Zoltán
9 °C
21 °C

Megegyezés várható a határon túliak kedvezményeiről

2000.12.13. 15:48
Hivatalosan Németh Zsolt külügyi államtitkár beszédével kezdődött el a Béla király úti kormányzási palotában a harmadik Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT). A magyar-magyar csúcs kétnapos megbeszéléslényegében az eredetileg státusztörvényként emlegetett, majd határon túli magyaroknak nyújtandó kedvezményre átkeresztelt, a végleges változatban pedig a szomszédos államokban élő magyarokról rendelkező törvénytervezetnek végső vitája.
A MÁÉRT politikai konzultatív szervezet, melyben a határon túli magyarok, a nyugati magyarság és a magyarországi parlamenti képviselettel rendelkező pártok vannak jelen. A tanácskozás várhatóan a tervezet elfogadásával ér véget. A tervezetet a parlamentnek jövő év elején nyújtják be, és 2002 elején már gyakorlatba is ültetik.

,,Magyar vagyok, nem turista"

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezet kidolgozásakor figyelembe vettük az európai uniós joggyakorlatot, az érvényes magyar jogszabályokat, és szándékunk szerint biztosítani akarjuk a megadható legnagyobb kedvezményeket a határon túli magyaroknak - jelentette ki Németh Zsolt a magyar-magyar csúcstalálkozón mondott nyitóbeszédén.

Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatóján kifejtette: szerinte a törvénytervezet arról szól, hogy egy nemzethez tartozunk, és hogy ezt a szellemiséget jogi úton is ki kell fejezni. Ez lényegében a ,,magyar vagyok, nem turista" pólófeliratok által szemléltetett gond megoldása - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A miniszterelnök úgy vélte, hogy a jól működő magyar gazdaságot a határon túli munkavállalók csak tovább segíthetik. Szerinte 90 ezer betöltetlen állás van ma Magyarországon és könnyebb határon túlról hozni egy munkást, mint a munkavégzés helyére költöztetni egész munkanélküli családokat.

A VMSZ ragaszkodik a kettős állampolgársághoz

Markó Béla
A választási kampányunk során is tapasztalhattam, hogy az erdélyi magyarság elvárásai nagyok és egyértelműek, ami a státusztörvényt illeti - nyilatkozta a tanácskozás kezdetén Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Teljesen természetes az igény, hogy szeretnének Magyarországon egy olyan jogállást, ami nem turistához hasonló, nem érezzék idegennek magukat

Kasza József a VMSZ elnöke nem állna el a kettős állampolgárság megoldás lehetőségétől, de elmondása szerint figyelembe veszik a lépcsőzetes megközelítést, megoldást.

MSZP: a tervezet hibás

Tabajdi Csaba, az MSZP képviselője szerint a mostani tervezet sokkal reálisabb, és megfelel a magyarországi társadalom és a határon túli magyarok elvárásainak is. Volt egy korábbi veszély, hogy a határon túli munkavállalók olyan kedvezményeket kapnak, mi miatt sérül a magyarországi munkavállalók érdeke, azt a veszély mára elhárult. Tabajdi a törvény nagy hibájának tartja, hogy nem határozza meg ki a törvény kedvezményezettje. Az ellenzéki felvetésre válaszoló Orbán Viktor szerint kerettörvényről van szó, és alacsonyabb rendű szabályozás fogja pontosan meghatározni a törvény kedvezményezettjeit.