Főpróba a kinevezés előtt

2000.08.03. 15:45
Technikai főpróbát tartanak csütörtökön délután négy és hat óra között, a Parlament előtti Kossuth téren, ahol azt ellenőrzik: minden készen áll-e Mádl Ferenc új köztársasági elnök pénteki beiktatására - tudta meg az Index a Parlament sajtóirodájától. A szakemberek kipróbálják a hang- és fénytechnikát, de elpróbálják a holnapi huszonegy ágyúlövésből álló díszlövést is. Az Országgyűlés sajtóirodája arra kérte csütörtöki közleményében a környéken élőket, hogy nyissák ki ablakaikat, nehogy kitörjenek az üvegtáblák a robbanások miatt.

Már napok óta áll az ünnepi sátor
A huszonegy ágyúlövést is elpróbálják az új köztársasági elnök pénteki beiktatásának csütörtöki főpróbáján, a Parlament előtti Kossuth téren. A szakemberek kipróbálják a fény- és hangtechnikát, illetve felvonják a zászlókat és a díszzászlóalj is begyakorolja a lépéseket. A beiktatási ceremóniát - amelyre pénteken délután öt és háromnegyed hét között kerül sor - több ezer vendég követheti nyomon a dísztribünökön. A programra hivatalos az összes magyarországi település polgármestere, a hazánkba akkreditált nagykövetek, minden országgyűlési képviselő és a sajtó.

A ceremóniát az Ország Imázs Központ szervezi, hogy mennyi pénzbe kerül az ünnepség megszervezése, nem lehet tudni, mivel csütörtökön délután nem vették fel a telefont. Az Országgyűlés sajtóirodájának tájékoztatása szerint a pénteki napon körülbelül fél hat körül várhatóak a díszlövések. A légnyomás esetleg betörheti az ablakokat, ezért arra kérik a környéken élőket, nyissák ki ablakaikat csütörtökön délután négy és hat, és pénteken fél hat és hat között . Igaz, a díszlövéseket egyenként lövik ki, de fő az óvatosság - vélekedett a parlamenti sajtóiroda illetékese. Tájékoztatása szerint az ilyen alkalmakkor általában nem szoktak kitörni az üvegtáblák, de ,,sosem lehet tudni". Az esemény várhatóan este hét óra előtt néhány perccel ér majd véget.  • Tippek
  • Hitelkártya