Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Utcára tenné az önkormányzat
a Független Filmszövetséget

2002.02.03. 00:40
Ismeretlen elkövetők ellen tett feljelentést a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ), miután szombat hajnalban ismeretlenek felfeszítették a szervezet irodájának ajtaját, és nagy értékű berendezéseket vittek el. Az eset hátterében vélhetően a MAFSZ és a Terézvárosi önkormányzat közötti vita áll.
A behatolók számítógépeket, fénymásolókat, videóberendezéseket, bútorokat, továbbá a MAFSZ működéséhez elengedhetetlen iratokat (számlatömb, pecsét, egyebek) vittek magukkal, majd dolguk végeztével a VI. kerületi önkormányzat és a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. zárszalagjait helyezték el a Podmaniczky utcai iroda ajtaján. Mivel a szalagok nem tartalmaztak dátumot vagy pecsétet, a MAFSZ feljelentést tett a kerületi rendőrkapitányságon.

Kell a hely

Az eset hátterében valószínűleg a MAFSZ és a Terézvárosi önkormányzat között a szervezetnek otthont adó önkormányzati helység bérleti jogával kapcsolatban kialakult vita áll.

helyszín
Engedetlen polgárok
A Magyar Független Film és Video Szövetség 1996 decemberétől bérel irodahelyiséget a VI. kerületi önkormányzattól, amely 2001 márciusában kezdeményezte a határozatlan időre szóló, egyoldalúan fel nem bontható bérleti szerződés megszüntetését.

Az önkormányzat három különböző megoldást javasolt a MAFSZ-nak: a bérleti díjat hétszeresére emeli, vagy a bérleti díjat négyszeresére emeli és fél év után újból tárgyalnak, vagy a szervezet átköltözik az önkormányzat által biztosított hasonló adottságú cserehelységbe.

Miután a tárgyalásokon nem sikerült megegyezésre jutni, az önkormányzatot képviselő ügyvéd közölte: a vita a bíróságon folytatódik. Az ezt követő fél évben a MAFSZ nem kapott bírósági idézést, viszont kaptak egy felszólítást a Terézvárosi Vagyonkezelőtől. A január tizedikén beérkezett levélben az önkormányzat közölte: egyoldalúan felbontja a bérleti szerződést, a MAFSZ-nak január 31-ig el kell hagynia a helységet, mivel nem a rendeltetésének megfelelő módon használja azt.

Ha nincs szép szó

A hetven esztendős múltra visszatekintő civilszervezet - mivel nem értett egyet az indoklással, másik helységet nem ajánlottak fel neki, a bérleti szerződést felbontásába nem egyezett bele és felbontásáról bírósági végzést nem kapott - a határozat miatt a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz fordult.

A MAFSZ által kiadott közlemény szerint a határozat megérkeztét követően a Podmaniczky utcai épületben magukat az önkormányzat munkatársának mondó, de ezt egyéb módon igazolni nem kívánó emberek kezdtek mozogni, akik hol személyes elbeszélgetéssel, hol az áram vagy a fűtés kikapcsolásával nyomatékosították jelenlétüket.

Ezt követte a szombat reggeli ambush, amely során - egy helyszínen tartózkodó személy tájékoztatása szerint - a MAFSZ iroda berendezésének nagy részét (a szervezet iratain túl utómunkáknál használatos milliós értékű berendezéseket) egy önkormányzati telephelyre szállították. A helységben csupán a nehezebb bútorok, illetve az ott tárolt filmek és videokazetták maradtak.

A MAFSZ honlapján tiltakozik a szerinte jogtalan és erőszakos kilakoltatás ellen, és polgári engedetlenségi akciót hirdetett: arra kéri a vele szimpatizálókat, hogy a jogtalannak tekintett erőszakos kilakoltatást a helyszínen személyes jelenlétükkel hiúsítsák meg.

Magyar Független Film és Video Szövetség
A MAFSZ idén 71 éves. Évente átlagosan négy alkalommal rendez szemlét, illetve fesztivált az országban készülő függetlenfilmtermés bemutatására. Filmműhelyként elsősorban utómunkákra van berendezkedve. Mozgókép kurzusain évente 15-20 fő tesz sikeres államvizsgát, s hallgatók nagy része később is a film- és televíziós szakmában dolgozik. 18 részes filmtörténeti sorozata a magyar médiaoktatás szerves része. Infrastruktúrával, technikai, jogi személyiségű háttér biztosításával és anyagi támogatással segíti a hazai független filmkészítőket. Legfőbb támogatója a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.