Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bizottsági igen a maffiaellenes központra

2000.09.19. 20:00
Az Index információi szerint éles vita bontakozott ki a Nemzetbiztonsági Bizottság keddi zárt ülésén a Szervezett Bűnözés Elleni Központ létrehozását elrendelő törvényjavaslatról, ám végül általános vitára alkalmasnak talált a kormánypárti többségű grémium. A koalíciós képviselők elégséges garanciákat látnak az adatkezelésre, míg az ellenzéki képviselők alkotmányos aggályaiknak adtak hangot.
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hosszas vita után általános vitára alkalmasnak találta a Szervezett Bűnözés Elleni Központ létrehozásáról szóló törvénytervezetet. A zárt ülésről kiszivárgott információk szerint a kormánypárti képviselők módosítás nélkül elfogadták, és támogatásukról biztosították a kormányjavaslatot, míg az ellenzéki képviselők alkotmányos aggályaikat hangsúlyozták.

Az ellenzék az adatkezelési gyakorlatot kifogásolja

A 600 millióért létrehozandó központ a nemzetbiztonsági hivataltól a rendőrségig, tíz különböző szerv adatait dolgozná fel. A jogszabály azonban nem tartalmaz garanciális elemeket arra nézve, hogy csak a megfelelő célokra használják fel a beérkező információkat.

Nem foglalkozik a tervezet azzal az igenis jelentős problémával sem, hogy amikor a hatóságok hozzáfognak a maffia felszámolásához, akkor hosszú ideig csak gyanúsítottjai, nem pedig tettesei vannak a különböző bűnügyeknek. Információink szerint az ellenzéki SZDSZ és MSZP abban az esetben hajlandó támogatni a tervezetet, ha olyan törvény születik, amely a demokráciában szokásos adatkezelési gyakorlatot ír elő, ellenkező esetben nem szavazzák meg a törvényt.

Kétharmad vagy egyszerű többség kell az elfogadásához?

Sőt az sem kizárt, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a koalíciós többség erőből keresztülveri a tervezetet a parlamenten. Többek szerint ugyanis a tervezet egyes részei kétharmados többséget igényelnének, ám a koalíció álláspontja most is az, hogy elegendő egyszerű többség annak elfogadásához. Az egyik képviselő úgy fogalmazott: a világ minden hatalmának legfőbb vágya, hogy ilyen jogszabályokat alkothasson.

Ehhez kapcsolódva Tóth Károly MSZP-s képviselő úgy nyilatkozott: nem kérdés számára, hogy jelenlegi formájában fogadják el a törvényt, éppen ezért azt a módosító indítványt nyújtja be a parlamentnek, hogy a kormány 2002 áprilisában, vagyis a választások előtt ne vonhassa vissza a hamarosan megszülető jogszabályt.

Felmerült, hogy ha a parlament törvényt alkotva létrehoz egy maffiaellenes csúcsszervet, akkor annak tevékenységét ellenőrizni kellene, ám a tervezet senkinek nem ad ilyen jogosultságot.

Az intézmény a belügy keretei között működne, annak vezetőjének munkáltatója pedig közvetlenül Pintér Sándor lenne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!