Luxusszállodát építenének a Magasházból

2001.01.15. 15:08
Hivatalos hatóság még nem látta azt a statikai véleményt, amely szerint a pécsi Magasház nem életveszélyes, és az azonnali felújítására nincs szükség. A vizsgálatot a BaranyaGaszt Rt., az épület tulajdonosa rendelte meg a Műszaki Egyetem Szilárdságtani Tanszékétől, és ha a szigetvári építésügyi hatóság elfogadja a véleményt, akkor az eddigi büntetések és határozatok érvényüket vesztik. A tulajdonos luxusszállodát szeretne építeni a Magasházból, amely előreláthatólag kétmilliárd forintba kerül.
A napokban készült el az a statikai vizsgálat, amely - az előzetes véleményekkel szemben - azt állapította meg, hogy a Magasház nem életveszélyes, és koránt sincs olyan állapotban, mint azt a szigetvári építésügyi hatóság véli - derül ki Kovács József, a BaranyaGaszt Rt. vezérigazgatójának Dunántúli Naplóban megjelent nyilatkozatából. A felmérést a Műszaki Egyetem Szilárdságtani Tanszékének munkatársai végezték. Maul József, a szigetvári építésügyi hatóság vezetője az Indexnek elmondta, hogy: ,,olyan érdemi, új vizsgálati eredmény még nem érkezett be, amit újra értékelni lehetne".

21 emelet, 84 méter
A BaranyaGaszt Rt. tájékoztatása szerint ma adta postára a jelentést, amelyet első fokon a Maul József által vezetett hivatal jogosult elbírálni. Ha elfogadják a vizsgálat hitelességét és tartalmát, akkor érvényét vesztik azok a büntetések és határozatok, amelyeket sorozatban hoztak a tulajdonos ellen.

Tűrhető állapot

A legutolsó intelem szerint november 30-ig kellett volna végezni az épület szerkezetfelújításával, de a tulajdonos fellebbezése miatt másod fokon a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal egy hónappal meghosszabbította a határidőt. A határidő lejárt, a munkák nem kezdődtek el. A jelentés azonban igen. Papp Béla, Pécs alpolgármestere az Indexet arról tájékoztatta, hogy a végső jelentést még ő sem látta, csupán annak előzetesét. Papp szerint nincs értelme kétségbe vonni a Műszaki Egyetem munkatársainak vizsgálatát, amely "tűrhetőnek" nevezte az épület állapotát.

A Magasház története
Az épületet a pécsi önkormányzat 1993-ban értékesítette 32 millió forintért, azonban a vételárat nem készpénzben kellett kifizetni a vevőnek. Az új tulajdonos ugyanis kötelezettséget vállalt arra, hogy 1998. december 31-ig a kész, és teljesen felújított lakóházból átad két szintet az önkormányzatnak. Ez nem történt meg, az önkormányzat ezért beperelte a társaságot, amely az épületet időközben - a kötelezettségekkel együtt - eladta az IMMO Kft.-nek. A Baranya Megyei Bíróság július 7-ei határozata a Kft.-t 32 millió forint megfizetésére kötelezte. A Kft. fellebbezett, az eljárás akár két évig is elhúzódhat. Ha elfogadják a mostani statikai véleményeket, akkor érvényét vesztik a szigetvári építésügyi iroda azon határozatai, amelyek többszöri időmódosítással szerkezetfelújítást rendelnek el, valamint 100 ezer forint büntetést rónak ki a tulajdonosra.
A felújítások körüli hercehurca azonban nem befolyásolja azt az elsőfokú bírósági döntést, amely szerint a BaranyaGaszt Rt.-nek 50 millió forintot kell fizetni az önkormányzatnak, mert nem teljesítette azt a szerződésbeli kötelezettségét, hogy 1999. december 31-ig felújítja az épületet és abból két emeletet átad az önkormányzatnak.

A BaranyaGaszt Rt. az Indexnek nem kívánt nyilatkozni az ügyről, viszont Kovács József vezérigazgató a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy luxusszállodát szeretnének a Magasházból építeni, és erre a fedezet is megvan, hiszen több bankkal már aláírtak szerződést. A vezérigazgató szerint a beruházás 80 százaléka már az év végére is megvalósulhat. Információink szerint a költség a kétmilliárd forintot is elérheti, de a vállalkozás sikerességét növelheti, hogy ,,Pécsnek még nincs négycsillagos szállodája" - mondta Papp Béla, amikor az ötlet realitását elemezte.  • Hírek
  • Hírek