Tamás
-7 °C
8 °C

Kiemelt probléma az ukrán vízumkényszer

2003.05.24. 22:16
Alakul a kedvezménytörvény módosítási javaslata, minden abba az irányba mozdul, hogy az aláírható legyen a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára is, mondta Bugár Béla, az MKP elnöke újságíróknak a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szombati budapesti ülésén. A vajdasági és a kárpátaljai magyar szervezetek nem tudják támogatni a módosításokat.
A javaslatba bekerült módosító indítványok közül Bugár Béla kiemelte azt, amely az oktatás-nevelési támogatás esetében lehetővé teszi, hogy az egyének mellett, a két ország kormánya közötti megállapodása esetén az oktatási intézményekben működő szülői, pedagógusi szervezetek is megkaphassák azt. Bugár Béla hozzátette: 11 módosító javaslattal érkeztek az ülésre, ebből hetet már elfogadott a plénum.

A politikus jelezte: a négy, egyelőre nem elfogadott módosító javaslat az oktatási kedvezmény kérdésére vonatkozik, például arra, hogy ki kaphatja meg azt.

Arra a kérdésre, hogy a Máérton elfogadott módosító javaslat megszületését követően újra tárgyalnak-e arról a szlovák miniszterelnökkel, Bugár Béla úgy fogalmazott: Mikulás Dzurindával nincs mit tárgyalni, hiszen ezen a héten kijelentette, hogy a módosítás jelenlegi tervezete is elfogadhatatlan a szlovák kormány számára.

Bekerültek az RMDSZ javaslatai

A kedvezménytörvény most előterjesztett módosítási változatában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) határozott véleménye is szerepel. Erről Markó Béla, az RMDSZ elnöke beszélt újságírók előtt a Máért szombati budapesti ülésének szünetében.

A politikus kifejtette: az RMDSZ javaslatára sikerült elfogadtatni többek között, hogy a családtámogatások zavartalanul eljuthassanak az igénylőkhöz, valamint azt is, a pedagógus- és diákigazolványt minden magyar nemzetiségű személy megkaphatja majd, nemcsak az, aki magyarul tanul, vagy tanít valamelyik szomszédos országban.

Kérdésre válaszolva Markó Béla nem tartotta problémának, hogy az "egységes magyar nemzet" kifejezés kikerülne a jogszabályból, mivel szerinte a helyette szereplő "magyar nemzethez való tartozás" ugyanazt a gondolatot fejezi ki.

Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese véleményével kapcsolatban, amely szerint a magyarigazolvány szerepe lecsökkenne a módosítással, az RMDSZ elnöke elmondta: az oktatási kedvezményeket, amelyeket a szülőföldön lehet igénybe venni, nem csorbítja a kedvezménytörvény jelenlegi módosítási változata.

Hozzátette azt is, hogy a kedvezmények nagy részét, így például az utazási kedvezményeket, a diák- és pedagógusigazolványokat egyébként is Magyarország területén lehet igénybe venni.

Kasza: hansúlyozni kell az egységet

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a Máérten résztvevő valamennyi politikai párt képviselőjének felelősséget kell éreznie azon cél megvalósítása érdekében, hogy a kedvezménytörvény módosításáról sikerüljön megegyezni. Kasza József erről a Máért szombati budapesti ülése idején nyilatkozott újságíróknak.

Hangsúlyozta: a Máértnak nem szabad szétesnie és minden remény meg is van egy kompromisszumos megoldás elérésére. Mint mondta, ez nem lehet a kedvezménytörvény gyengítése, hiszen a jogszabály eredeti alapjának meg kell maradnia, vagyis a magyar kormánynak segítenie kell a határon túli magyarokat, emellett pedig hangsúlyozni kell: a Kárpát-medencei magyarság egybe tartozik.

Kérdésre válaszolva Kasza József úgy vélte, a kedvezménytörvény körüli huzavona túl sok energiát vesz el a konkrét problémák megoldásától. "Reméljük, hogy a Vajdaság sajátságos helyzetéről hamarosan a helyszínen tárgyalhatunk Medgyessy Péter miniszterelnökkel" - mondta. A VMSZ elnöke utalt arra: a Vajdaságban komoly gondot jelent, hogy a magyarok kimaradnak a szerbiai privatizációból és a budapesti kormánynak érzékelnie kellene a probléma súlyát.

Kiemelt probléma az ukrán vízumkényszer

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) történetében még soha nem voltak az álláspontok olyan messzire egymástól, mint most - mondta Kovács Miklós a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke újságíróknak a Máért szombati ülésén.

A KMKSZ vezetője hozzátette: a kormányoldal jelezte, hogy a kedvezménytörvény módosítása ügyében a számára mérvadónak tartott határon túli magyar szervezetek véleménye a döntő. "Tehát a kormányzat el van rá szánva, hogy ha kicsikarnak egy igent Markó Bélából, Bugár Bélából és Kasza Józsefbol, akkor keresztül fogják erőltetni a tervezetet" - fogalmazott Kovács Miklós.

Megjegyezte: a KMKSZ számára fontos többek között az egységes magyar nemzetre való utalás, illetve az, hogy a kedvezményeket továbbra is a magyarigazolványhoz kössék. Kovács Miklós kiemelt problémaként beszélt az Ukrajnával szembeni vízumkényszer bevezetéséről. Utalt arra: a kárpátaljai magyarság többsége számára valódi megoldást eddig nem talált a magyar kormány, s nem látnak túl sok reményt arra, hogy ez a helyzet novemberig, a vízumkényszer bevezetéséig megváltozzon.