Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bíróság szerint nyilvános volt a Magyar Gárda pere

2008.03.13. 18:40
A Magyar Gárda feloszlatásáért indított per szerdai tárgyalásán történtekről ellentmondóan nyilatkoztak a tudósítók és a Fővárosi Bíróság. Míg a sajtó arról számolt be, hogy a gárdisták szűrték, kik juthatnak be a szűkös tárgyalóterembe, a bíróság szerint előbb az újságíróknak biztosítottak lehetőséget a bejutásra. Több szervezet jogsértőnek nevezte a történteket, a bíróság azonban a következő, májusi tárgyaláson is hasonló biztonsági intézkedéseket tervez.

A Fővárosi Bíróság (FB) szerint a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatásáért indított per tárgyalására előbb az újságíróknak biztosítottak lehetőséget a bejutásra, ezután a Magyar Gárda tagjai nem befolyásolhatták ezt. A bíróság csütörtökön közleményben reagált a szerdai tárgyalás előtt és a tárgyalás idején a bíróság folyosóján történtekre.

Szerdán a sajtó beszámolói azt tartalmazták, hogy a Magyar Gárda feloszlatásáért indított per tárgyalására csak akkor lehetett bejutni, ha ezt a gárda ajtóban álló tagjai lehetővé tették. A tárgyalásra érkező újságírók közül többen egyáltalán nem jutottak be a terembe.

A Fővárosi Bíróság - tartalmazza a közlemény - a per előtt tájékoztatta a rendőrséget a tárgyalás időpontjáról, de jelezte azt is, a bíróság nem akar automatikusan rendőri jelenlétet a bíróság épületében, mert a látszatát is kerülni szeretnék annak, hogy ilyen módon próbálják befolyásolni az eljárás nyilvánosságát. Azt kérték, hogy egy esetleges, a bíróság belső őrsége által nem kezelhető rendbontás esetén az épületen belül rendőri intézkedésre kerülhessen sor.

A tárgyalásra egy 40-50 embert befogadó tárgyalót biztosítottak az épület földszintjén, a bíróság indoklása szerint azért, hogy a terem könnyen megközelíthető legyen, és biztosítsák az épületben folyó munka zavartalanságát. Az FB szerint a terembe először az újságírókat engedték be, majd a peres feleket, végül a Magyar Gárda tagjait. Annyi embert engedtek be, ahányan elfértek - a bíróság szerint így fordulhatott elő, hogy kívül maradtak újságírók is. Az MTI helyszínről tudósító munkatársai ezzel szemben arról számoltak be, hogy egy piros-fehér sálat viselő fiatalember szűrte meg a terembe bejutni szándékozókat.

A tárgyaló előtti, zsúfolásig megtelt előtérben az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tárgyalásra bejutni szándékozó képviselői, valamint a Magyar Gárda kinn rekedt tagjai között lökdösődés alakult ki, ami majdnem verekedésig fajult. A rendbontásnak a rendőrség vetett véget. Néhány gárdistát és az OCÖ tagjait kivezették az előtérből, majd mindannyiukat igazoltatták. Később rendőri védelmet adtak a roma politikusoknak, akik a tárgyalóteremhez közeli folyosón várták a bíróság határozatát.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője csütörtökön azt közölte, a rendőrség a Fővárosi Bíróság biztonsági szolgálatának kérésére lépett közbe, intézkedésre nem volt szükség, mindössze néhány embert igazoltattak a bíróság folyosóján a rendőrök, majd jelenlétükkel biztosították a törvényes rendet.

A szóvivő közölte, tudomásuk volt arról, hogy nagyobb létszámú csoport érkezik a tárgyalásra, ugyanis a Jobbik a tárgyalás előtti napon jelezte, hogy ha a gárda tagjai nem férnek el a tárgyalóteremben, a bíróság előtt várják meg a határozatot. Erre az esetre Budapest rendőrfőkapitánya külön biztosítási intézkedést hozott.

A Fővárosi Bíróság közlése szerint egyébként a következő tárgyalási napon, május 19-én is hasonló biztonsági intézkedésekkel készülnek.

Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke csütörtökön a sajtószabadság megsértésének nevezte, hogy több újságírót nem engedtek be a Magyar Gárda ügyében indult polgári per szerdai tárgyalására. A Magyar Újságírók Közösségének elnöke nem akarta kommentálni a történteket.

Gábor László, a Magyar Ügyvédi Kamara főtitkára jogsértőnek nevezte azt, ha a közönség vagy a peres fél szabályozza a tárgyalás nyilvánosságát.

Fleck Zoltán jogszociológus az üggyel kapcsolatban azt mondta, súlyosan sérült a tárgyalóterem nyilvánossága. A jogszociológus tarthatatlannak és abszurdnak nevezte a történteket, és arra figyelmeztetett, hogy az ilyen események egyoldalú tájékoztatáshoz vezethetnek, hiszen a kellő erőkkel felvonuló peres fél döntheti el, hogy mely sajtószervek tudósíthatnak az eseményről. Fleck Zoltán a sajtóhírek alapján úgy vélte, a bíróságon történtekért feltehetően nem az eljáró bíró, hanem a bírósági igazgatás, a vezetőség a felelős.

Semmiképpen sem elfogadható, ami a Magyar Gárda ügyében indult polgári per szerdai tárgyalásán történt, mondta Schiffer András, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője. Szerint az, hogy egy szűkös tárgyalóteremben ki lehet jelen és esetleg ki nem, az eljáró bíró, illetve a bíróság kompetenciájába tartozik.