Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Utcára tenné az önkormányzat
a Független Filmszövetséget

2002.02.03. 00:40
Ismeretlen elkövetők ellen tett feljelentést a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ), miután szombat hajnalban ismeretlenek felfeszítették a szervezet irodájának ajtaját, és nagy értékű berendezéseket vittek el. Az eset hátterében vélhetően a MAFSZ és a Terézvárosi önkormányzat közötti vita áll.
A behatolók számítógépeket, fénymásolókat, videóberendezéseket, bútorokat, továbbá a MAFSZ működéséhez elengedhetetlen iratokat (számlatömb, pecsét, egyebek) vittek magukkal, majd dolguk végeztével a VI. kerületi önkormányzat és a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. zárszalagjait helyezték el a Podmaniczky utcai iroda ajtaján. Mivel a szalagok nem tartalmaztak dátumot vagy pecsétet, a MAFSZ feljelentést tett a kerületi rendőrkapitányságon.

Kell a hely

Az eset hátterében valószínűleg a MAFSZ és a Terézvárosi önkormányzat között a szervezetnek otthont adó önkormányzati helység bérleti jogával kapcsolatban kialakult vita áll.

helyszín
Engedetlen polgárok
A Magyar Független Film és Video Szövetség 1996 decemberétől bérel irodahelyiséget a VI. kerületi önkormányzattól, amely 2001 márciusában kezdeményezte a határozatlan időre szóló, egyoldalúan fel nem bontható bérleti szerződés megszüntetését.

Az önkormányzat három különböző megoldást javasolt a MAFSZ-nak: a bérleti díjat hétszeresére emeli, vagy a bérleti díjat négyszeresére emeli és fél év után újból tárgyalnak, vagy a szervezet átköltözik az önkormányzat által biztosított hasonló adottságú cserehelységbe.

Miután a tárgyalásokon nem sikerült megegyezésre jutni, az önkormányzatot képviselő ügyvéd közölte: a vita a bíróságon folytatódik. Az ezt követő fél évben a MAFSZ nem kapott bírósági idézést, viszont kaptak egy felszólítást a Terézvárosi Vagyonkezelőtől. A január tizedikén beérkezett levélben az önkormányzat közölte: egyoldalúan felbontja a bérleti szerződést, a MAFSZ-nak január 31-ig el kell hagynia a helységet, mivel nem a rendeltetésének megfelelő módon használja azt.

Ha nincs szép szó

A hetven esztendős múltra visszatekintő civilszervezet - mivel nem értett egyet az indoklással, másik helységet nem ajánlottak fel neki, a bérleti szerződést felbontásába nem egyezett bele és felbontásáról bírósági végzést nem kapott - a határozat miatt a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz fordult.

A MAFSZ által kiadott közlemény szerint a határozat megérkeztét követően a Podmaniczky utcai épületben magukat az önkormányzat munkatársának mondó, de ezt egyéb módon igazolni nem kívánó emberek kezdtek mozogni, akik hol személyes elbeszélgetéssel, hol az áram vagy a fűtés kikapcsolásával nyomatékosították jelenlétüket.

Ezt követte a szombat reggeli ambush, amely során - egy helyszínen tartózkodó személy tájékoztatása szerint - a MAFSZ iroda berendezésének nagy részét (a szervezet iratain túl utómunkáknál használatos milliós értékű berendezéseket) egy önkormányzati telephelyre szállították. A helységben csupán a nehezebb bútorok, illetve az ott tárolt filmek és videokazetták maradtak.

A MAFSZ honlapján tiltakozik a szerinte jogtalan és erőszakos kilakoltatás ellen, és polgári engedetlenségi akciót hirdetett: arra kéri a vele szimpatizálókat, hogy a jogtalannak tekintett erőszakos kilakoltatást a helyszínen személyes jelenlétükkel hiúsítsák meg.

Magyar Független Film és Video Szövetség
A MAFSZ idén 71 éves. Évente átlagosan négy alkalommal rendez szemlét, illetve fesztivált az országban készülő függetlenfilmtermés bemutatására. Filmműhelyként elsősorban utómunkákra van berendezkedve. Mozgókép kurzusain évente 15-20 fő tesz sikeres államvizsgát, s hallgatók nagy része később is a film- és televíziós szakmában dolgozik. 18 részes filmtörténeti sorozata a magyar médiaoktatás szerves része. Infrastruktúrával, technikai, jogi személyiségű háttér biztosításával és anyagi támogatással segíti a hazai független filmkészítőket. Legfőbb támogatója a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.