Viola
-5 °C
-2 °C

Kedvezménytörvény a határontúliaknak

2000.12.12. 12:24
Többszöri halasztás után december 13-14-én tartják a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) harmadik találkozóját. Az összmagyar értekezlet célja kidolgozni a határontúli magyarokra vonatkozó, magyarországi kedvezményekről szóló törvényjavaslatot. A MÁÉRT beleegyezése után tervek szerint a törvényjavaslat már jövő év elején a Parlament elé kerül, és 2002 januárjában hatályba lép. Ugyanekkor szinte megkétszereződik a határontúli magyarokra fordított pénzösszeg, és eléri majd az ötmilliárd forintot.

Az eredetileg októberre tervezett összmagyar értekezletet december 13-14-én tartják, többnyire a sajtó kizárásával. A késedelem oka többek között a romániai parlamenti választás.

A határontúli magyarok helyzetének szabályozására több elképzelés is született: kettős állampolgárság, külhoni állampolgárság, státustörvény és kedvezménytörvény. A magyar kormány a kedvezményeket meghatározó törvény tervezetét dolgoztatta ki a MÁÉRT szakembereivel.

Németh Zsolt és Orbán Viktor

A mostani MÁÉRT nagy hiányzója a Magyarok Világszövetsége. A nyugati magyarságot most - a Magyarország 2000 tanácskozáson elhatározottak alapján - a Nyugat Magyar Tanács képviseli, nem pedig az MVSZ.

A törvénytervezetet nem ismertették teljes egészében a sajtóban, a róla elmondottak alapján a bukaresti Romániai Magyar Szó összefoglalta, amit tudni lehet róla.

Magyar igazolvány

MÁÉRT
A magyar-magyar csúcsot az Orbán-kormányzat alatt Magyar Állandó Értekezletnek (MÁÉRT) nevezték el, és politikai konzultatív testületként funkcionál. Az első alapító tanácskozásra 1999. február 19-20. között került sor. Bár a határozatok között azt is leszögezték, hogy évente egyszer hívják össze a MÁÉRT-et, 1999. november 11-12. között összeül a második MÁÉRT.
A határontúli magyarok egy magyar hatóság által kiállított igazolvány alapján vehetik majd igénybe a kedvezményeket, egy határontúli szervezet ajánlása alapján. Az ajánlás kibocsátásának szempontrendszerét a MÁÉRT fogja meghatározni. Az igénylésnek, illetve az ajánlás megszerzésének elengedhetetlen feltétele lesz - a szabad identitásválasztás elve alapján - az igénylő nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy ô magyarnak érzi magát.

Kiegészítő szempontok is lesznek, mint például a magyar nyelvismeret, magyar iskolázottság, valamelyik magyar egyházhoz való tartozás, de ezek közül elegendő lesz egynek a teljesítése. Igazolványt nem kapnak azok a határontúli magyarok, akik Magyarországon állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, illetve beadták már a letelepedési engedélyüket. Az igazolvány fényképpel, személyi adatokkal és biztonsági elemekkel ellátott okmány lesz.

Határátlépés és utazás

Markó tanácskozott az RMDSZ MÁÉRT-képviselőivel
A MÁÉRT budapesti ülésén az RMDSZ-t Markó Béla szövetségi és Takács Csaba ügyvezető elnök, valamint Tőkés László tiszteletbeli elnök képviseli. Kedden, december 12-én Markó Béla szövetségi elnök megbeszélést tartott a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottságaiba delegált RMDSZ-képviselőkkel. A tanácskozáson módosító javaslatokat is tettek a szomszédos államokban élő magyarokról rendelkező törvénytervezetre vonatkozóan.
A határontúli magyar szervezetek képviselőinek kérésére az utolsó pillanatokban bekerült a törvénytervezet szövegébe egy olyan paragrafus, amely arról rendelkezik, hogy a határontúli magyarok a mindenkor érvényben lévő rendelkezéseknek megfelelően a lehető legkedvezőbb feltételekkel utazhassanak be és tartózkodhassanak Magyarországon. Ennek a kitételnek a schengeni vízumrendszer bevezetésekor lesz gyakorlati haszna: az EU-n kívül rekedő országokból, így Romániából is a vízumkényszer után a magyar nemzetiségűek kedvezményesen juthatnak hozzá a vízumhoz.

A belföldi utazást illetően a magyarországi tömegközlekedési eszközökön a magyar állampolgárokat megillető kedvezményekre lennének jogosultak.

Tartózkodási engedély és munkavállalás

A magyar igazolvánnyal rendelkezők - amennyiben igénylik - hosszabb időre kaphatnak tartózkodási engedélyt. De ez nem haladhatja meg az Európai Unióban engedélyezett 183 napot, azaz félévet.

Egyes lapok szerint a magyar igazolvány egyúttal évente három hónapos munkavállalási engedélyt is jelentene. Mások úgy vélik, csupán könnyebben lehetne munkavállalási engedélyhez jutni a jelzett három hónapos időtartamban. Viszont abban megegyeznek a híradások, hogy a munkavállalási kedvezményekkel kötelezettségek is járnak, az érvényben levő előírásokkal összhangban: a kereset után társadalombiztosítást és személyi jövedelemadót kell fizetni. Az adózás a munkaadóra is vonatkozik. Egyéni igénylés alapján a három hónapos időtartam meghosszabbítható. A munkavállalásra vonatkozó kedvezmények Magyarország uniós tagsága után megváltozhatnak.

Egészségügy, szociális védelem

A magyarországi egészségügyi ellátást kérni kell az erre a célra kijelölt közhasznú szervezetnél. Felmerült egy sajátos társadalombiztosítási rendszer kidolgozásának terve is. Az egészségügyi ellátást csak az előre meghatározott intézményekben lehetne igénybe venni, kizárólag határontúli beutalás alapján. Teljes ellátásra nem tarthatnak igényt, szociális ellátásra pályázniuk kell.

Oktatás, kultúra

Az oktatás, a kultúra, a tudomány terén számos kedvezményre lennének jogosultak a magyar igazolvánnyal rendelkezők. Például ösztöndíjat kaphatnak azok a diákok, akik szülőföldjükön folytatják főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat. Ezekért a kedvezményekért ugyancsak pályázni kell az erre a célra kijelölt közhasznú szervezetnél, valószínűleg az Apáczai Közalapítványnál. A jogosultak diák-, illetve pedagógusigazolványt kapnának. Részképzési lehetőségeket biztosíthatnak az azokat megilletőknek. A törvény garantálná, hogy Magyarország köteles fenntartani egy olyan közszolgálati televíziót, amely a határontúli magyarságnak sugároz műsorokat.

A törvénytervezet összhangban van az Európai Unió jogrendszerével. Előzetes számítások szerint a kedvezménytörvény bevezetése körülbelül 5 milliárd forintba kerül. A határontúli magyaroknak nyújtott szolgáltatásokat a magyar költségvetés finanszírozza, alapítványokkal együttműködve. Jellegét tekintve a törvény kerettörvény. Ez azt jelenti, hogy az adott költségvetési évben a határontúli magyarok támogatására fordított összeg függ a magyar gazdaság állapotától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!