Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Görög Zitát választja a gazdák szocialista barátja

2005.10.11. 11:46
Kiütötte Fodor Gábort Gyöngyösön az MSZP frakció egy napra megválasztott helyettes vezetője, aki miniinterjúnkban elárulja, milyen zenét kedvel. Magda Sándor visszakérdezés nélkül rávágja a választ arra a kérdésünkre is, "Csisztu Zsuzsa vagy Görög Zita?"

Tehát kik a gazdák barátai?

Akik támogatják őket.

 


Fotó: Barakonyi Szabolcs

 

Kik támogatják őket?

Akik számokkal igazolhatóan évről évre jelentősebb támogatást juttatnak el. Ezért tartom fontosnak azt, hogy ne átlagról, ne szeretetről és szerelemről beszéljünk. Tudom, hogy a hallgatóság nem kedveli a számokat. Ha az évről évre növekvő a számokat konkréttá tesszük, akkor ez a kormány a vidék és a gazdák támogatója. (A parlamenti folyóson zajló miniinterjú közben elsuhan az Index stábja mellett Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő, aki jelentőségteljesen odaszól a szocialista képviselőnek, hogy "vigyázz, nagyon veszélyesek".)

Tehát a mostani kormány a gazdák barátja.

Én nagyon távol tartom magamat - mint agrárközgazdász - attól, hogy esetleg kijelejentsek valamit, amit megkérdezhetnek odahaza. Vallom azt, hogy egy politikustól elviselhető az is, hogy amit mond, az holnap sem igaz, de ha valaki komolyan, szakmailag is meghatározza önmagát, akkor az állításai legyenek számonkérhetők.

Ön Gyöngyösön indult egyéni képviselőként. Mi volt az utolsó ügy, amivel megkeresték odahaza?

(Gondterhelten ráncolja a homlokát.) Az utóbbi időszak egyik nagyon fontos kérdése volt, hogy Font Sándor (MDF) a körzetemben kampányolt, hogy nincs kellő képviselete a szőlősgazdáknak. Én úgy éreztem, nem a megoldást keresi, hanem anarchiában gondolkodik. Én akkor bejelentettem egy MSZP-rendezvényen, hogy holnaptól aki a szőlőjét nem tudja eladni, jelentkezzen az MSZP helyi irodájában, és én garantálom, hogy a mátrai borvidéken szőlő nem marad tőkén.

Kicsit elhamarkodott ígéret volt, de másnap azzal kezdtem, hogy felhívtam azokat a kiváló borászokat, akiknek az elmúlt időszakban segítettem. "Tudjátok mit? A tavalyinál vásároljatok 30 százaléknál többet, mert szeretném, hogy a gazdák ne legyenek kiszolgáltatva." Most már a borászok állnak a szőlőért sorba, és emelkedik a szőlő ára.

Milyen volt a termés?

Húsz százalékkal kevesebb termett idén, de a minősége jobb.

Mi számít még sikernövénynek a környéken?

Eléggé kettős, hisz a 3-as főúttól délre már a gabonanövények termesztése a jellemző, az úttól északra a szőlő- és az erdőgazdálkodás.

Növénytermesztés vagy állattenyésztés?

Akinek elég nagy területe van, ott a kettő együtt. De azért arra kell törekedni Magyarországon, hogy az állattenyésztés fejlődjön. De emellett egyre nagyobb szerep kell, hogy jusson a gyengébb minőségű földeken az energianövények termesztésének.

Milyen a viszonya az ugyancsak gyöngyösi, SZDSZ-es Fodor Gáborral?

Nagyon jól megvagyunk. Gábort egy nagyszerű embernek tartom. Nem akartam politikus lenni, de azt szerettem volna, hogy az MSZP győzzön. 2002-ben elindultam, és bár kampányolhattam volna Gábor ellen, ezt nem tettem, pedig akkor már az első fordulóban bekerültem volna. Talán azért én nyertem, mert ő inkább budapesti, ezzel szemben én naponta otthon vagyok.

Tehát kiütötte őt?

Hát igen. De az nagyon fontos, hogy itt, aki nem akar az MSZP-re szavazni, mert liberális gondolkodású és a szociális értékrenden kívül helyezkedik el, az láthatja, hogy a két jelölt egymásra mosolyog. Így inkább ránk adják a voksukat, mint azokra, akik viaskodnak egymással.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Hozzám igazán közel a magyar nóta áll, ami a mezőgazdasággal, a vidékkel foglalkozik, de ugyanígy nagy szeretettel vagyok a modernebb, mai zenék iránt. Amit a legszívesebben hallgatok, az a Magyarország című dal. Nem is tudom, miért szerettem bele, de ha naponta egyszer meghallgathatom, akkor számomra az nagy öröm.

Csisztu Zsuzsa vagy Görög Zita?

Görög Zita.

Újpest vagy Fradi?

(Nevet.) MTK. De inkább kézilabda. Gyöngyösön is van egy csapat, éppen vasárnap kaptak ki Kecskeméten, nagyon mérges voltam. Céljuk, hogy az NB1/B-ből az NB1-be kerüljenek. Oltári érzés, amikor tombol a csarnok, és a srácok jól játszanak.

Mivel mérgezi magát?

Ma már nem dohányzom 14 éve, talán a stressz. Talán a koromból adódóan már jobban figyelek az egészégre. Az alkoholnál a bor, ami hozzám közel áll. A gyöngyösi borlovagrend tagja vagyok, a kedvencem a gyöngyösi Szürkebarát.

Miért lett ön a szocialisták hétfői frakcióvezető-helyettese?

Mert szóltak. Valószínű azért, mert úgy tűnt, hogy a miniszterelnök úr az eddigiek alapján az agráriumban a földkérdést szeretné lezárni, legalábbis én így gondoltam.

Vagyis megkeresték a feladattal?

Lendvai Ildikóval beszélgettem telefonon más ügyben, amikor megkérdezte, hogy tudnék-e valakit ajánlani. És mondtam, hogy igen, elvállalom. Talán jól is jött, hogy a miniszterelnök úr az Egyesült Államokban járt, én meg Kölnben egy élelmiszerkiállításon. A két nemzetközi kitekintésből lehetett érezni, hogy milyen fontos, ha egy országot elismernek, legyen az Amerikában vagy Kölnben, ahol odajönnek a kínaiak, a németek vagy mások. Mert csak annak van értéke, amire érték alapján figyelnek.

Köszönjük szépen a beszélgetést!