Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Gazdatüntetés tizennégy megyében

2002.07.15. 13:40
Reggel nyolctól tizennégy megyében, 24 főúton tiltakoztak félpályás útlezárásokkal a gazdák a földtörvény és a nemzeti földalapról szóló törvény tervezett módosítása ellen, miután a tárcával folytatott egyeztetések eredménytelenek maradtak. A földtörvényt módosításáról kedden szavaz az Országgyűlés.
Reggel nyolc órakor kezdődött a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által szervezett országos figyelmeztető gazdademonstráció - tájékoztatta Jakab István elnök a szervező Magosz nevében hétfőn reggel az MTI-t. A Magosz budapesti központjába érkezett jelentések szerint 14 megyében, 24 helyszínen vonultak fel a gazdák. Az utakon mintegy 650 traktor és több mint 1100 ember tartózkodott.

A családi gazdaságokat féltik

A tüntetés oka, hogy a mezőgazdasági érdekképviselet nem tudott tagjai nevében megállapodni az agrártárcával folytatott pénteki tárgyalásokon az előhaszonbérlet és az elővásárlás ügyében. A tiltakozó gazdák sérelmezik az Országgyűlés előtt lévő földügyekkel kapcsolatos törvénymódosításokat és az országgyűlési határozati javaslat egyes paragrafusait, mondván, azok elsősorban a földbérlőknek, a nagygazdaságoknak és a tőkebefektetőknek kedveznek, háttérbe szorítva a családi gazdaságokat.

Útlezárás Tompánál

A tompai és jánoshalmi gazdák nyolc lassújárművel és több személykocsival kezdték meg demonstrációjukat hétfőn reggel az 53-as főúton, a tompai határátkelőtől 2,5 kilométerre. Az előzetes megbeszélések alapján ötven embert és negyven járművet vártak a helyszínre.

Hajdú-Bihar megyében hétfőn reggel két helyszínre, Hajdúböszörményben a 35-ös számú főközlekedési útra, illetve Püspökladányban a 42-es számú főközlekedési útra hirdették meg a demonstrációt.

Jász-Nagykun-Szolnok megye 54 településéről jelezték, hogy részt kívánnak venni a három megyei helyszínen megszervezett hétfői akcióban. Karcagon, hétfőn reggel nyolc óra után néhány perccel rendőrségi biztosítás mellett vonultak ki a 4-es főútra a demonstráció résztvevői. A karcagi demonstrációban személy- és tehergépkocsikkal, terepjárókkal, MTZ-vel vesznek részt a gazdák.

Vas: a vártnál kevesebb résztvevő

A vártnál kevesebb gazdálkodó tiltakozott Vas megyében, reggel 9 óráig mindössze tíz traktor és személyautó gyűlt össze Szombathely határában a 86-os főúton.

Heves megyében két helyen tartanak félpályás forgalomlassító demonstrációt.

Karsai Ferenc, a Hatvani Gazdakör elnöke az MTI-nek elmondta, hogy nem csupán a földtörvénytervezet, de a kilátástalanság, az alacsony terményárak is demonstrációra késztették őket.

Győr-Moson-Sopron megyében két helyszínen, a Győrt Sopronnal összekötő 85-ös úton, Csorna térségében, és a 14-es úton, Vámosszabadi közelében gyűltek össze a gazdák, és zárták le járműveikkel a fél útpályát. A megyei elnök közlése szerint a közlekedést lassító félpályás útlezárásra az autósok felemás módon reagáltak: a többség türelmesen araszolt a demonstrálók mellett, de itt-ott elhangzottak ingerült bekiabálások is.

Szabolcsban, Tolnában és Somogyban nem tüntetnek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei családi gazdaságok is követelik, hogy a kormány vonja vissza a földtörvény módosítását, de a sürgető nyári munkákra tekintettel nem vesznek részt a hétfői agrárdemonstráción - közölte Jakab Ferenc, a Magosz nyírségi szervezetének elnöke az MTI-vel.

Nem vettek részt a demonstrációban a somogyi gazdakörök sem. A gazdák azért döntöttek így, mert reményt látnak a kormánnyal való megegyezésre.

A Tolna megyei gazdák szolidárisak az ország több pontján demonstráló társaikkal, de ők sem vettek részt a tüntetésekben. Távolmaradásukat a halaszthatatlan aratási munkákkal indokolták, valamint azzal, hogy a termelőknek nincs elég információjuk a földügyekkel kapcsolatban tervezett törvénymódosításokról.

Van ahol már délben abbahagyták

Csongrád megye két helyszíne közül az egyiken, Makó és Csanádpalota között déli 12 órakor véget ért a gazdatüntetés. A demonstráció rendben zajlott; 40-50 gazda zárta le a fél útpályát 15 mezőgazdasági járművel és személygépkocsival. A másik helyszínen, a Szentes és Csongrád közötti útszakaszon még várják Jakab Istvánt, a Magosz elnökét.

Bács-Kiskunban is befejeződött délre az agrárdemonstráció. A megyében 4 helyszínen - Tompa, Tass, Kecel határában, illetve Kecskemét és Városföld között - zárták le, általában néhányszáz méteres szakaszon a főutak egyik sávját a gazdák. A megyében bejegyzett 56, egyenként 15-150 tagú gazdakör képviseletében körülbelül kétszázan demonstráltak, a becslések szerint mintegy 120 járművel és mezőgazdasági géppel.

A Bács-Kiskun megyei gazdák azért hagyták abba a bejelentett 16-17 óra helyett korábban a demonstrációt, mert azzal nem a közlekedést akarták megbénítani, hanem a figyelmet felhívni a földtörvény tervezett módosítása kapcsán a magyar családi gazdaságok létét, fejlődését fenyegető veszélyekre, és ezt a néhány óra alatt is elérték - jelentette ki Bagi Béla.

Fejér megyében két helyszínről délben, egyről 13 órakor kezdték meg az elvonulást, tájékoztatta az MTI-t a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. R. Szabó Ágnes elmondta, a legtöbben a 64-es út lajoskomáromi elágazásánál vettek részt a demonstráción, ahol reggel nyolc órától délig 120 gazda és 64 erőgép zárta le az út felét.

A borsodiak is befejezték, mert féltik a termést

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 12 óra után befejeződött a gazdák reggel 8 óra óta tartó demonstrációja; atrocitás nem történt, az autósok megértően vették tudomásul a tüntetést, a részleges útlezárást, tájékoztatta az MTI-t Görcsös Ferenc, a gazdakörök megyei elnöke, aki szerint a demonstrációhoz a megye 54 gazdaköre csatlakozott. A 3-as számú fő út miskolci bevezető szakaszán, a felsőzsolcai csomópont térségében mintegy másfélszáz gazda tiltakozott traktorokkal, munkagépekkel, személygépkocsikkal.

Görcsös Ferenc tájékoztatása szerint a borsodi, abaúji és zempléni gazdák az eredetileg meghirdetett, délután négy óráig tervezett demonstrációt azért hagyták abba idő előtt, mert a meteorológiai szolgálat jelentése szerint esős idő várható. "Az aratás még tart, éppen azért az elsődleges most az, hogy a terményt minél hamarabb biztonságban tudjuk" - mondta az elnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!