldött meghívóban megjelölt napon elmenni a Hősök terére.
Mádl Ferenc nagy-britanniai útját követően levélben értesítette a Honvédelmi Minisztériumot, hogy előre lekötött programjai miatt nem tud részt venni a Hősök terén felállított óriás centi vágásán.

Kimarad a sorból

Az eredetileg 30 méter hosszú centiből kedden délután Szili Katalin házelnök az utolsó előtti, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter pedig szerdán vágja le az utolsó darabot. Az államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, így kimarad a sorozott haderő utolsó tíz napját jelképező ünnepségsorozatból.

Képzelőerő kell

A minisztérium tervei szerint Mádl Ferenc november 1-n vágott volna, ám a múlt hét elején, röviddel a sorkötelezettség eltörléséhez szükséges törvénymódosításról szóló parlamenti szavazás kiderült, hogy a köztársasági elnök "nem kapta meg időben" a felkérést. Ezután Juhász Ferenc az országgyűlésben a sajtó képviselői előtt azt mondta: "nem kell nagy képzelőerő hozzá, hogy a tegnapi Fidesz magatartás és a köztársasági elnök úr mai döntése között van összefüggés".

Nyolcadik centivágó

A szakminiszter kijelentésére Mádl titkársága közleményben reagált sérelmezve, hogy Juhász méltatlanul és minden alapot nélkülözően pártpolitikai elfogultsággal vádolta meg az államfőt, valamint, hogy előzetes egyeztetés nélkül néhány nappal az esemény előtt értesítette arról, hogy a "nyolcadik centivágó napot" jelölte ki a köztársasági elnök számára. Matyuc Péter, a HM kommunikációs igazgatója viszont az Indexnek azt állította, hogy a tárca egyeztetett az elnök hivatalával, és ezért változtatták meg a ünnepség kezdőnapjára, október 25-re szóló meghívást november 1-re.

1800 leszerelő
A hat hónapos sorkatonai szolgálati kötelezettség teljesítését követően a Magyar Honvédség katonai szervezeteitől mintegy 1800 fő szerel le. A HM közleménye szerint a fiatalokat az érintett csapatoknál szerdán ünnepélyes állománygyűlésen búcsúztatják, majd személyi okmányaik átadása után szervezetten útba indítják őket lakóhelyükre.